Full version: Borsjtj
netaave
borsjtj - rysk rödbetssoppa
6 portioner


6-7 st. råa rödbetor (ca 500 g)
2-3 st. gula lökar
1-2 st. morötter
1 st. klyfta vitkål (ca 250 g)
2-3 msk smör eller olja
1 ½ liter vatten + 3 st. buljongtärningar
1 krm svartpeppar
1 st. lagerblad
1-2 msk vinäger
(salt)

Skala rödbetor, lök och morot. Skär alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, i fina strimlor. Smält fettet i en gryta och fräs de strimlade grönsakerna ett par minuter. Tillsätt vatten, buljongtärningar, peppar och lagerblad. Koka alltsammans under lock på svag värme, 20-30 minuter.

Finriv den sista rödbetan och tillsätt den strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd.

Smaka av med lite vinäger och eventuellt salt. Servera soppan med en klick grekisk youghurt och dessutom gärna piroger eller grovt bröd.
Gåsis
Jag har ätit den i ryssland, tyvärr tycker jag den smakar urk blush.gif Den svenska varianten likaså. Men dom små blinierna däremot är mumma.

/Åsa
ingrid fuxwall
CITAT (Gåsis @ 30-10-2007, 21:26) *
Jag har ätit den i ryssland, tyvärr tycker jag den smakar urk blush.gif Den svenska varianten likaså. Men dom små blinierna däremot är mumma.

/Åsa

Tänk vad olika man tycker!
Gör kanske inte exat som nämns ovan men uppskattar soppan, fast så ofta äter jag ju inte den blush.gif
netaave
Nej men smaken är ju som baken.
Själv älskar jag rödbetor i alla former, gör väl inte soppan så jätteofta heller men desto godare när det blir.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon