Potatis har väldigt olika koktid beroende på vilken sort det är, och naturligtvis beroende på hur stora de är.
Den potatissort jag tycker är svårast när den är nyskördad, det är mandelpotais.
Men mamma lärde mig
Koka upp vatten i en kastrull, när vattnet kokar lägger du i de största potatisarna, låt de koka 1 minut eller 2, sen lägger du i potatisarna av nästa storlek osv...
Varje gång du lägger i nya potatisar kommer vattnet att sluta koka, så du får joxa runt med värmen. Potatisen ska dessutom koka utan lock! När du kan få ner en tandpetare i potatisen, utan att den rullar iväg (tandpetaren ska alltså inte släppa från potaisen, den ska bara gå att få ner) då häller du av vattnet, sätter lock på kastrullen och låter kastrullen stå på spisen (INTE på den varma plattan, utan bredvid!) i 10-15 minuter. Värmen och ångan i kastrullen kokar färdigt potatisen.
Så här gör jag med nyupptagen potatis, när potatisen legat till sig en månad eller två i källaren, då kokar jag den som vanligt.