Full version: Julbord!
160kvm stort hus
Hej!
Julen närmar sig med stormsteg!! -fear-.gif

För att få lite inspiration till julgottigheterna. Vilka är era absoluta måsten på julbordet?

Mina är: tunga... ( helst två st, går åt som smör hemma.. ) Sillsallad, köttbullar och ägghalvor.
Sen förstås prinskorv ( svårt att få tag på god, dock.. ) sill, lax och sylta.

Skinkan är ju god, men inget måste samma gäller risgrynsgröten..

( hjälp, blir jag fängslad nu av julpatrullen?? wink.gif )

Och till efterrätt, glögg lussebullar och knäck. Pepparkakor brukar man ju vara så trött på.. vi det laget.. *s*
estet
Sillen och löjrom!

Det är mina favoriter! Hamnade i sillhimlen på ett julbord i fjol där de hade 11 sorter om jag kommer ihåg rätt! Kattilakoski Gastronomi.
Tosan
Egensaltad skinka, gillar inte rimmad sick.gif leverpastej, gravlax (helst hemgjord) och ägg
Lillja
Julmust skinka o ris'ala'malta sen är jag nöjd.
160kvm stort hus
tosan, egensaltad?

Hur gör man då?
Lady Hamilton
santa.gif Här måste det alltid finnas santa.gif

  • Risgrynsgröt
  • Julskinka
  • Prinskorv
  • Köttbullar
  • Inlagd sill 3-4 olika sorter
  • Janzons frestelse
  • Grov senap
  • Ägghalvor garnerade med räkor,dill och majonäs
  • Rödbetssallad
  • Rökt Renkött och pepparots grädde
  • Julmust




Castea
Julköttbullar, stark senap, potatis, inlagd sill, julmust, gurka, rödkål, sillsallad, julknäcke, ost.

Skinka ej nödvändigt för mig.
Krolliljan
Brunkål [attachment=9343:lilyrose.gif]
Tosan
CITAT (16kvm stor balkong @ 09-11-2007, 15:39) *
tosan, egensaltad?

Hur gör man då?

Ganska enkelt faktiskt, man kokar en saltlake (kommer med receptet när jag hittar åt det) som får stå på bron och kallna till dagen efter, trampar ner skinkan i en hink med lock och häller saltlaken över, se till att hela skinkan kommer under mha djuptallrikar eller så. Sen får den stå där i 6 dygn innan det är dags att koka den.
Det blir bara såååå gott, och inte sådär äckligt rött som rimmad skinka.
Mollis
Skinka, Jansson, rödkål, brysselkål, senap, köttbullar, senapsgravad strömming och ägghalvor, hembakt knäckebröd.


//Mollis
Dealer
Det ni målar upp blir ett perfekt jubord för mig tummenupp.gif

Men ni kan glömma risgrynsgröten liksom ris'ala'malta. alien.gif Jag vet att t.o.m. tomten hellre äter havregrynsgröt yes.gif

Men var är grisfötterna och svagdrickan dunno.gif Det bara måste finnas för att det ska bli någon Julstämning santa.gif
Lady Hamilton
CITAT (Dealer @ 09-11-2007, 18:36) *
.......Men ni kan glömma risgrynsgröten liksom ris'ala'malta. alien.gif Jag vet att t.o.m. tomten hellre äter havregrynsgröt yes.gif ...........


no.gif Tyvärr Dealer........Vet inte vem som lurat dig Men santa.gif äter inget annat än risgryns gröt
Boxer
Brysselkål
Grönkål
Skinka
Svampstuvning
Köttbullar
Stekt onsalakorv
Blå- och vitmögelostar
Glögg

Ho, ho!
Dealer
CITAT (Lady Hamilton @ 09-11-2007, 18:51) *
no.gif Tyvärr Dealer........Vet inte vem som lurat dig Men santa.gif äter inget annat än risgryns gröt

Jo så är det naturligtvis hos er thumbdown.gif Stackarn han får väl inget annat -cry-.gif Han måste ju överleva. Här får santa.gif bland annat smörgås med prickig korv tummenupp.gif Det vet både jag och Tjorven att han tycker om smile.gif
Magdis
Mina nytillkomna favoriter på julbordet som vi infört i vår familj är laxrullar med pepparrot och creme cheese och marinerade revbensspjäll med julkryddning. Sedan tillkommer naturligtvis de vanliga rätterna som köttbullar, prinskorv, sill, Janssons frestelse, skinka m.m. Inte något avancerat alltså.
Piccante
CITAT (Boxer @ 09-11-2007, 19:07) *
Brysselkål
Grönkål
Skinka
Svampstuvning
Köttbullar
Stekt onsalakorv
Blå- och vitmögelostar
Glögg

Ho, ho!

Trodde vi var ensamma i min familj nästan med svampstuvning! När det är svampsässong så brukar vi alltid frysa in och spara svamp och så tar vi på julafton och premiäräter av kantarellerna.

mina "måsten" är annars:
skinka
köttbullar
stuvad grönkål
brunkål
rödkål
rödbetssallad

lite julmust för traditionens skull och svagdricka. coca-cola totalt bannlyst på julbordet!
lilla mamma
Brysselkål och rödkål!!!
ingrid fuxwall
CITAT (Tosan @ 09-11-2007, 18:09) *
Ganska enkelt faktiskt, man kokar en saltlake (kommer med receptet när jag hittar åt det) som får stå på bron och kallna till dagen efter, trampar ner skinkan i en hink med lock och häller saltlaken över, se till att hela skinkan kommer under mha djuptallrikar eller så. Sen får den stå där i 6 dygn innan det är dags att koka den.
Det blir bara såååå gott, och inte sådär äckligt rött som rimmad skinka.

Ingen saltpeter?
Vad det därför min blev misslyckad?

ingrid

CITAT (Boxer @ 09-11-2007, 19:07) *
Svampstuvning

Hur äter Ni svampstuvningen?
Tosan
CITAT (ingrid fuxwall @ 14-11-2007, 20:41) *
Ingen saltpeter?
Vad det därför min blev misslyckad?

ingrid
Hur äter Ni svampstuvningen?

Jo, det är salpeter i saltlaken
receptet
Bettis
CITAT (Boxer @ 09-11-2007, 19:07) *
Stekt onsalakorv


Ho, ho!


Stekt confused.gif Är det den rökta du steker??
sanakan
Jag äter bara vegetariskt julbord, där bör detta finnas med:

> Kokt potatis
> Hemgjord rödbetssallad
> Janssons Frestelse gjord med svamp istället för ansjovis (mkt speciell kryddning på svampen)
> Auberginefärsbiffar som jag gör själv, väldigt goda.
> Små soja-prinskorvar.
> Mammas grönsakspaté
> Någon form av röra med lite senapssmak, att ha som "sås" till allt ovan.
> Mammas julbröd, så stort att det ser ut som något levande, skivorna blir enorma, ligger på bordet med röd rosett knuten runt "magen" wub.gif
> God julost

Men min familj i övrigt brukar faktiskt inte ha så otroligt MYCKET av allting, istället är det några få saker som alltid återkommer. Har inte förstått de som ska ha liksom allt som bara går att ha... Min familj brukar ha skinka, prinskorv, kötbullar, plus att de smakar på allt jag skrev ovan.. och lite sill. Det räcker långt.

Vi äter inte någon gröt i min familj, istället blir det julbröd och lussebullar till frukost, hehe.


Men i vilken ordning gör ni allt?
Äter ni mat först, innan Kalle Anka (om ni ser på det), eller äter ni mat efter?
Om ni äter maten innan TV-tittandet, äter ni sen mer julmat på kvällen?
Vi brukar äta efter kalle anka, sen sitter vi läääänge vid bordet, sen dukar vi av och hjälps åt i köket, senare på kvällen julklappsutdelning, pepparkakor, kaffe, glögg och godis. smile.gif
Monica i Nässjö

> Auberginefärsbiffar som jag gör själv, väldigt goda.

Det lät väldigt spännande. Kan jag inte få receptet?
sanakan
Här är receptet på Auberginefärsbiffarna:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=548&a=84734

De tar lång tid att göra och blir lätt lite lösa, man får prova sig fram! Sen krävs det ibland lite mer kryddning än vad som står.
ingrid fuxwall
CITAT (sanakan @ 15-11-2007, 11:17) *
Jag äter bara vegetariskt julbord, där bör detta finnas med:

>
> Janssons Frestelse gjord med svamp istället för ansjovis (mkt speciell kryddning på svampen)
>

Du kan möjligtvis inte dela med dig av detta recept?

ingrid
sanakan
Vegetarisk jansson (hittade på nätet nån gång för några år sedan)

4 port (blir fler tycker jag, man äter ju så mycket annat på julbordet också)

8 st potatisar, skurna i smala stavar
1 gul lök, skivad
1 msk ströbröd

Gräddblandning:
3 dl grädde
1,5 krm kryddpeppar
5 st nejlikor
1/2 tsk salt

Frästa champinjoner:
3-4 st färska champinjoner, skivade
0,5 krm kanel (detta ger den speciella smaken! jag brukar ta något mer)
0,5 krm kryddpeppar
2 krm salt
1 msk flytande margarin

Gör så här:
Koka upp grädden med nejlikor, kryddpeppar och salt. Låt dra i ca 15 min, sila bort nejlikorna och lägg i den skivade löken och koka upp igen. Låt stå och dra tills champinjonerna är stekta.

Skär champinjonerna i mindre bitar och fräs dem i flytande margarin. Krydda med kryddpeppar, kanel salt.

Varva champinjoner, lök och potatis i en ugnsfast form. Häll över grädden och strö till sist över ströbröd.

Grädda i ca 1 timme och 10 min i 200 grader

smile.gif

Ett till vego-julrecept som jag bjudit på en gång som verkligen är speciellt och jättegott:
Savoykålsblad med valnötter och päron

Ingredienser 4-6 port

3 – 4 kokta kalla potatisar, 200 g
16 savoykålsblad
1 1/2 dl valnötter
1/2 rödlök
1 litet moget päron
1 1/2 dl Kesella
1 krm riven muskotnöt
1 tsk salt
1 krm peppar
1 msk smält smör
1 msk honung

Gör så här

Sätt ugnen på 250°. Skär bort det grova i mitten på varje savoykålsblad. Koka dem i lättsaltat vatten ca 5 min. Häll av i durkslag och skölj i kallt vatten. Klappa dem torra med hushållspapper. Lägg valnötterna på en plåt och rosta dem i mitten av ugnen ca 5 min. Rör om några gånger. Grovhacka nötterna. Skala och finhacka löken. Kärna ur och skär päronet i små bitar. Mosa potatisen och rör ner Kesella, nötter, lök, päronbitar, muskot, salt och peppar. Fördela blandningen mitt på bladen och vik ihop till små paket. Blanda smör och honung och pensla det på knytena. Värm i ugnen tills rullarna fått lite färg och verkar riktigt genomvarma.

yaay.gif
netaave
Ja eftersom jag bor i Uppland skulle man kunna tro det är julgäddan, men det är det inte smile.gif
Det som är viktigast är Skinkan och Janssosn frestelse.
Sen kommer det jag gör själv bara på julen, köttbullar med kanel i, sillinläggningar, rödbetssallad, sillsallad och en speciell laxröra.
Lite från havet, kräftstjärtar, sikrom m.m.
Julgodiset, och frukt o nötter är också viktigt.
Revbensspjäll och julkorv kan vi äta runt jul också men det behöver inte finnas på julbordet.
ingrid fuxwall
Självfallet måste man ha potatis sallad.

ingrid
freddie
Sillsallad, Janson, julmust och Skåne!!!
Monica i Nässjö
CITAT (sanakan @ 15-11-2007, 22:32) *
Här är receptet på Auberginefärsbiffarna:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=548&a=84734

De tar lång tid att göra och blir lätt lite lösa, man får prova sig fram! Sen krävs det ibland lite mer kryddning än vad som står.

thanks.gif De måste jag prova, det lät jättegott! Jag har ett recept på svartabönburgare som är bara såå goda, nu ska jag testa om dina är i samma klass. happy.gif
ingrid fuxwall
CITAT (Monica i Nässjö @ 16-11-2007, 22:39) *
thanks.gif Jag har ett recept på svartabönburgare som är bara såå goda, nu ska jag testa om dina är i samma klass. happy.gif

Hur gör du dina?

ingrid
Monica i Nässjö
CITAT (ingrid fuxwall @ 16-11-2007, 23:48) *
Hur gör du dina?

ingrid


Nu ska vi se om jag lyckas länka g.gif
http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recep...receptid=578365

Och jag gör biffar av dem och steker i stekpanna.
Lady Hamilton
CITAT
CITAT (Lady Hamilton @ 09-11-2007, 18:51) no.gif Tyvärr Dealer........Vet inte vem som lurat dig Men santa.gif äter inget annat än risgryns gröt


CITAT (Dealer @ 09-11-2007, 19:12) *
Jo så är det naturligtvis hos er thumbdown.gif Stackarn han får väl inget annat -cry-.gif Han måste ju överleva. Här får santa.gif bland annat smörgås med prickig korv tummenupp.gif Det vet både jag och Tjorven att han tycker om smile.gif



http://www.odla.nu/forums/index.php?s=&...st&p=703700 Tomtens bön



devil.gif HA ! Dealer...........
Det finns ju t.o.m. skriftliga bevis rtfm.gif Vad säger du nu då?...............
"Tomten äter pricki korv och havregrynsgröt"............... nono.gif

Dealer
Jag har nu kollat med vår Jultomte. Han visste inte ens att det fanns risgryn att få i Sverige för några hundra år sedan, men visst gillar han risgryn. Det är en exotisk och god rätt. Han är inte främmande för något nytt. Vad han inte förstår är varför folk oftast kokar riset alldeles för länge….. Det blir ju alldeles kladdigt no.gif



Han vidstår dock att när det kommer till gröt, ska det vara varm havregrynsgröt. Det har han tyckt om i alla tider. För att piffa upp gröten på senare år tar han gärna också lite kanel på tummenupp.gif

ingrid fuxwall
CITAT (Monica i Nässjö @ 17-11-2007, 17:44) *
Nu ska vi se om jag lyckas länka g.gif
http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recep...receptid=578365

Och jag gör biffar av dem och steker i stekpanna.

Du lyckades jättebra och nu finns det sparat hos mig - Tack!
skogstroll
  • skinka
  • prinskorv
  • janssons
  • köttbullar
  • sill
  • julmust
  • långkål
dicentra
CITAT (Magdis @ 09-11-2007, 20:49) *
Mina nytillkomna favoriter på julbordet som vi infört i vår familj är laxrullar med pepparrot och creme cheese och marinerade revbensspjäll med julkryddning. Sedan tillkommer naturligtvis de vanliga rätterna som köttbullar, prinskorv, sill, Janssons frestelse, skinka m.m. Inte något avancerat alltså.

Hej
Laxrullarna med tillbehör låter gott ,skulle man kunna få receptet?
Marinerade revbensspjäll med julkryddning låter inte dumt heller,recept? blush.gif
Mvh MLK.-))
emmas matte
Något vi Kallar "Ryska sillen"

Blanda majonäs o vispad grädde, lägg det som en botten på ett fat ca 0,5 - 1 cm tjockt
klipp ansiovisbitar o lägg på inte för tjockt
Dela kokta ägg i vita o gula o hacka dem var för sig fint
hacka oxå purjolök i mycket fina bitar
lägg en rad med äggvita o en rad med äggula o en med purjolök o fortsätt varva så det blir randigt på fatet, blir både vackert o gott på julbordet.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon