sanakan
Här kommer ett recept på den pumpasoppa som förgyller min och min sambos höstdagar. Vi är helt besatta av den här soppan. Vi kommer troligtvis äta den till middag varje lördagkväll. Till soppan äter vi chiabattahalvor uppvärmda i ugn med vitlökssmör på. Och vitt vin! En måltid för gudar och gudinnor! wub.gif

Nåväl, till receptet...

------------------------------
PUMPASOPPPA

För 4 personer (man kan frysa in portioner som blir över om man bara är 2 personer)

Detta behövs:

> Köttet från en orange pumpa, 600-1000 gram cirka.

Helst en orange, söt sort, de jag tycker är godast ser ut som de oranga i förgrunden på denna bild:
http://www.sydgront.se/imagelib/images/AB8...4601B32BB1D.jpg

> 1 gul lök
> 2-3 vitlöksklyftor
> 3 potatisar, normalstora.
> Grönsaksbuljong (cirka 6-9 dl kommer att användas)
> 2 matskedar färsk, riven ingefära
> Saften av en apelsin.
> Örtsalt och svartpeppar
> Koriander!
> 4 matskedar lätt creme fraiche
> massor av färsk, hackad persilja (går även att köpa fryst i små paket, Findus)

-------------------------

Gör så här

1. Skala och hacka löken och pressa vitlöken ner i en kastrull med lite olivolja i botten. Skär bort skalet på pumpan (går bra med vanlig potatisskalare tycker jag, om man tar i ganska hårt). Skala och tärna potatisen och skär även pumpan i små tärningar, något större än potatistärningarna. Fräs allt detta i en stor kastrull så att det blir lite brynt och mjukt, utan att ta färg.

2. Späd med 5-6 dl buljong och låt detta koka på medelvärme under lock tills pumpan och potatisen är ganska mjuka (försök att ej få dem överkokta), cirka 10-15 minuter.

3. Mixa soppan med en mixerstav till en slät konsistens (eller kör den i matberedaren, men detta tycker jag blir kladdigare, soppan är ju så het också!). Späd med 2-3 dl till med biljong till önskad soppkonsistens. Den ska vara ganska tjock och krämig. Tillsätt riven ingefära och apelsinsaften, samt salt, peppar, massor av koriander och persilja och smaka av!

4. Låt soppan koka upp en gång till på svag värme, någon minut, och servera den varm med en klick kall crème fraiche.

------------------

Inte svårt, tar cirka 20-25 minuter bara, helt underbart! Gillar man inte koriander kan man ta lite spiskummin för att få fram den orientaliska känslan. Ingefära och apelsin höjer pumpasmaken till skyarna tycker jag!

Och här är en bild på när vi åt detta igår:
Dito Verde
Den soppan ska jag absolut göra!
Har aldrig prövat de oranga pumporna på bilden. Har du odlat sådana?
Jag har vanliga "halloween"-pumpor och gula stora pumpor. Är det stor skillnad i smaken?
Peggy
Elisabeth-Västkustkolonisten
Gott blir soppan också om man använder några morrötter istället för potatis

Edelweiss
sanakan
Jag odlar inte pumpa själv (bor i lägenhet, hehe), utan köper på bondens marknad. Huvudsaken är nog att man använder en orange pumpa med ganska söt smak, sen spelar det nog ingen roll vilken.

Den pumpa jag hela tiden har använt är den med lite päronformad form på bilden som sagt. Jag tycker den har godare smak än alla andra pumpor jag smakat. Enligt bilden här nere heter den "Uchiki Kuri" så jag skrev fel i receptet, har ändrat nu!

Det är så lite potatis i förhållande till pumpa så jag tycker inte alls att den ger någon "potatisaktig" smak till soppan, det är mera för tjockheten tror jag. Men morötter är säkert också gott! Man kan ju ta 2 små potatisar och 2 morötter smile.gif

Susanne i Linköping
sanakan, med koriander, menar du torkade korianderfrön eller färsk bladkoriander?
therese.kvist
Curry i såg jag på tv4 morgon! Ska testas
Rosmarin
CITAT (sanakan @ 29-09-2007, 09:52) *
Jag odlar inte pumpa själv (bor i lägenhet, hehe), utan köper på bondens marknad. Huvudsaken är nog att man använder en orange pumpa med ganska söt smak, sen spelar det nog ingen roll vilken.

Den pumpa jag hela tiden har använt är den med lite päronformad form på bilden som sagt. Jag tycker den har godare smak än alla andra pumpor jag smakat. Enligt bilden här nere heter den "Uchiki Kuri" så jag skrev fel i receptet, har ändrat nu!

Det är så lite potatis i förhållande till pumpa så jag tycker inte alls att den ger någon "potatisaktig" smak till soppan, det är mera för tjockheten tror jag. Men morötter är säkert också gott! Man kan ju ta 2 små potatisar och 2 morötter smile.gif



Ja "Uchiki Kuri" är en mycket god vintersquash, eller pumpa. I Frankrike kallas den för Potimarron som skulle kunna översättas med "Kastanjepumpa". Faktum är att så gott som samma smak kan fås fram om man blandar pumpa (av sorten Rouge vif d'Etampes, eller Halloweenpumpa t.ex) med ädelkastanjer i en soppa. Och visst blir det gott!!!
Senorita
Hej!

Gjorde den här soppan förra året på "halloween-pumpan" Tom Fox och tyckte den blev mycket god.

I år har jag odlat vintersquashen "Marina di Chioggia" och nu fullkomligt drunknar jag i dessa egendomliga skapelser - en del ser ut som gamla krokodiler!
Är det någon som har odlat den och kan rekommendera några bra recept?

Har några Tom Fox också i år - ett par får väl barnbarnen ha till just Halloweenlyktor - men jag är ständigt på jakt efter pumpa- och squashrecept.

Ska pröva allt som har rekommenderats i den här tråden!

M v h
Eva M K
smuleborg
Receptet låter gott, men jag - erkänner - har svårt för koriander (om den tar över; curry brukar gå bra). Jag ska testa ditt recept, med tanke på ingefära och apelsin, men jag utesluter nog helt koriandern.

Nu är det (snart) säsong för pumpa igen! Här är mitt recept! På ett ungefär i alla fall.

Pumpa
Någon (mjölig) potatis (för att hålla ihop, reda)
Vitlök
Färsk chili (sort och mängd efter egen smak, det är ju så med chili)
Citron
Vatten eller egen buljong
Bladpersilja
Olivolja och lite smör
Salt

Jag börjar med att skala, gröpa ut och skiva pumpan i tärningar (det blir massor, ibland syltar jag en del av pumpan).

Skalar och delar grovt vitlök (jag brukar använda en hel vitlök, varje klyfta skalad och grovt delad; OBS, den ska inte pressas).

Värmer upp gryta på svag- till medelvärme. En skvätt olivolja och lite smör.

Skalar och delar potatisar, ett par tre normalstora brukar vara lagom för en pumpa på ett kilo.

I med vitlöken i grytan, passa! Först när vitlöken verkligen doftar nötaktigt och fått färg (men den får inte brännas vid, det kan gå fort) häller jag i vatten eller egen buljong, potatis och pumpa.

Kokar på låg värme tills det att pumpa och potatis är mjuk.

Jag mixar så härligheten. Späder med mer vatten eller egen buljong om det behövs.

Jag hackar chili, fixar citronen.

Häller chilihacket och citron (pressar med handkraft, silar kärnorna mellan fingrarna, precis som på TV! ) i soppan. Låter den puttra ett tag på svag värme. Smakar av med salt.

(under tiden: Går ut och hämtar persilja, grovhackar den)

När det är dags att servera, ringlar jag över lite olivolja och toppar med grovhackad persilja.

Ungefär så här. Vill jag minnas. Det är ett tag sedan sist.

Tillägg: Vi bor mitt i svampskogen. Vi har vid något tillfälle toppat soppan med (olivolja, persilja och - ) knaperstekt svart trumpetsvamp. Gott och en fröjd för ögat.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon