|
Jag har en liten fantasi. Troligen svår att realisera, men jag kan inte släppa den helt. Vi vill få lite insynsskydd mot grannen, men samtidigt inte ta yta ifrån gräsmattan eller gå ut över gatan. Häcken vi planerar tar de lägre höjderna, men i kök och vardagsrum (andra våningen) sitter vi och glor på varandra, grannarna och vi. Det känns i alla fall så. Finns det något mindre träd som går att plantera i/invid häcken som är lämpligt att forma så att det blir några "lövruggar" strategiskt utplacerade precis där vi vill? Trädet måste gå att styra ganska lätt. Det får inte dö av att beskäras så kraftigt att det bara har en ganska begränsad löv- och grenmängd. Vi vill inte heller slita ihjäl oss med att klippa _jämt_. Zon tre, och ganska torrt och soligt. Häcken är för övrigt av avenbok. Idiotpåfund???
Det finns ALLTID ett lämpligt träd! Har du några ungefärliga mått på sluthöjd och mått på kronanas bredd? Lind är t ex ett träd som tål mycket hård beskärning, om den sker regelbundet så att man inte behöver kapa grova grenar.
Men annars kanske det finns något träd som har naturlig klotform som skulle passa, som inte behöver beskäras alls.
Höjden ska bli 4-5 meter som högst. Bredden.... Hmmm...  Jag tror inte att det är så lämpligt att den sticker ut så långt över gatan, och vi vill inte ha den så långt över gräsmattan heller. Sen är det bra om den kan vara ganska "bred", så att två träd täcker två siktlinjer vardera så att säga. (Alternativet kanske är fyra mindre "bollar".) Då blir kronan ganska platt och bred. Lite som en pannkaka som står på högkant. Kan nog se lite udda ut. Om man kan få den att se ut att ha lite "naturliga" glesa grenar som en tall ungefär, kanske det kunde bli bra. (Kanske 4-6 stycken, och två av dem "råkar" komma mellan fönstrena...) Kanske finns bättre alternativ? Tack för svaret förresten!
Aqvakul
12-11-2007, 20:50
Kanske någon Malus - finns månha sorter. De starkväxande kallas paradisäpple och de mer svagväxande - bukettapel.
Tack du också! Låter ganska trevligt med "äpple", lind är också vackert...
Klotlönn, klothagtorn och bollpil blir inte så höga och har en naturligt rund krona, som inte behöver klippas regelbundet. På en lind kan man formklippa kronan till nästan vilken form som helst, men den har ganska stora blad och då passar det ofta bättre att formklippa den fyrkantigt.
CITAT (KURT @ 13-11-2007, 06:28)  Klotlönn, klothagtorn och bollpil blir inte så höga och har en naturligt rund krona, som inte behöver klippas regelbundet. På en lind kan man formklippa kronan till nästan vilken form som helst, men den har ganska stora blad och då passar det ofta bättre att formklippa den fyrkantigt. Det finns också glanslind som inte får så stora blad, och bladen klibbar dessutom inte... Sen kan jag lägga till Platan, men det får stora blad, som tål att klippas hårt. Boken är ju ett träd som används för hamling. Övervhuvud taget så kan du använda alla typer av träd som kan hamlas. Hamling är ju ändå totalbeskärning (Inget grönt kvar)
Har kikat ut lite nu igen när det blivit ljust. Det kommer nog inte att funka med någon "bollform" på trädet. Det behöver vara mer spridda glesa grenar. Passar de föreslagna träden för det?
Tack för era svar.
Bild-googla på: Acer (lönn) Tilia (lind) Platanoides (platan) Salix (pil) Sorbus (rönn/oxel) Betula (björk) Crataegus (hagtorn) Så ser du mer hur träden ser ut.
Piccante
13-11-2007, 13:59
CITAT (MariaS @ 13-11-2007, 13:54)  Bild-googla på: Acer (lönn) Tilia (lind) Platanoides (platan) Salix (pil) Sorbus (rönn/oxel) Betula (björk) Crataegus (hagtorn) Så ser du mer hur träden ser ut. Platan heter Platanus, annars får man nog bilder på lönn. Lönn, ask och lind är ju träd som av tradition har hamlats och tål det bra. Salix och björk tål beskärning oxå.
pleximaster
13-11-2007, 23:07
Spalierad lind på rätt höjd blir smal och fin.
mvh plexi
Som jag fattar det - smalt träd, lågt dvs 4-5 m högt inte för tätt - så föreslår jag spaljerat träd. Att beskära en bullata-variant, dvs träd som vill växa med tät grönska i låg bollform, blir inte vacker om man dessutom beskär. Det finns mängder av häftiga, riktigt smala och spaljerade träd som kräver beskärning 1 eller 2 gånger per år. Pil som man sätter i ruterform får yvig form men kan beskäras två gånger per år och lite hippsom (som det ser estetiskt bra ut) utan att insjukna, det finns fruktträd äpple och päron osm man kan sätta i mycket strikta spaljerade former och som med besärning 2 eller senare 1 gång per år ser ut som en välansad häck med frukt som man kan få smal och ca 4 meter hög, och vars höjd man dessutom kan variera på längden efter behöv. Klipps med häcksax/elektrisk sax när den vuxit upp lite. Fruken plockar man i markhöjd eller krattar in i häcken så att jordelivet får skjuts igen, samtidigt osm barnen pallar på utsidan...
Tack för alla era svar. Jag får en massa nya tankar och frågor.
Ett träd som egentligen ska växa sig riktigt stort, får inte det trädet en kraftig stam fastän kronan är väldigt liten? Tänker på hamlade träd som flera av er talat om. Tror inte att jag vill ha det. Vill nog ha en nätt stam som passar kronans storlek.
CITAT (Tullia @ 14-11-2007, 09:51)  Tack för alla era svar. Jag får en massa nya tankar och frågor.
Ett träd som egentligen ska växa sig riktigt stort, får inte det trädet en kraftig stam fastän kronan är väldigt liten? Tänker på hamlade träd som flera av er talat om. Tror inte att jag vill ha det. Vill nog ha en nätt stam som passar kronans storlek. Det tar LÅNG tid innan en stam blir kraftig, även för snabbväxande träd.
Huggorm
14-11-2007, 09:36
CITAT (Markus_H @ 13-11-2007, 13:59)  Lönn, ask och lind är ju träd som av tradition har hamlats och tål det bra. Salix och björk tål beskärning oxå. Inte lönnen väll? För det första verkar den tåla beskärning relativt dåligt, och för det andra så hamlades den nog bara i nödfall. Så här säger ett gammalt talesätt om hamling från västergötland, enligt boken "Gastekar och Väckefuror": "Bryt aspelöv, bryt rönnelöv men inte lönnelöv - ty det är brett för öga men tunt för tand."
CITAT (Huggorm @ 14-11-2007, 10:36)  Inte lönnen väll? För det första verkar den tåla beskärning relativt dåligt, och för det andra så hamlades den nog bara i nödfall.
Så här säger ett gammalt talesätt om hamling från västergötland, enligt boken "Gastekar och Väckefuror":
"Bryt aspelöv, bryt rönnelöv men inte lönnelöv - ty det är brett för öga men tunt för tand." Ordspråket säger nog mer om vad djuren uppskattar för löv!
Hur kraftig blir stammen på 50 år? Efter det behöver jag nog inte bry mig...
Vill också tillägga att jag mellan de strategiskt placerade lövpartierna vill ha ganska mycket luft. En någorlunda kal gren som sträcker sig iväg till ett ställe en meter bort där det återigen blir mindre grenar och grönska. Typ.
Alexander-VG-zon3
14-11-2007, 10:45
CITAT (MariaS @ 13-11-2007, 08:26)  Sen kan jag lägga till Platan, men det får stora blad, som tål att klippas hårt. och den kräver fuktig jord för att växa bra och gillar inte vindar om sommaren . plus visst det går att beskära den , men den ser inte snygg ut om man beskär den fel ,hugga av grenar i önskad längd,höjd är inte snyggt . i Kristianstad har dom planterat en del PPlatanus ,och när dom väl böjar växa så har dom växt sig för stora och slår då in i folks fönster . och då kapas dom ner , och så står dom där i mörkret mellan husen och ser ner stubbade ut ingen vacker synd . och trädet själv sprutar ut med grenar . kan man inte beskära träd så blir inte platanus snygga , och då den får grov och bred stam och lika väl stammar ser det fruktansvärt ut om man inte kan beskära rätt . däremot dom platanus som växer fritt inne i Kristianstad är snygga men inte dom dom klämt in bland gågatorna som dom beskär(kan inte kalla det beskära) när dom växt för mycket .
Alexander-VG-zon3
14-11-2007, 11:04
CITAT (MariaS @ 13-11-2007, 13:54)  Bild-googla på: Acer (lönn) Tilia (lind) Platanoides (platan) Salix (pil) Sorbus (rönn/oxel) Betula (björk) Crataegus (hagtorn) Så ser du mer hur träden ser ut. och förutom Markus inlägg , kan jag tillägga här att Plantan är ett eget släkte(oups familj ska det vara,så går det när man inte tänker) platanaceae,ochh acer platanoides tillhör då aceraceae och den vi säljer i Sverige är en hybrid ( härdigare och växer kraftigare ) , Platanus x acerifolia vad den heter på svenska vet jag inte . men den säljs väl som Platan så Tullia vill du se hur en Platan ser ut ,bild googla då på Platanus x acerifolia
Piccante
14-11-2007, 21:51
CITAT (Huggorm @ 14-11-2007, 09:36)  Inte lönnen väll? För det första verkar den tåla beskärning relativt dåligt, och för det andra så hamlades den nog bara i nödfall.
Så här säger ett gammalt talesätt om hamling från västergötland, enligt boken "Gastekar och Väckefuror":
"Bryt aspelöv, bryt rönnelöv men inte lönnelöv - ty det är brett för öga men tunt för tand." lönn är av tradition ett av de vanligaste träden på kyrkogårdar i mina hemtrakter och flera är både topphuggna och/eller hamlade. De verkar bli ganska gamla trots det. Jag syftade på att de hamlas mest för syns skull inte för lövtäkt. Rönn däremot är väl inte vanligt att hamla??? ask och lind är nog vanligast i lövängar...?
Huggorm
14-11-2007, 22:24
CITAT (Markus_H @ 14-11-2007, 21:51)  lönn är av tradition ett av de vanligaste träden på kyrkogårdar i mina hemtrakter och flera är både topphuggna och/eller hamlade. De verkar bli ganska gamla trots det. Jag syftade på att de hamlas mest för syns skull inte för lövtäkt. Rönn däremot är väl inte vanligt att hamla??? ask och lind är nog vanligast i lövängar...? Men det är väll snarare att beskära än att hamla? Hamling är väll när man tar löv till djuren, medan beskärning är vad man gör enbart för trädets utseende? Eller är hamling en typ av väldigt omfattande beskärning? Jag har nog heller aldrig sett någon rönn hamlas, men längre norrut i Sverige där de flesta lövträd inte klarar sig förekommer det säkert. I nordnorge tex, är rönnar mycket vanliga som trädgårdsträd, eftersom nästan inget annat klarar sig.
Vad om ska kallas hamling idag är ett stort diskussionsämne mellan trädvårdare, vi har bland annat haft ett temanummer och uppföljningsartiklar i tidningen Trädbladet (www.tradforeningen.se).
Kort kan sägas att hamling som sker med regelbundenhet om varje eller vart tredje år och som innebär att man aldrig tar äldre skott än 3årsskott och lägger snitten där träden kan övervalla, är ett sätt att idag hålla vissa trädarter mindre, både krona och rotområde och som gör att man t ex i städer kan ha vissa trädslag på smala trottoarer eller i en gata där rotutrymmet inte kan bli stort. Träd som beskärs, hamlas, så kan leva mycket länge. Annan beskärning som kallas hamling där man t ex börjar med att grovkapa eller struntar i var man kapar yngre skott är i vilket fall som helst ingen bra hamling och jag vill itne kalla det hamling alls.
Förr var det enklare, iallafall som vi ser på det nu. I Sverige hamlade man för att få lövtäkt till djuren, och man började tidigt i trädens liv och tog 1-3-årsskott. Hamling, liksom starkt formklippta träd var ju också poppis bland slotts- och godsherrar, och där utvecklades knuthamlingen som är en hamling man kan se i flera städer. Den är pillrig och innebär att man bygger upp ställen i trädet som bildar knutor. Bor man i Stockholm kan man se en väl utförd sådan i raderna utanför KtH.
Vissa arter passar ättre för regelbunden hamling än andra, t ex lind som lätt kan övervalla också många snittsår och som orkar att skuta fart från ett läge där trädet inte har hjälp av knoppar utan först måste bilda gren. Lönn är mycket sämre på sådant, björk är katastrofal.
Hamling och formbeskärning är inte samma sak - björk kan tåla en sådan (men den måste fäljas upp varje år och blir mycket arbetskrävande), lönn gör det sämre och lind klarar även detta bra. Barrträd kan inte hamlas, de skjuter inte skott på det sättet, men de flesta kan formbeskäras, dvs man tar yttersta yttersta av årsskottet och även det blir mycket arbetskrävande efter några år. Men både gran och tall kan klara det bra och leva friska och länge i alla år som beskärningen följs upp i rätt årstid.
Alexander-VG-zon3
15-11-2007, 21:17
fast personen i fråga , är kanske inte hamling det bästa alternativ . därav jag menar med platan den går att hamla om man gör det i ung ålder . men att hugga av tjocka grenar är fult .
Hej Jag tycker att du kan besöka Plantagen och titta på avdelning som har träd och buskar och häckar och står alla informationen man behöver vilket zon hög när de blommar och vilket jord ,och du kan prata med trädgård mästare som kan hjälpa dig mycket, om du behöver kan jag följa dig och hjälp till. Lycka till H: Bassam
Hej Linus, Jag förespråkar heller inte hamling, det är ett på tok för arbetskrävande sätt att ha privata träd! Och inte har vi nytta av det vi skär ned heller. Plataner har vi ju inte så många i zon 3, kan du ge tips om var man ser goda hamlingar av sådana söderut? Skulle gärna vilja spana in dem när jag ändå är där.
Alexander-VG-zon3
15-11-2007, 22:13
CITAT (Cilla @ 15-11-2007, 21:59)  Hej Linus, Jag förespråkar heller inte hamling, det är ett på tok för arbetskrävande sätt att ha privata träd! Och inte har vi nytta av det vi skär ned heller. Plataner har vi ju inte så många i zon 3, kan du ge tips om var man ser goda hamlingar av sådana söderut? Skulle gärna vilja spana in dem när jag ändå är där. beror på hur lång söderut , hamling av plataner i Sverige är nog inte vanligt . men har bland annat sett bilder på det i england ska se om jag kan googla fram några till dig . http://www.flickr.com/photos/mitchonius/142648541/http://www.flickr.com/photos/jamesrose/427818160/http://pics.davesgarden.com/pics/sladeofsk...73550144_35.jpg
Du har fantastiska och intressanta bilder i dina album Linus! Tack för de googlade på hamlade plataner också. Jag kan inte minnas att jag sett det ens i södra Sverige, men det finns säkert ett och annat exemplar.
I Malmö stad finns ju en hel del ståtliga plataner, obeskurna alltså. Det största träd jag sett blivit flyttat i Sverige är en Platan i centrala Malmö, den stod på ett ställe utanför en bar på det jag tror heter Gustav Adolfs torg. Förberedelserna var långa och en kväll började man arbetet, som gick planenligt och bara tog några timmar trots att trädet var mycekt högt och stort. När folk kom ut från puben var allt igenlagt och trädet stod inte där längre. Det var nog en och annan som undrade över vad det var i ölen den kvällen!
Tack för alla svar! Jag har mycket att fundera på, många tankar har väckts. Nu ska allt ligga i malpåse i min hjärna ett tag. (Ingenting händer snabbt i vår trädgård.) Återkommer om jag har fler specifika frågor om detta!
Rebeckaf
04-07-2020, 10:21
CITAT (Cilla @ 14-11-2007, 00:39)  Som jag fattar det - smalt träd, lågt dvs 4-5 m högt inte för tätt - så föreslår jag spaljerat träd. Att beskära en bullata-variant, dvs träd som vill växa med tät grönska i låg bollform, blir inte vacker om man dessutom beskär. Det finns mängder av häftiga, riktigt smala och spaljerade träd som kräver beskärning 1 eller 2 gånger per år. Pil som man sätter i ruterform får yvig form men kan beskäras två gånger per år och lite hippsom (som det ser estetiskt bra ut) utan att insjukna, det finns fruktträd äpple och päron osm man kan sätta i mycket strikta spaljerade former och som med besärning 2 eller senare 1 gång per år ser ut som en välansad häck med frukt som man kan få smal och ca 4 meter hög, och vars höjd man dessutom kan variera på längden efter behöv. Klipps med häcksax/elektrisk sax när den vuxit upp lite. Fruken plockar man i markhöjd eller krattar in i häcken så att jordelivet får skjuts igen, samtidigt osm barnen pallar på utsidan... Hej! Svarar på ett riktigt gammalt inlägg, men blev nyfiken. Tips på fruktträd (helst äpple) enligt ovan? Skulle vilja ha exakt det du beskriver ut mot gatan.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|