Karelska piroger
20-25 st.
2 dl kallt vatten 1 tsk salt
2 dl vetemjl 2 dl rgmjl
1 msk mjukt smr smr och vatten till pensling
Fyllning med risgrynsgrt:
3 dl vatten 2 dl grtris
salt 6 dl mjlk
Hll upp salt och mjl p ett bakbord och blanda vl, hacka i matfettet och tillstt vattnet, lite i taget. Knda ihop degen och forma till en rulle med ca 5 cm i diameter. Skr rullen i ca 2 cm breda skivor. Forma bullar av skivorna och kavla ut dem p mjlat bord till cirklar. Lgg degcirklarna p varandra med lite mjl emellan, p takpannevis. Tck med en handuk och lt vila 30-40 minuter.
FYLLNING: Koka riset i 3 dl vatten med lite salt tills vattnet nstan kokat in. Tillstt mjlken och lt grten puttra ca 30 min. p svag vrme under lock. Lgg en klick fyllning p varje degcirkel. Vik upp kanterna runt om fyllningen lite grann och "rynka" kanterna mot fyllningen som nr man rynkar en kjollinning. Stt ugnen p 275-300. Grdda pirogerna mitt i ugnen 5-10 min.
Smlt lite smr och rr ut med vatten. S snart de varma pirogerna kommer ut ur ugnen penslas de med smrvattnet. Servera pirogerna varma med kallt ggsmr. Blanda 2 hrdkokta hackade gg med 100 g smr eller margarin.


