Lena N
Jag har sparat goda råd om Roslagsmahogny från en tidigare diskussion här på Odla. Enligt den ska det vara trätjära som späs med terpentin och inte lacknafta. Hittade ingen tjära som skulle späs med terpentin, däremot trätjära som späs med rödsprit. Denna variant av tjära fanns inte med bland de inlägg som jag sparat så nu är jag wacko.gif wacko.gif wacko.gif .

Jag köpte en burk Flugger trätjära mot löfte att jag får lämna tillbaks om det är fel sort. Jag ska måla pallkragar och vore glad om någon vill säga att det är rätt tjära, annars försöker jag ändå. tongue.gif
Eva Swahn
Cilla som kan allt om detta är på semester.
KURT
Tjäran är nog rätt, däremot så blandar man ibland i pigment (svart eller rött) om färgen blir alltför svag. Förutom att blanda själv så finns det också färdig "roslagsmahogny" att köpa, men det är nog inte så vanligt. Den blandning man brukar göra är lika delar trätjära:linolja:terpentin. Ev kan det bli alltför tunnt och rinnigt, så man kan ta lite mindre med terpentin (40% trätjära 40% linolja och 20% terpentin)

http://www.lansmuseum.a.se/byggnadsvard/by....cfm?in_idnr=34

http://w1.261.telia.com/~u26121726/extra/webkarta.htm

Skansen byggnadsvård (i Skånska gruvan) säljer färdig roslagsmahogny:

http://www.byggnadsvard.skansen.se/butik.htm
KURT
I gårdagens Sommartorpet målade Mats underredet till trappen med lika delar trätkära, terpentin och träolja http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=4771&a=103132

Verandadäcket behandlades med järnvitreol (sic!).
Eva Swahn
http://www.odla.nu/forum/webbbs_config.pl?read=13361

På det gamla forumet fick vi en mycket informativ lektion av Cilla om tjära och ingredienserna i roslagsmahogny. Hoppas att länken funkar.
Lena N
Nu är pallkragarna målade med roslagsmahogny. Det blev dyrt, krångligt och jättesnyggt. biggrin.gif
Pher
Apropå tjära, rostskyddade en bil nyligen med något som såg ut som tjära. Hur vet man om det är tjära? Och är det bekräftat att tjära inte avger något skumt till jord osv?
Kanske är det billigare att köpa en burk underreds massa om man letar tjära, fast jag spekulerar bara. Vad tror ni?

Finns det belägg precis som linolja att det är bra?
Cilla
Till bilars underreden är det väl sällan trätjära man använder, snarare stenkolsprodukter eller helt syntetiska guckor.

Tjäror som ska spädas med t-sprit är ibland samma som späs med lacknafta, och ibland samma som späs med balsamterpentin. Både tjära och t-sprit är uttorkande, medan terpentinet tränger in utan att torka ut.

Vill man tjära trä får man bäst resultat med en tjära som späds med balsamterpentin/kinesisk/fransk terpentin. Den tränger in längst, håller bäst i ytskiktet och efterliknar träets egna processer mest.

Tjärblandningar utan kokt linolja blir fnasiga och håller inte lika länge. Blandar man trätjära, terpentin och kokt linolja får man det som kallas roslagsmahogny. Denna tränger in en bit och ger snabbt en yta som en målarfärg som följer träet och inte spricker är det rör sig.

Är träet mycket torrt och sprickigt kan man blanda 40% terpentin, 30% linolja och 30% tjära. Är träet normaltorrt gör man en mycket tunn blandning de första lagren, t ex 70% terpentin, 15% tjära och 15% kokt linolja. Det gör större skillnad att ha rätt råvaror än hur man blandar.

På metall kan man bränna/värma in roslagsmahogny. Det ger ett bra rostskydd, särskilt på järn men jag har även behandlat annat med den. Då spelar det ingen roll om det är rå eller kokt linolja som används - den råa linoljan blir ju kokt när man värmer upp blandningen så att den kokar. Metallen får ett gammaldags utseende.

De målarbutiker som inte har trätjära som blandas med terpentin borde uppmanas att ta hem den. Det finns otaliga tjärtillverkare i landet så det är inte svårt att få tag i. Det är lite konstigt att ett land som Sverige där vi vill ha det mesta i trä; våra bostäder, inredning mm inte kan behandla detta trä med det bästa som finns.
Tommy
Glöm inte bort att trasor och annat som använts till målning med denna blandning kan börja brinna av sig självt, så ner i vatten med dem eller bränn upp under kontrollerade former.
Cilla
Japp, också penslar kan självantända. Man kan ställa dem i vatten och skaka ur det till nästa gång man använder den, eller vira in dem i plastpåsar så att luft inte kommer in. Också kläder som man skvätt stärre mängder på kan självantända, särskilt om man hänger i solen. För att självantändning ska ske med linolja behövs värme och luft. (Det är linoljan, inte tjäran eller terpentinet, som självantänder.)

En annan sak att komma ihåg med tjära är att det är hart när omöjligt att måla en tidigare tjärad yta med någon sorts färg, även linoljefärg. En gång tjärad alltid tjärad.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon