Full version: Perenn Ljung
e_sedell
Jag hade ska plantera ljug i två rabatter, en på vardera sidan av entren. I planteringen ska jag även smyga ned en och annan flerblommig tulpan och någon senare alium. För att få blommning där emellan tänkte jag sätta en buskhyperikum.


Nu till frågorna;
Antingen blir det "vanlig" ljung, Calluna vulgaris (troligtvis grundform) eller perenn klockljung Erica tetralix (någon sort). Hur många plantor per kvadrat bör
jag beräkna för respektiva art?

Erica tetralix är vacken, men blommar inte så överväldigande i sin grundform som C. vulgaris gör. Har ni någon sort att tipsa om?

Faller valet på någon sort är tanken att köpa några plantor och sticklingföröka. Skulle ni sätta vår eller vinter/höst sticklingar? Vad skulle ni rekommendera? Någon som testat?

Blir det Calluna vulgaris i grundform ligger fråsådd nära till hands. jag har fått för mig att det är rellativt enkelt att så dem, men tar gärna del av om någon har några erfarenheter.


Tack på förhand

Jan Lindgren
Hej!
Både calluna och erica är lätta att föröka med sticklingar. Calluna sticker jag när jag har tid. Den rotar sig alltid. Gråbladiga former kan vara lite knepigare då de ofta möglar. Eftersom de är så lätta att sticka undra jag om det är värt besväret att så dem. Kan du däremot ta frön från olika varianter så kan det ju bli en ny bra sort. Köp en planta av alla sorter du kan hitta och prova dem. De sorter som växer bra hos dig kan du snabbt föröka upp. De flesta sorter av E. tetralix är ganska lika vilda men jag hittadev en sort med bra röd färg hos Hachman.
MVH
Jan Lindgren
e_sedell
Tack Jan! Då kommer jag troligtvis sticka Calluna. Väljer nog den eftersom den blommar något senare. Å andra sidan är E. tetralix lite roligare och mer ovanlig kanske?

Off topic; Lite kuriosa, E. tetralix är den enda växt i Sverige som ger nektar med så låg fruktsockerhalt att den inte kristaliserar sig. Flytande honung i butiken brukar dock vara akazia eller behandlad.
Jan Lindgren
Hej!
Ljung odlar man inta bara för blomningens skull utan lika mycket för de fantastiska bladformerna. Större delen av året är det ju blad.
Det finns höga och krypande former, bladen kan vara grå, gröna, röda, gula och alla färger däremellan. Att bara odla calluna är nästan synd då det finns andra arter. Har du bra klimat så prova Erica X darleyensis och Daboecia. Naturligtvis så börjar våren med olika Erica carnea sen följer en massa andra arter efter så att du har blomning från mars till december. Bruckenthalia är ett måste. Phylliopsis är fantastisk. Phyllodoce och Cassiope är underbara. En ljungplantering är sevärd året runt. Den enda svenska boken är: Britta Johansson "Vår vintergröna trädgård". Ska du ha en E. tetralix med bra röd färg så välj "Samtpfötchen". Jag vet inte om den är härdig ännu eftersom jag köpte den i våras. Som du märker så är jag synnerligen förtjust i surjordsväxter. Jag har börjat bygga ett stenparti med surjord. Jag måste ha ett ställe att sätta mina ljungplantor och dvärgrhododendron. Men den takten jag gräver så beräknar jag att det tar ca 400 år innan jag blir klar. Man måste ha långsiktiga planer men jag tror att det blir bra. I år har det gått åt ca 40 st 200litersbalar med torv till stenpartiet så det blev plats för några plantor.
MVH
Jan Lindgren
e_sedell
Oppsan, jag missade ditt svar Jan. Himla oartigt, ursäkta.

Intressant att det finns så många olika arter/hybrider på jung. Många sorter var jag medveten om.

Ja, visst vore det trevligt med blom hela sommaren. Skulle va trevligt att testa lite olika ljung och måste erkänna att jag blev ganska sugen på det. Tror dock jag ska hålla mig till ett begränsat urval i just denna rabatt. Såtillvida att helheten blommar ungefär samtidigt, är rosa eller lila i olika nyanser samt är grönbladiga. Kan dock tänka mig att slänga in några andra typer i som färgklickar när inte Callunan blommar.

Ska överväga saken och anlägga en rabatt speciellt ägnad åt ljung av olika arter och hybrider. Jag har en plats som ska få en makeower och där skulle det passa ganska bra. Ska läsa in mig lite på området!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon