Full version: amorosa-råd!
fröken fräken
Vår son fick i doppresent ett fint Amorosaträd av sin gudmor. Nu vill vi att det ska klara sig, men kan noll om träd! Vi bor i ett nybyggt område där planteringsplatsen (en slänt) verkar vara gjord av fyllnadsmaterial (mest stenar och lite jord emellan, egentligen). Under det är det troligen en del lera, men vi vet inte säkert. Gräs som planterades där förra hösten samt lite ängssådd blev mest glest och gult.. Kommer hans träd att klara sig? Alternativen är en bit upp i skogsdungen (som är rester av den skog som stod här före bygget- det verkar vara mycket sten/ berg. Främst tallar som växer, plus en hel del sly) eller hos svärmor på en gammal äppelträdplats, där ett träd dog i somras. Hoppas på goda råd från kloka läsare! Tack! smile.gif
Anders Roslagen
När du skriver att gräset blev gult så undrar jag var du bor. I vissa områden var det en torr sommar, om du bor i en del där det regnade mycket och gräset ändå blev gult så låter det ju inte som en bra plats för trädet. Annars är äppelträd tåliga för stenig jord. Ni får nog allt gräva i slänten och se vad det är för skikt och för djup. Att lära känna sin mark är första steget i all plantering. Pröva att gräva på den plats ni allra helst vill se trädet!
fröken fräken
Vi bor i Sigtuna.
Anders Roslagen
Ok, det var torrare än normalt där i somras, så det är inte konstigt att gräset blev svagt! Mitt gräs blev helt gult en period och äppelträden växer normalt bra där. Men gräv en provgrop!
fröken fräken
Tror du att det funkar även om det är sent på året? Och tänk om det blir frost samma natt det planteras? Kan det vara bra att lägga ett lager torv runt som man kan göra på rosor för att skydda?
Cilla
Bra beskrivning på schaktmassor - "konstig jord". När man gräver, schakter och fyller bli rden konstig och långt ifrån hur mark bildas i vanliga fall - särskilt ut trädens synvinkel. Men behöver inte var omöjlig att plantera i.

Gräv brett - se plantering från www.tradvardskolan.se - och när du kommer till stensamlingar på lägre nivåer än 40 cm från markytan spola ned sand och grus med vattenslangen. I lagren 30 cm frn marknivå kan du lägga organiskt material, dvs jord som du köper, kogödsel, kompost, löv mm.

Om gräset blir torrt på stället är det en indikation på at stället är torrt. Det innebär att varje äppelträd sm lanteras hrä kommer att behöva stödvattning minst 3 år framåt. Kanske i samband med planteringen lägga dit en droppslang så att du slipper gå med slangen varje vecka de närmaste somrarna?

Alexander-VG-zon3
CITAT (fröken fräken @ 08-11-2007, 23:53) *
Tror du att det funkar även om det är sent på året? Och tänk om det blir frost samma natt det planteras? Kan det vara bra att lägga ett lager torv runt som man kan göra på rosor för att skydda?


skydda inte , behövs inte . torv gör det värre den drar till sig fukt och det bildas en isklump över stammarna .
fröken fräken
Då finns det hopp! Hurra! Tack för kalastips! Vi ska gräva lite å se så det inte är en massa lera (för det var väl inget bra vad jag förstår?) och sen peta ner vår lille! smile.gif
Jan af Lisö
Amorosa har otroligt goda och vackra äpplen !!!

Du skrev inget om vilken grundstam äpplet var ympat på, alla svaren förutsätter att det var en A2, var det en svagväxande grundstam (oftast B9) så får nog trädet vattnas under hela sin livstid.
Big Gardener
Jag har noterat att systersorten Aroma blir betydligt bättre på lite lättare jordar, medan Aroman klarar de lite tyngre jordarna bättre. Bara en notering...
Anna NV Uppsala
Var glad om du har lera under fyllnadsjorden, det är en toppenjord som håller fukten bra i vårt ökenklimat. Men blanda gärna upp leran med jordförbättring av de slag som Cilla nämnde.

Vårt Aroma är ett jätteträd som trivs utmärkt i leran.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon