|
dotpointer
17-09-2007, 19:10
Gräver ur för Juliana Sunseeker 5,2 kvm. Det kommer ligga i en svag diagonal sluttning med vänstersidan mot den högsta punkten och högersidan mot den lägsta. Men vi har hittat vatten där vänstra bortersta hörnet ska vara.  Idén föddes direkt - en liten källvattenbrunn!  (Med näckrosor...  ) Tänkte mig en liten kullerstensbrunnsliknande historia, en kvarts-cirkel. Eller med tegelstenar. Grunden kommer vara cirka 50 cm hög, minst, så höjden är okej. Frågan är bara hur vi ser till att vattnet fortsätter sippra in, OCH behålla höjdnivån? Vi vill ju ha vatten ända upp till kanten. Cementerar man för jordväggarna i hörnet så hamnar ju vattnet på utsidan, och gör vi det inte kanske vattennivån sjunker? Vattnet är dessutom skitigt av jord. Kommer inte vatten ständigt, men det kommer nog när det regnar. Sen måste vi väl dränera så det inte rinner över, tänkte man kunde gjuta in en plastslang i golvskrevan.
Det går ju att gräva djupare, så kan man vara ganska säker på att hela tiden få nytt vatten, förr var ju alla brunnar handgrävda! Och vattnet kommer att klarna med tiden. Men skall vattennivån vara i höjd med kanten så måste man nog ge upp idén med en brunn, och snarare gräva ner t ex en plasttunna, så att det blir ett tätt system, annars tror jag inte att man kan "tvinga" upp vattennivån?
dotpointer
18-09-2007, 12:35
Gräva djupare går inte - det är berghäll vi nått. Precis som du antyder så verkar vi vara tvugna att välja emellan en "äkta grundvattenkälla" i golvnivå eller en fejkad brunn med högt vattenstånd.
En äkta källa är helt klart mer intressant. Måste försöka pumpa bort vattnet som står här nu för att se hur mycket som egentligen tillförs, samt hur mättad marken omkring är...
Annars bör du nog som Kurt påpekar, ha ngn form av tätskikt upp till kanten. Botten kan man stensätta för att få klarare vatten = en massa naturstenar i olika storlekar, som silar vattnet. Risken är väl att detta inte är ngn riktig källåder, utan bara en av vattenvägarna nu vid högt vattenstånd. Men jag måste hålla med om att idén är god. Skulle gärna vilja ha en liknande själv  av avund
dotpointer
18-09-2007, 13:05
Om vi kör på "källbrunn" så tänkte vi köra nån sorts genomsläpplig lecasten, vad det nu finns för alternativ. Men mura med kullersten kanske är roligare! Ja det är onekligen fint om det funkar
CITAT (dotpointer @ 18-09-2007, 14:05)  Om vi kör på "källbrunn" så tänkte vi köra nån sorts genomsläpplig lecasten, vad det nu finns för alternativ. Men mura med kullersten kanske är roligare! Ja det är onekligen fint om det funkar  Ja då får du den ojämna kanten nedåt som släpper och silar igenom vattnet. Men det gäller att jobba fort om du har en bra tillströmning.
dotpointer
18-09-2007, 19:30
Verkar som om tillströmningen är ganska slö. Cementen måste ju hinna stelna. Har lyckats pumpa ur hela skrevan med en fatpump, grävt ut lite extra också. Antagligen blir det cementpelare i hörnen på växthuset, och vi har lite tur, för just där pelaren ska stå i pölen går det lite uppåt, så jag har fått den delen vattenfri.  Ska man lägga en bank av grus utanför stenmuren där vattnet ska sippra in? Eller är det bättre med stora stenar, för att filtrera?
CITAT (dotpointer @ 18-09-2007, 20:30)  Ska man lägga en bank av grus utanför stenmuren där vattnet ska sippra in? Eller är det bättre med stora stenar, för att filtrera? Blandad storlek på stenar är bäst som filter. Tittar man på gamla stenkistor, så används de stenar som naturen kan erbjuda i det närmaste grannskapet.
dotpointer
19-09-2007, 13:14
Har ganska mycket blandsten, så det kan nog fungera. Tömde ur källan runt klockan 18 igår. Idag klockan 12 är den fylld igen, och dethar inte regnat! Vattnet är dessutom rent sen jag tömde och rensade ur all jord och lervälling. Har kollat med Maxit som gör cement och betong, cement kan tydligen fälla ut lite överskottskalk i början, men sen är det helt okej att ha i dricksvatten. Vilket betyder att vi kan dricka ur källan (om vi renar det/kokar/nåt).
Ja det lär ju definitivt duga till blomvattning i alla fall. Det är nu du ska börja tänka trifider (köttätare) och orkideér som vill ha rent källvatten  Ska kanske inte lura in dig på mer dumheter...
dotpointer
19-09-2007, 15:12
Ja varför inte, man måste ju prova när man har möjligheten.  Om man ska ha det för att dricka kanske man inte ska plantera nåt i vattnet, men det lockar att sätta någon skuggtålig (finns det?) liten vattenväxt i brynet. Vi kommer försöka hålla runt +10ºC i växthuset på vintern var tanken... så övervintring bör vara möjlig även i vattnet, förutsatt att inte iskallt vatten strömmar in... Jag ska i alla fall ha en gårdspump uppe på berget, ska dra en slang och dölja ner i vattnet - när jag får råd att köpa en gårdspump: http://www.buyit.se/nima/visaProdukt.asp?p...39&veckans=
CITAT (dotpointer @ 19-09-2007, 16:12)  Om man ska ha det för att dricka kanske man inte ska plantera nåt i vattnet, men det lockar att sätta någon skuggtålig (finns det?) liten vattenväxt i brynet. Det var det jag menade med trifiden. De trivs bäst just i ett vattenbryn, där de kan locka till sig insekter som föda.  avund igen! Det är ju egentligen optimalt med en levande insektsfälla i växthuset. Får nog gå ut och börja skissa....
Limeblossom
19-09-2007, 20:03
Låter jättemysigt! Du måste hålla oss uppdaterade!
dotpointer
20-09-2007, 15:22
Får uppdatera med mer info och bilder när det händer nåt då.  Just nu väntar vi på hantverkare att gjuta plintar med mera. Trifider låter inte dumt då - lortar de ner vattnet?
Triffiderna bor i ogödslad torv eller vitmossa, för att de ska kunna hålla fuktigheten konstant. Den enda nedskräpning jag kan tänka mig kan ske, är när en flugtrumpet trillar omkull av för mycket fångst och innehållet rinner ur.
dotpointer
21-09-2007, 16:14
CITAT (MariaS @ 21-09-2007, 17:09)  Triffiderna bor i ogödslad torv eller vitmossa, för att de ska kunna hålla fuktigheten konstant. Den enda nedskräpning jag kan tänka mig kan ske, är när en flugtrumpet trillar omkull av för mycket fångst och innehållet rinner ur.  Vad trevligt.  Just nu letar vi nån som kan fixa grunden till växthuset. Vi har en del citron- och apelsinträd i miniformat som gärna vill ha en 10+-vinter.
Just nu ösregnar det ute, men jag ska se om jag inte kan ta kort på några trumpeter i dammen imorgon så får du se vad jag menar.
dotpointer
21-09-2007, 16:41
Gärna, hittade inga bilder på nätet.
Jahaja, nu blev jag blöt också! Så här här kommer några blöta bilder  Så här ser en nästan fullmatad trumpet ut. Detta är gul flugtrumpet föresten.  Så här ser hela plantan ut. Kolla längst ner i underkant föresten... Också en insektsätare...  och en röd flugtrumpet.
dotpointer
21-09-2007, 18:13
Men sautan  Sån där måste vi ju bara ha, urläckra färger. Finns det inga i större modell, typ rådjursstorlek? Blir det lagom mycket insekter i växthuset för att en sån där ska klara sig då?
Du har väl ventilationsluckor på sommaren? på vintern tar de en vila och lever på sommarens fångst. Tyvärr avskräcker de INTE rådjuren, eller föresten. Jag kan inte påminna mig att jag sett några spår, trots tulpaner och annat gott runt dammen...
dotpointer
21-09-2007, 18:22
Huset har en sån där stor ventilationslucka, eller fönster, så det lär nog stå öppet på sommaren. Alla blommor därinne lär väl hjälpa till att dra in insekter också...
Ä bara inne en snabbis och kollar. Konstaterade för en timme sedan att gå in på den lokala handelsträdgården är LIVSFARLIGT för plånboken. Skulle ju BARA ha grön fiberduk till valnöten (första vintern) Naturligtvis är det just nu hög tid för försäljning av triffider, så den där stackars fiberduksbiten kostade över 400 spänn! För nu när jag ändå hittade sileshår och annat som jag bara MÅSTE ha i dammen..... Återkommer nog med nya bilder
Jaha där är den ena av dem. Nyplanterad i kasse, för utplantering i dammen  Ett sileshår! Dessa växer faktiskt vilt i sverige på mossar och myrar. Här är den nya samplanteringen med ytterligare en trumpet och ett sileshår.
dotpointer
24-09-2007, 16:55
Jotack, höstrean på Coop här har slaktat mången krona. Men det blir fint i trädgården i alla fall... nya, förhoppningsvis positiva, upplevelser...  Hade ingen aning om att lilla Sverige hade köttätande växter. Brutalt.  Läckra färger också! Morsan haver byggt ihop grundramen till växthuset, betong, papprör och armering är inköpt. Byggare ska kontakta oss framåt veckan. Det rullar... Hittade två trevliga maskar som jag flyttade till min plantering... otroligt vad kvickt de mojsar ner sig i jorden.
Skulle du inte få tag i trifider i tid, kan man köpa dem här också Trifider
dotpointer
24-09-2007, 18:36
Okej, tack.
Damm har jag också funderat på, men det är ett större projekt att anlägga. Har sten och skogsgläntor proppade med lingonris som måste skulpteras om isåfall.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|