MagArne
Jag har fått en dum idé om att starta upp en liten hydro odling med hjälp av mitt akvarium som vattenkälla. Finns det några växter som tål att stå i vatten konstant? Tänkte då sänka ner en avlång baja och koppla en av mina två cirkulationspumpar i ena gaveln på baljan och ett hål i andra så vattnet cirkulerar genom baljan. Sen ställer jag ner växterna planterade i små blomkrukor med hål i baljan. Svamlar jag bara eller kan det tänkas vara genomförbart?

Då jag har mycket växter i akvariet så göder jag med följande:

KNO3 kaliumnitrat
KH2PO4 kaliumdivätefosfat
K2SO4 Kaliumsulfat
Microgöning med järn(Fe), Mangan(Mn), Koppar(Cu), Zink(Zn), Bor(B) och Molybden(Mo)
EasyCarbo (Svag koncetration av glutaraldehyde som är en slags glykol/flytande kolnäring. Växtnäring som hämmar allgtillväxt.
CO2 koldioxid. I form av kolsyra som löses i vattnet.

Vattentemperatur 26 grader
pH 7,5
kH 8 (höjd från kH 2 med bikarbonat)
Totalhårdhet 5,7 dH (enligt vattenverkets tester)

Har hört om semi-hydro till okidéer men kan jag hålla dessa med mitt system? Jag glömmer jämt bort att vattna mina blommor men akvariet sköter jag prickfritt så nu kanske jag kan få något att växta ovanför vattnet också wink.gif
Finns det någon växt som inte behöver mycket ljus så slipper jag montera upp extra belysning? Fast nu är du ju kolsvart ute för jämnan så det är väl bara ett önsketänkande?
MagArne
Måste ju tillägga att växterna inte får vara giftiga på något vis då jag har fisk i akvariet smile.gif
MariaS
Välkommen till forumet.
Triffider, köttätande växter, trivs med att stå i vatten för jämnan. Ditt vatten verkar dessutom vara relativt fritt från kalk, vilket talar ytterligare för dessa växter. De växer helst i ogödslad torv eller vitmossa.
Sofiia
orkidéerna vill nog inte ha sina rötter konstant i vatten..

Men intressant låter ditt projekt!! smile.gif
myrtille
Hm, jag försökte föreställa mig det hela och såg först framför mig hur fiskarna skulle simma omkring i en djungel av rötter. Men jag antar att rötterna kommer att hållas inne i baljan som är i den övre delen av akvariet bara...

Hur som helst ställde jag en liknande fråga som din för ett tag sen (om växtförslag) och då var det någon som odlade orkidéer i hydro utan problem. Här är tråden:
http://www.odla.nu/forums/index.php?showtopic=53944&hl=
MagArne

Bild på akvariet. 450 liter
Nu när jag fått fart på växterna i akvariet behöver jag en ny utmaning wink.gif

Jo som sagt, rötterna kommer konstant vara i vatten så det går ju åt växter som klarar det. Köttätare låter skoj, har haft några förr i vanliga blomkrukor. Belysning kan jag nog hitta på något. Har en gammal lysrörsramp för akvarium med 2x36w med reflektorer som jag kan hänga upp ovanför på nåt vänster. Rötterna kommer vara i en balja då jag hällst inte vill ha rötterna rätt ner i akvariet. Om det nu går?

Så tippsa på nu bara, allt är av intresse så jag har något att gå på och kan läsa på mer om.
Bassam
Hej
Jag tycker att den här metod heter vattenplantering , Japaner upptäcker den här metod på grund att de har lite mark, de plantera nästan alla grönsaker i vattenrör som fasta på vägg, de har pumpen som pumpa vatten i röret och sen tillbaka , och de har i hinken material mättare som visa hur mycket material växter ta, sen om det saknar någon material som( P K N ) de ersätta, jag hoppas att förstår mig, om jag har råd nästa år jag ska börja jobba med den här metoden, för att den behöver lite område t som kan man lätt att bukt.
Lycka till
H. bassam
gjodar
som sagt så krävs det att du har väldigt mycket syre i vattnet för att rötterna inte ska ruttna.
vet rätt många som kör med syrestenar i sina ''krukor''
änglatrumpet ska vara en höjdare att köra i hydro... tänkte testa det när jag får tid i alla fall, lycka till
MariaS
CITAT (gjodar @ 17-10-2007, 21:58) *
änglatrumpet ska vara en höjdare att köra i hydro...

Kan jag mycket väl tänka mig. De rackarna kan ju faktiskt inte få för mycke vatten eller näring tummenupp.gif
Sofiia
ja om det är mycket syre i vattnet kanske endel orkidéer kan funka.
När man odlar orkidéer i hydro (semi hydro kallas det väl egentligen) så sätter man ju aldrig rötterna i vattnet. Man har t.ex. en glasvas med orkidé i leca kulor och ca 3 cm vatten. De flesta orkidéer vill ju gärna torka ut emellan (luftrötterna behöver luft)... men du kan ju alltid testa med en phalaenopsis och berätta hur den trivs smile.gif
Killensomvillhagrönafingrar
biggrin.gif
Dessa tankar känner jag igen mig i ordentligt smile.gif
Har faktiskt försökt mig på att göra ett liknande akvarium på 1,5 kubik, men det föll på kostnaden.
Hade inköpt 2 st 250 watts Mh lampor + en 450 watts mh samt Co2 system och störa mängder micronäring.
Du kan tänka dig vad det kostar att köra 950 watt 12 timmar per dygn sweatingbullets.gif
Så nu skall jag sälja av mina lampor.

Angående att söka informatio om hur man rent praktiskt använder akvarievatten och hydrometoden hittade jag en stor kunskapkälla på lite mysko ställen.
Hmmm hur skall jag nu skriva utan att det blir fel enligt detta forums regler.
Låt mig säga så här. de killar och tjejer som är riktiga specialister på detta lyssnar på reggea och odlar grödor för att komma närmare Jah.
Rent otroligt vad ett intresse för att producera olagliga substanser ger stora kunskaper.

Dock så bör du tänka på att den micronäring som du skickar vidare till andra växter tar bort godbitarna från dina vackra akvarieväxter. Alternativet är annars att du vid vattenbyte skickar ner 25 liter till en 25 liters dunk som du sedan kan använda till dina växter.

Tyvärr så la jag ner mitt akvarium efter en läcka som kostade mig runt 350 000 kr men om jag skulle bygga nytt kar skulle jag göra så här istället.
I detta fall vill jag inte ha rejäl grönska i akvariet utan vill istället använda växter som filter.
Först ett rejält poolfilter som går att backspola.
Sedan huvudkaret och därunder en sump.
I sumpen har jag sedan småkräft och räkdjur samt en släkting till vattenpest.
Alla ovan nämnda djur samt vattenpest släktingen används för att testa hur förorenat/farlig vatten är. Dessa arter har fantastisk överlevnad. I praktisken går det till så att man tillsätter 100 st av varje art, efter 1 dygn räknar man hur många som överlevt, likaså dygn 2 osv.
I akvarievatten så förökar de sig snabbt och år bra. När vattnet blir för rent och tillgången till föda minskar så minskar populationen. I ett akvarium med Centralamerikanska fiskar som jag har löser detta sig lätt då de äter otroliga mängder och skiter lika mycket smile.gif

Hmm blev långt inlägg man skulle nästan kunna tro att jag är sugen på att bygga nytt kar wink.gif
MagArne
Jag har också varit inne och läst på dessa "rastafariforum" och kunskapen där är otroligt hög. Men jag har nog inte tänkt odla dessa grödor då de är både för stora och dessutom olagliga. Fast lite info om hydro går säkert att snappa upp. Hade mest tänkt mig en rad med små exotiska växter i bakkant av akvariet.

1500l akvarim med sump och 950w MH låter mäktigt men lite overkill för min del. Jag har 8x35w T5 lysrör till mitt akvarium och det får växterna att bubbla. Då är jag även ganska sparsam med CO2 gasen tills jag byggt en bättre reaktor. Jag kör med samtliga pumpar och reaktor internt i akvariet för att minska läckagerisken.
gjodar
tänk på att det är skillnad emellan hydro och semi hydro.
men precis som ni säger så är våra rökande vänner dem som har kommit längst innom hydro odling.
MagArne
Jag skulle ju även kunna ställa en låda ovanpå täckglasen och pumpa vatten till lådan med en pump kopplad till en timer. Dräneringshål tömmer vattnet till lämplig nivå och översvämmningsskydd i överkant av lådan så vattnet rinner tillbaka ner i akvariet om man pumpar i för mycket. Kan ju även bygga droppsystem med vatten från akvariet och avrinningen tillbaka till akvariet.
Bassam
Hej
Jag tycker att du modig kille men om du vill prova med små akvarium om du lyckas kan du göra store, man ska tänker på tid och pengar. Jag kan säga att växter ge syra på dagen och co2 på kvällen, och fiskar när de röra sig skaffa syra till akvarium, också fiskar bajs räkna gödsel till växter. Och jag såg i fisk butiken de sälja biliga pumpar som behålla rent vatten till sex månader, jack tycker om du kan skriv vad händer med dig , prova med så akvarium, jag som mycket intresserat på din prov.
Lycka till
H. Bassam
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon