Ur veckans ÅR, lite omständigt men ger lön för mödan.



Grekiskt bröd med valnötter



Till 2 bröd

3 msk olivolja
4 dl hackad rödlök
2,5 dl fingervarm mjölk
½ tsk flytande honung
2,5 dl fingervarmt vatten
50 gr färsk jäst
7,5 dl vetemjöl special
¾ dl grovt rågmjöl
1 ¼ fint rågmjöl
2 dl grovt hackade valnötter
3 tsk havssalt
¾ dl hackad färsk oregano

Pensling
1 ägg + 1 msk mjölk, hopvispat

Fräs löken mjuk i 2 msk av oljan ca 5 min, ställ åt sidan.
Häll mjölk, honung och vatten i en skål, tillsätt jästen och rör om tills den är löst.
Låt blandningen stå ca 10 min tills jästen börjar skumma.
Blanda samman mjöl, valnötter och salt i en stor degbunke. Rör i rödlöken.
Häll i mjölk- och jästblandningen samt oregano och rör om så allt blandas väl.P
Knåda degen försiktigt i bunken. Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda den ca 10 min tills den är slät och smidig.
Tillsätt mer mjöl om det behövs, 1 msk åt gången om degen är för lös eller klibbig.
Smörj en stor skål med olivolja.
Lägg i degen och vänd runt den så alla sidor blir oljiga.
Jäs under duk 1 timme.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den snabbt.
Dela den i två lika stora delar och forma dom till två bröd som läggs på pappersklädd plåt.
Jäs under duk 45 min.
Sätt under tiden ugnen på 225 gr.

Pensla bröden och grädda 10 min.
Sänk värmen till 180 gr och grädda ytterligare 35 min tills de är gyllenbruna och låter ihåliga.
Låt bröden svalna på galler under duk.