4,5 liter vatten
1 kilo salt
125 g strösocker
5 g salpeter
ca 5 kryddpepparkorn
ca 5 vitpepparkorn
2-3 lagerblad
Koka upp under omrörning och låt koka en liten stund. Låt det kallna ordentligt, häll över skinkan och se till att hela skinkan täcks. Låt stå svalt i 6 dygn.
Skölj skinkan hastigt i kallt vatten före kokning.
Just det, den funkar på skinkor upp till drygt 3 kilo. 3,5 kilo och mer så bör man nog spruta dem.
I Sverige har alla nitrat (salpeter) i saltlagen och alla skinkor man köper innehåller nitrat . Utomlands blir det allt vanligare med saltlag utan nitrat, man vill nog å tillbaka till en äldre tradition. I Norge, Finland oh Tyskland är det därför vanligt med grå skinkor utan nitrat.
Nitratet är ju ingen kosmetika, utan hindrar vissa otrevliga bakterier från att växa.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.