Hans i Värmland
14-11-2007, 16:45
Nu är rätta tiden att plocka slånbär och göra saft eller likör.
Det är så gott.
Slånbär växer numera inne i städernas parker och jag har plockat mina inne i ett bostadsområde i KRISTINEHAMN.
viktigt är att inte koka bären utan koka upp vattnet och hälla över.
Nästa dag silar man av vattnet och slår över bären och detta gör man tre gånger å rad i tre dagar.
Likör är enklare och lägger ner bären i sprit i en glasburk med lock. Plus socker efter smak. Låt stå någon månad och sila sedan och häll upp likören i en vacker flaska. Förtärs vid mycket högtidliga tillfällen.
netaave
22-11-2007, 00:56
SLÅNBÄRSLIKÖR
God likör kan man göra av slånbär. Men liksom till saft ska det vara mogna och ha fått en frostknäpp – på busken eller i frysen.
2 liter slånbär fylls på flaskor. Bekvämast sådana med vid öppning. Stick gärna bären med en gaffel, så att skalen pickas.
Häll sedan på okryddat brännvin så det täcker. 1 flaska ( 75 cl ) kan gå åt. Låt det sedan stå 4 veckor.
Koka sedan socker, vatten och kryddor till en simmig lag.
LAG:
½ kg strösocker
2 ½ dl vatten
¼ vaniljstång
1 bit kanel
1 tsk anis
5-10 kryddnejlikor
Låt lagen kallna, sila den därefter, sila även bort bären från spriten.
Rör om då och då under ½ timme.
Häll likören på flaskor och lagra dem 2-3 månader.