CITAT (KURT @ 05-10-2007, 14:52)

Grovt sett handlar det om vad svampen (det är alltid en svamp inblandad, ibland tillsammans med bakterier) använder för näring i trädets ved. Om det bruna ligninet används som näring av svampen, så blir den vita cellulosan kvar (vitröta), och omvänt om cellulosan äts upp blir det bruna ligninet kvar. Massaindustrin har försökt utnyttja dessa svampar så att man inte skall behöva koka träfibrerna för att bli av med ligninet.
Ligninet har som uppgift att "hålla ihop" fibrerna, dvs cellulosan. När lignin bryts ned blir därför den vitrötade veden trådig i konsistensen. När cellulosan bryts ned så går knippena med fibrer av på mitten och veden blir uppbruten i kuber, brunröta kallas ofta för kubikröta eller cubic rot. Egentligen finns det en massa olika typer av röta,brun och vitröta är de vanligaste och de som är lättast att känna igen. Soft rot eller mjukröta liknar vitröta men går hårdare åt träet som blir mjukt och svampigt.
Det är svamparnas mycel som rötar trädet.
Träd kan vara rötade invändigt utan att man ser några synliga fruktkroppar.