Eva Swahn
Jag tycker att pajer på sommarens bär och frukter är såå gott! "Hittade på" ett smuldegs-recept igår med digestivekex + havregryn och margarin. Jättegott. Men alla pajdeger innehåller så mycket fett. sad.gif

Kan man inte göra pajdeger utan så mycket fett? Har du nått bra recept? Rund är jag redan så det räcker!
Magdalena
Min syrra har tipsat om bra smuldeg:
Lika delar vetemjöl och socker (typ 1 dl av vardera eller lite mera).Blanda tillsätt ett ägg och blanda så det börjar smula sig. Födela över bären/äpplen och droppa lite flytande margarin över. Blir krispigt och bra!" Har provat flera gånger själv!
tongue.gif
Anna C
När man gör matpaj kan man byta ut en del av fettet mot kesella. Jag har inte tillgång till receptet just nu men jag ska hem och leta. Jag har aldrig provat det knepet för pajskal till bär eftersom jag har ett så suveränt bra recept på ett lite knäckigt pajskal till bärfyllning. Man kan ju äta lite mindre av pajen istället (hmm, det där tror jag ju inte ens själv på...).

Anna
Freddab
Klippt från viktväktarna.se:

Pajdeg:

2 msk flytande margarin
3 msk keso
1 dl grahamsmjöl
11/2 dl vetemjöl

Fyllning:

250 g broccolibuketter
1/2 purjolök i strimlor
3 ägg
2 dl lättmjölk
salt och peppar
3 tomater i skivor
1 dl riven ost (max 17%)


Blanda margarin och keso med de båda mjölsorterna. Tryck ihop degen till en boll och låt den vila kallt i ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och klä en pajform, (23 cm i diameter). Förgrädda pajskalet i ca 10 min. Koka broccoli och purjolök mjuka i lite lättsaltat vatten. Låt rinna av. Vispa samman ägg och mjölk med lite salt och peppar. Lägg broccoli och purjolök i pajskalet och häll över äggblandningen. Lägg en krans av tomatskivor och strö över riven ost. Grädda i 30 min. Går utmärkt att frysa.


Är väl bara att byta fyllningen mot godtycklig annan fyllning... kanske lite mer "matig" än smuldegen... men vad tusan smile.gif

/F
Eva Swahn
Verkar mums! Jag äter gärna grönsakspajer med. Ska prova denna fettfattiga pajvariant med både "sött och salt" innehåll.

Ska det verkligen vara keso? Verkar smuligt - men ok. Kesella tänkte jag på som Anna C nämner.

Tack för tips!

PS jag har gjort kräm istället för paj de senaste gångerna min lust har pockat på. Alltså lusten till frukterna i täppan sleep.gif
Ina
Till "matpajer" tar jag 50/50 vetemjöl och havregryn som jag joxar ihop med gräddfil och lite flytande margarin till lagom konsistens direkt i pajformen. Lägg även i salt och örtkryddor, mejram är vansinnigt gott i... kanske lite paprikapulver; lite mera fibrer och lite mindre fett och mycket mera smak! Jag har kört med "min" pajdeg rätt länge nu då jag tycker att de flesta pajskal bara smakar flottigt papper... blink.gif

Efterrättspajer går bra att göra på samma vis, fast då är det lämpligt att ta lite socker i stället för salt och byta ut örtkryddorna mot något som passar bättre... kardemumma.... eller anis? Välj kryddor som passar till fyllningen! rolleyes.gif
Wargen
Det här receptet på pajdeg visade TV-Tina en gång.

50 g marg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk

Blanda marg + mjöl + bakpulver. Tillsätt mjölken.
Degen blir en ganska fast "klump" som man kan trycka ut i formen och fylla direkt. Utan att den måste stå i kylen eller förgräddas.
Ugn på 200-225 grader. I ca 30 min.

Jag har använt detta recept till matpajer eftersom den inte är söt, den håller ihop bra och bakpulvret gör att den sväller upp fint i kanten.

Sen är det ju inte helt fel att den är så lätt att göra...
Anna C
Oj så magert det kan bli. Min kesellavariant är ju en fettbomb i jämförelse. Men här kommer receptet i alla fall.

3 dl vetemjöl
75 g kallt matfett (originalrecept utan kesella hade 125 g fett)
3/4 dl kesella

Finfördela fettet i mjölet. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen 30 minuter. Tryck ut i form och förgrädda 10 minuter.

Inas recept låter gott, det måste jag prova!

Anna
Ina
Min variant kvalar nog också in som fettbomb om man jämför med TV-Tinas.... blink.gif

Jag har ju angett vilka mängder man skall ta - det beror på att jag inte mäter när jag gör degen själv. Jag häller helt sonika ut en hög mjöl och en lika stor hög gryn i pajformen och plattar ut lite. Ser det ut att bli en lagom tjock botten mojsar jag ner gräddfil och "flytsmör" tills det går att platta ut degen och forma kanter. Kryddar gör jag också lite på en höft, sådär...
digitalkarin
Personligen så föredrar jag att vräka på med smör och socker om det ska vara smaskens, annars kan jag lika gärna äta en god sallad eller nåt. Har aldrig riktigt fallit för det där att laga smala desserter.
Dessutom är det trevligt att vara rund! laugh.gif
Kana
Mat-Tinas pajdeg kan jag verkligen rekommendera, använder den till alla matpajer och tycker att den är mycket godare än 'vanlig' pajdeg. Smakar mer och blir som sagt både fluffig och krispig i kanterna! laugh.gif

K.
yla
vet du vad jag har börjat med jo jag tar till tillexempel stekta äpplen då jag är på torpet (eller blåbär eller annat)
smular i ett par mariekex bara efter att äplena är stekta m kanel o en yttepyttedutt m socker, så har man en mager paj o snabb o lättfixad i stekpannan ,jag älsar också paj men har ingen ugn på torpet
perfekt då man blir lite sugen
så kör jag me mager vaniljvisp förstås wub.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon