Full version: Karelska piroger
netaave
Karelska piroger



20-25 st.

2 dl kallt vatten 1 tsk salt

2 ½ dl vetemjöl 2 ½ dl rågmjöl

1 msk mjukt smör smör och vatten till pensling

Fyllning med risgrynsgröt:

3 dl vatten 2 dl grötris

salt 6 dl mjölk

Häll upp salt och mjöl på ett bakbord och blanda väl, hacka i matfettet och tillsätt vattnet, lite i taget. Knåda ihop degen och forma till en rulle med ca 5 cm i diameter. Skär rullen i ca 2 cm breda skivor. Forma bullar av skivorna och kavla ut dem på mjölat bord till cirklar. Lägg degcirklarna på varandra med lite mjöl emellan, på takpannevis. Täck med en handuk och låt vila 30-40 minuter.

FYLLNING: Koka riset i 3 dl vatten med lite salt tills vattnet nästan kokat in. Tillsätt mjölken och låt gröten puttra ca 30 min. på svag värme under lock. Lägg en klick fyllning på varje degcirkel. Vik upp kanterna runt om fyllningen lite grann och "rynka" kanterna mot fyllningen som när man rynkar en kjollinning. Sätt ugnen på 275-300°. Grädda pirogerna mitt i ugnen 5-10 min.

Smält lite smör och rör ut med vatten. Så snart de varma pirogerna kommer ut ur ugnen penslas de med smörvattnet. Servera pirogerna varma med kallt äggsmör. Blanda 2 hårdkokta hackade ägg med 100 g smör eller margarin.
MariaS
VArför finns det ingen gubbe som dräglar med tungan utanför, för. Vill ha en sån nu...
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon