Havtornsbären är mogna då färgen övergår från grönt till gul-orange. Bären är alltid lika starka i smaken hur länge du än väntar.

Jag har kommit fram till att de bär som är mjuka på busken smakar jästa så såna bär släpper jag ner på marken.

Jag brukar plocka bären, skölja dem och sen kör jag bara med stavmixern så att bären krossas. Sila i en vanlig sil och sätt till socker enligt smak. Safter innehåller massor av vitaminer eftersom den inte är kokt men tänk på att saften bara står sej i några dagar så frys i små förpackningar.
Nu har jag druckit saft till leda och i år har jag hittat ett bra recept på havtornssås/sylt.
1 dl havtorn
1 dl vatten
1/2 dl socker
Blanda allt i en kastrull och koka till det får en sirapliknande konsistens. Passera genom en sil och sätt med lite av fröna i sylten om du vill. Avnjutes som varm sås eller låt stelna till sylt.
Gör gärna större sats på en gång.

Om jag kokar sylt så tar jag hälften vanligt socker och hälften syltsocker.