Full version: Jordkällare
Anna-Maj
Vi har skaffat jordkällare i vår. Nu undrar jag hur man gör saft och sylt, av tex lingon, blåbär och vinbär, som står sig i jordkällare. Hur länge står de sig? thanks.gif
Siv i Bollnäs
Hej Anna-Maj!
Jag såg att du inte fått något enda svar på din fråga om hur man gör sylt, saft osv som ska stå i en jordkällare, och hur länge de håller sig! Jag kan i alla fall berätta hur det fungerar hos mig: jag kokar sylt, saft, marmelad mm och gör inläggningar av gurka och rödbetor på vanligt sätt som man kan läsa sig till i alla böcker och häften som handlar om sånt. Gurka och rödbetor behöver man ju inte täcka med något under locket, men alla kokta sylter och marmelader (utom lingonsylt) brukar jag efter att sylten kallnat i burkarna lite, hälla på smält syltparaffin så det bildas ett ordentligt lager ovanpå. Detta förhindrar att innehållet möglar eller blir otjänligt av annan orsak. Så preparerade kan de hålla i åratal, om det är en bra jordkällare dvs en som håller tillräckligt låg temperatur. Vår jordkällare är en gammal stenvalvad sådan som ligger under huset, men man får gå ut och på baksidan av huset för att komma in, så det blir ganska kallt på vintern - ner mot 1-2 grader varmt bara. På sommaren blir det lite varmare. Orsaken till att man inte behöver täcka lingonsylten med paraffin är att lingon innehåller i sig själv mycket naturligt konserveringsmedel (natriumbensoat). Andra sorter får man tillsätta natriumbensoat när man kokat färdigt sylten, men det brukar ju stå i recepten. Kokad sylt på detta sätt blir enligt min mening mycket godare och fastare i konsistensen än den som folk brukar koka direkt den ska användas, av djupfrysta bär. Dessutom slipper man härbärgera en massa bär i frysen i onödan!
Ett tips om du har en jordkällare som i likhet med vår har hög luftfuktighet (bra för potatisförvaring) men som gör att burkarna så småningom kan bli ganska mögliga utanpå: Köp stora förvaringslådor av plast med tättslutande lock och stoppa ner burkarna i så förblir dom rena och fräscha! Jag skriver etiketter utanpå lådorna så jag ser vad dom innehåller.
Lycka till
Siv smile.gif
ingrid fuxwall
Dett ämne hade inte jag heller sett whistling.gif

Min jordkällare håller 5 - 8 grader och där förvarar jag sylt och inläggningar i flera år - utan parafin, men tillsätter konserveringsmedel.
När vi flyttade hit, köpte huset av en äldre man, hittade jag sylt som var mer än tio år och som inte möglat.

Periodvis kokar jag mängder av gele och eftersom vi inte förbrukar så mycket brukar jag slänga den då den är runt tio år.

ingrid
KURT
Paraffinet minskar avdunstningen, så att inte sylten bli torr om den förvaras under flera år. Men har man bara varma rena burkar och tappar sylten varm, så behöver man oftast inget konserveringsmedel, undantag är t ex äppelmos och kanske också gelé.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon