JORDNÖTSSOPPA (4 pers)
1 lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk färsk ingefära
1 medelstor morot
2-3 potatisar
½ liter grönsaksbuljong
1 ½ dl krossade tomater
1 tsk chili
100 g jordnötssmör (med bitar)
2 tsk socker
Salt och peppar
1 nypa kummin
Fräs löken i olja på medelvärme. Tillsätt vitlök, kummin, ingefära och chili och fräs ytterligare en minut. Tillsätt hackad morot och potatis, rör om och tillsätt sedan buljongen och de krossade tomaterna. Låt sjuda i 30 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Ta av kastrullen från plattan. Rör i jordnötssmöret, socker, salt och peppar. När soppan har svalnat något, mixa den i en matberedare. Tillsätt lite vatten eller mer buljong om soppan blir för tjock. Ställ tillbaka på plattan och värm igen. Servera med bröd.
Eftersom jordnötssmör består av rostade mixade jordnötter, så borde man kunna använda salta jordnötter (och minska på övrigt salt) i stället för jordnötssmör?
Salta jordnötter kan man använda i stället för mandel eller hasselnötter i många recept också, och även i t ex musli. Man kan behöva skölja bort saltet ibland.
Har inte provat den varianten, men det kanske går? Om inte krämigheten försvinner i och med det bara?
CITAT (KURT @ 23-09-2007, 10:08)

Salta jordnötter kan man använda i stället för mandel eller hasselnötter i många recept också, och även i t ex musli. Man kan behöva skölja bort saltet ibland.
Det finns osaltade jordnötter att köpa.
Tack för recepttipset Castea!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.