|
Margaretha
23-11-2007, 14:44
Börjar bli trött på mina sopprecept. Till jul får jag långväga gäster som jag räknar med kommer fram trötta och frusna några dagar före julafton och jag tänkte att en god soppa skulle kunna vara härligt vid framkomsten. Gärna en soppa med grönsaker i, men inte alltför mycket hackande och skärande. Det kommer jag inte att hinna.Jag behöver göra en ganska stor laddning. Har någon ett bra recept? Kan man förbereda den dagen före så är det ännu bättre.
En Purjo- och potatissoppa är både billig och god, skulle det kunna va nåt? säg till i så fall så skriver jag in receptet.
/Mollis
Det kanske är just de här sopporna du är trött på, vad vet jag, men här kommer iaf mina favoritsoppor just nu. De varierar ju lite efter årstid o humör.
Vitkålssoppa: 200g köttfärs + 1 stor purjolök + 4 dl strimlad vitkål + 2 msk senap + 1 lagerblad + 1 liter buljong + 1 msk äkta soja + 2 msk hackad persilja + ev. salt o peppar. Bryn köttfärs. Bryn vitkål o purjolök. Tillsätt buljong, senap, lagerblad, soja . Koka 10 min. Klipp persilja över.
Färssoppa: 300-400 g blandfärs + 2 gula lökar + 2 morötter + 4-6 potatisar + 1 röd paprika + 2 tsk paprikapulver + 2 msk tomatpuré + 1 liter buljong + 1 pr. vitlöksklyfta + persilja + ev. salt. Fräs den hackade löken . Tillsätt de tärnade morötterna, potatisarna o paprikan. Tillsätt även paprikapulver, tomatpuré o buljong. Koka ca 10 min. Bryn köttfärsen o häll det i den övriga soppan. Sjud ytterligare 10 min. Smaka av med vitlök o ev. salt. Strö över persilja.
Mvh zissi
Den här soppan gillar jag. Man kan riva morötterna i maskin så går det jättefort. Lite många kalorier kanske men man kan ju äta den bara ibland.
1,5 liter vatten 3 fiskbuljongtärningar 1 krm cayennepeppar 5 fint rivna morötter 400 gram räk- eller kräftost 4 dl lättcremefraiche Skaldjur efter behag, gärna några i soppan och några på sidan om.
Blir ungefär sex portioner. Går jättebra att göra dagen innan och hur stor sats som helst. Serverar man räkor alt kräftstjärtar till känns den lite flottare.
Jag har oxå ett recept på fisksoppa med grönsaker, kokosmjölk och sambal oelek om du är intresserad. Isf kan jag leta upp det när jag kommer hem. Den är god och mättande den med men lite mer arbetskrävande - fast inte så mycket.
/Åsa
ingrid fuxwall
23-11-2007, 20:45
Vilken sorts soppa vill du ha, som du inte är trött på?
ingrid
catlady
23-11-2007, 20:51
Nu ska jag dela med mig av min lyxigt mustiga kräft- och vittvinssoppa! Receptet är till 4-6 personer.
1 hackad gul lök 4 stora morötter skurna i strimlor 1 paket kräftstjärtar i lake 1 paket torsk 6 vitlöksklyftor 1 burk krossade tomater 1 burk lätt crème fraiche (med paprikasmak om man vill) 1-2 dl torrt vitt vin 1 tärning grönsaksbuljong 1 tärning fiskbuljong 3 dl vatten Salt och peppar Olivolja
Stek lök och morötter med salt och grönsaksbuljong i rejält med olja. Låt mjukna, släng ner i gryta och tillsätt krossade tomater och vin. Koka upp och rör om. Blanda i allt utom torsk och crème fraiche. Låt puttra en liten stund. Tillsätt det sista och puttra i 10 min. Låt soppan svalna en stund innan servering, den smakar mer då. Servera med frasig baguette och ett gott vitt vin!
Margaretha
23-11-2007, 23:29
CITAT (ingrid fuxwall @ 23-11-2007, 20:45)  Vilken sorts soppa vill du ha, som du inte är trött på?
ingrid Jag brukar bl.a. göra en gulaschsoppa med köttfärs som mina söner älskar, men det är ju trevligt att variera sig. Jag har fått många fina förslag här och tackar och bockar! Tyvärr tål jag inte skaldjur själv, men räkor är bara så gott! För alla andra! Och jag minns hur gott det var! Jag tar gärna emot recept på din fisksoppa, Gåsis och din potatis och purjulökssoppa, Mollis - om ni vill ha besväret att dela med er!
CITAT (Margaretha @ 23-11-2007, 23:29)  Jag brukar bl.a. göra en gulaschsoppa med köttfärs som mina söner älskar, men det är ju trevligt att variera sig. Jag har fått många fina förslag här och tackar och bockar! Tyvärr tål jag inte skaldjur själv, men räkor är bara så gott! För alla andra! Och jag minns hur gott det var! Jag tar gärna emot recept på din fisksoppa, Gåsis och din potatis och purjulökssoppa, Mollis - om ni vill ha besväret att dela med er! Hej! Jag har lagt in receptet på Purjo- potatissoppan. Mvh Mollis
jag brukar laga super billig soppa med morot och tomatkross som bas. Först kokar man morötter och annat som kan kokas med (t.ex. potatis) så häller jag bort vattner (inte allt) blandar i en burk tomatkross, buljong, kryddor, matgrädde/creme fraiche, hackad spenat eller vadsom helst. Så mixar man ihop allting med stav mixer. mums mums!!
GrönAnna
24-11-2007, 20:44
Här kommer en till, den går snabbt att göra. Linssoppa 2 dl röda linser 2 gula lökar 2 buljongtärningar 1 l vatten 1 burk krossade tomater 1-2 vitlöksklyftor paprikakrydda ev timjan en skvätt vinäger en gnutta socker Skölj linserna väl i kallt vatten. Hacka löken och låt den mjukna i lite matolja i en stor kastrull. Häll i tomatkross, vatten, buljongtärning, kryddor, och vatten. Låt koka i 10 min, smaka av med en gnutta socker och en skvätt vinäger. Gott! En annan favorit är den som Zissi presenterade som vitkålssoppa. Fast hos mig går den under namnet Nikkaluoktasoppa. Prova den, den är fantastiskt matig och god!
Laxsoppa 200 gram laxfilé morötter rotselleri palsternacka purjolök blomkål brutna bönor några potatisar 2 tärningar grönsaksbuljong salt,peppar vatten 1,5 dl vispgrädde ...................................... Fräs strimlade rotsakerna, tärnade potatisen i lite smör tillsätt vatten så att det täcker plus buljongtärn, låt koka tills potatisen är nästan klar.... då sätter du i laxen skuren i kuber blomkål och bönor... låt småputtra i 4-5 min Häll i grädden och ev mer vatten, låt soppan få ett snabbt uppkok Smaka av med salt & svartpeppar och klipp i lite färsk gräslök Servera med ett gott bröd... ex lantbröd med en skiva ost på. Värmande och mättande.
Lilla Birka
25-11-2007, 00:26
Det finns också en laxsoppa i TV4:as receptarkiv som är helt suverän. Den heter rätt och slätt laxsoppa så det bör vara lätt att hitta. Innehåller bl.a. linser.
Lyxig fisksoppa som otroligt lätt att göra. Du kan göra steg ett och två i förväg och sen bara slänga i fisken när det är dags.
400 g torsk 300 g lax 1 st purjolök 1 st gul lök 2 st vitlöksklyftor 1 1/2 msk tomatpuré 1 1/2 tsk salt 1 tsk timjan 1 tsk basilika 2 1/2 dl vitt vin 1 1/2 tärning fiskbuljong 2 1/2 dl grädde 1 dl creme fraishe 2 dl vatten 1 pkt saffran
1. stek all lök
2. tillsätt resten utom fisk och räkor
3. koka i ca 15 min
4. lägg i fisken och sjud tills försiktigt tills fisken är klar.
(6. ev. servera separat med riven ost och skalade räkor)
Jag lovar att alla skulle vilja äta en tallrik till men ingen orkar för man blir såååå mätt.
Britt zon 3 fi
25-11-2007, 14:00
Här kommer ett recept på en soppa som varit populär i vår familj under många år:
Hönssoppa • 1½ l vatten (späd med mera vatten vid behov) • 2 (-2½) hönsbuljongtärningar • 400g strimlad broiler (omarinerad) • 1½ (-2) dl ris (mera om man vill ha "matigare" soppa) Koka upp vattnet, tillsätt de övriga ingredienserna. Skumma. Låt koka ca 15-20min. (För att få mera smak kan man om man vill låta en hel lök + en morot koka med, tas bort sedan) • 2 äpplen (helst syrliga) • 2 paprikor • curry (ca 1tsk, mer om man gillar stark curry smak) • 1-2msk olja Hacka äppel och paprika. Fräs olja och curry, tillsätt äppelbitarna; fräs någon minut men låt det inte brynas, tillsätt paprikan och fräs ett par minuter till. Slå över allt i soppkastrullen. Låt koka ca 5 min. • 1 burk matlagningsgrädde • litet majsenamjöl (för att göra soppan "simmigare") • salt (örtsalt) • peppar • hackad persilja Tillsätt grädden + majsena utrört i litet vatten, späd vid behov med mer vatten. Koka upp. Smaka och tillsätt vid behov salt, peppar och eventuellt mera curry. Strö över persilja. Maten klar på ca ½ timme.
Hans i Värmland
25-11-2007, 15:31
Varför detta problem med hackande och skärande? Förstår inte alls. Jag tar min köksberedare och sätter i rätt skiva- för långa strimlor- och kör morötter,purjo eller vad det nu är som jag känner för och fyller lämplig skål. Kokar upp vatten med buljongtärning och lägger i en kopp quinoa-finns på konsum- och kokar 10 min fyller på med grönsaker och kokar 10 min. Färdigt. Man kan utöka soppan med mera quinoa eller mer grönsaker eller fylla på med grädde och på det sättet mata en bataljon hungriga människor som dyker upp. Quinoa är en sydamerikansk mållaväxt som är mycket proteinrik och kan dessutom odlas i Sverige om man är tidig i starten. Plantorna måste sättas inne i april. Plantan får stora vackra vippor med frö. En rävsvansvariant.
Lisbeth zon2
25-11-2007, 21:36
Rysk rödbetssoppa är ju så gott, men lite creme fraiche.
Margaretha
25-11-2007, 22:47
Jag är överväldigad över alla era förslag, och ska nu sätta igång och provlaga lite olika varianter.Hoppas att fler av er blivit inspirerade. Det är ju verkligen "soppväder" i november! Än en gång tack!
Här kommer fisksoppsreceptet för ungefär fyra personer. Du fick vänta lite men den är god, lättlagad och mättande.
2 morötter 3 potatisar 1/2 röd paprika 1 liten gul lök matolja 1 dl strimlad purjo 5 dl fiskbuljong 2 dl cocosmjölk 1/2 tsk sambal oelek 1 tsk malen koriander 300 g benfri fisk/räkor salt, hackad persilja
Fräs morot, potatis, paprika och lök i olja en liten stund. Tillsätt buljong och cocosmjölk, koriander och sambal oelek. Låt koka tills grönsakerna mjuknat.
Lägg i tärnad fisk och purjo. Koka tills fisken är klar, tillsätt persilja och salta ev.
Smakar inte så mycket kokos för dom som inte gillar det så värst, mer som lite sötma bara.
/Åsa
netaave
16-12-2007, 00:22
SOLSOPPA
2 LÖKAR 1-2 TSK CURRY 2 MSK MARGARIN 750 GR GROVRIVNA MORÖTTER 2 L GRÖNSAKSBULJONG 500 GR BROCCOLI 2 DL MJÖLK 4 MSK MJÖL EV SALT
Skiva löken och fräs den mjuk i marg och curry Tillsätt morötterna och låt dem mjukna Tillsätt broccoli och buljong koka 5 min red av
Margaretha
16-12-2007, 23:22
Jag kommer att bjuda de frusna - antar jag - gästerna på Vitkålssoppa eller Nikkaluoktasoppa. Ni har olika namn på den, men den var jättegod - och går utmärkt att göra dagen innan och värma. Dessutom är jag verkligen glad över den här soppskatten, som ska bli min följeslagare framöver! Än en gång tack alla! Solsoppan verkar vara en riktig vitaminbomb! Också härligt!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|