Har plockat in några tomatstackare som varken hunnit bli tillräckligt stora eller mogna innan frosten tog plantan. De är små och gröna alltså. Finns det nåt att göra av såna eller är det bara att kasta?
ingrid fuxwall
04-09-2007, 19:23
Stackars dig som redan fått frost!
Du tror inte de kan mogna om du lägger dem svalt?
ingrid
En fd svärmor brukade lägga in små gröna tomater. Jättegott!
Biggan_
04-09-2007, 19:52
Dessa är goda! Jag silar inte ifrån kryddorna, utan dom får vara kvar. Hållbara till minst nästa skörd. Gott till stek och även till köttbullar med sås.
Syltade gröna tomater
1 kg Små gröna tomater
Lagen:
3 dl vatten
1 1/2 dl 24%-ig ättika
4 dl vit sirap
2 bitar hel kanel
2 bitar muskotblomma
6 hela kryddnejlikor
Skölj tomaterna och ta bort blomfästet. Pricka eller rulla tomaterna över ett rivjärn. Förväll tomaterna i 5 minuter i kokande vatten. Lägg dem på väl rengjorda burkar. Koka upp samtliga ingredienser till lagen. Häll den varma lagen på tomaterna. Låt stå 3 dygn. Koka upp lagen ytterligare en gång. Sila bort kryddorna och häll lagen på tomaterna. Förslut och förvara kallt.
Tack för receptet! Får ta o testa det.
Inga från Närke
09-09-2007, 19:47
STEKTA GRÖNA TOMATER FÖR 2 PERSONER
CA 300 GRAM PASTA
2 TILL 4 ST GRÖNA TOMATER
1 DL VETEMJÖL
1 TSK SALT
1 KRM SVARTPEPPAR
3 MSK GRÄDDE
1 DL STRÖBRÖD
1 PÅSE RIVEN PARMESAN
CA 3 DL OLJA TILL FRITERING
2 ST VITLÖKSKLYFTOR
EVENT. KAJENNPEPPAR
KOKA PASTAN ENLIGT ANVISNINGARNA PÅ PAKETET.
SKÖLJ OCH SKÄR TOMATERNA I CENTIMETER TJOCKA SKIVOR. BLANDA MJÖL, SALT OCH SVART-
PEPPAR PÅ EN TALLRIK. VISPA ÄGGET OCH GRÄDDEN I EN ANNAN SKÅL OCH BLANDA STRÖBRÖD
OCH PARMESAN PÅ EN TREDJE TALLRIK.
VÄND TOMATERNA FÖRST I MJÖLET, DÄREFTER I ÄGGSMETEN OCH SIST I OSTBRÖDET. TRYCK
TILL SÅ ATT PANERINGEN FASTNAR OCH LÅT TOMATERNA VILA PÅ EN BRÄDA.
HETTA UPP OLJAN SAKTA I EN GRYTA ELLER LÅG PANNA CA 180 GRADER (PROVA MED ETT VITT
BRÖD OCH DET SKA FÅ FÄRG OCH BLI KNAPRIGT PÅ 1 MINUT). SKALA OCH KROSSA VITLÖKEN
LÄTT OCH FRITERA DEN SVAGT BRUN. DEN FÅR INTE BRÄNNAS DÅ BLIR OLJAN BITTER I SMAKEN.
TA UPP VITLÖKEN. FORTSÄTT ATT FRITERA NÅGRA TOMATSKIVOR I TAGET, VÄND DEM SÅ ATT DE
BLIR FINT GYLLENBRUNA PÅ BÅDA SIDOR. SMAKSÄTT DEN NYKOKTA PASTAN MED 1 MSK AV DEN
VITLÖKSSMAKANDE OLJAN SOM INTE FÅR VARA BRÄND. KRYDDA MED GROVMALEN SVARTPEPPAR
OCH EV. EN NYPA KAJENNPEPPAR. SERVERA GENAST.
MORMORS LÖK OCH TOMATSALLAD Prova till söndagssteken
1,5 KG GRÖNA SMÅ TOMATER
1,5 KG GUL LÖK
SALTLAG: 3 LITER VATTEN
2,5 DL SALT
0,5 SL SOCKER
ÄTTIKSLAG 3 DL ÄTTIKSPRIT
4,5 DL VATTEN
1 KG STRÖSOCKER
8 TILL 10 ST KRYDDNEJLIKOR
3 TSK FLYTANDE ATAMON KONSERVERINGMEDEL
SKÖLJ O. SKÄR TOMATERNA I 4-6 KLYFTOR. SKALA OCH FINSKIVA LÖKEN. BLANDA SALTLAGEN
KALL I ETT RYMLIGT KÄRL. RÖR SÅ ATT DEN LÖSER SIG OCH LÄGG SEDAN I LÖKEN OCH TOMATER
LÅT DEM DRA I 3-4 TIMMAR. SLÅ SEDAN AV LAGEN OCH LÅT GRÖNSAKERNA RINNA AV. BLANDA
ÄTTIKSLAGEN UTAN KONSERVERINGSMEDLET I EN GRYTA OCH KOKA UPP DEN. LÄGG I GRÖN-
SAKERNA OCH LÅT DEM SJUDA I CA 5 MIN. TA SEDAN GRYTAN AV VÄRMEN, SKUMMA YTAN VÄL
OCH TILLSÄTT KONSERVERINGSMEDLET.
FYLL SALLADEN PÅ VÄL RENGJORDA GLASBURKAR OCH FÖRSLUT GENAST MED LOCK.
FÖRVARA I KYLEN.
emmapemma
22-09-2007, 09:03
Finns det någon annan kryddning än kanel och kryddnejlika som passar till syltade tomater?
/Emma
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.