|
Vi tänkte ge bort kakburkar med hemmagjort julgodis till ett par stycken i år. Har ni några lätta goda recept på julgodis som ni vill dela med er av? Jag ser fram emot massor av bra tips!
Felicia
28-11-2007, 18:40
I hemmets journal fanns detta recept på chokladtryffel som dom hade som julklappstips. Jag tänkte göra dom men byta ut likören mot lite finhackad chili. Smakade såna en gång, Chilitryffel, och dom var så himla goda, rent beroendeframkallande Mörk Chokladtryffel200 g mörk choklad helst över 70% kakaohalt 2 dl vispgrädde 50 g smör 1 dl siktat florsocker några korn salt 2 msk god likör Kakaopulver Värm grädden med choklad och smör tills det smält. Blanda ner det siktade florsockret, saltet och likören. Låt smeten svalna, forma bollar och rulla i kakao.
Inte godis, men jag ger ibland bort saffransskorpor som present. Har blivit uppskattat - i en fin papperspåse med handtextad etikett "Casteas Saffransskorpor". Ja, alltså jag brukar ju skriva dit mitt riktiga namn, och inte Castea.
Brukar göra efter detta enkla recept:
SAFFRANSSKORPOR
100 g smält smör 2 pkt saffran á 0,5 g 2 ägg 1,5 dl socker 5 dl vetemjöl 1,5 tsk bakpulver 1,5 dl grovt hackade hasselnötskärnor
Rör ihop smör och saffran. Blanda i ägg, socker, mjöl, bakpulver och nötter. Rulla ut degen i 3 längder, lika långa som plåten. Grädda i 200° i mitten av ugnen ca 10 min. Ta ut och dela i sneda bitar. Rosta dem i 175° ca 10-15 min, tills de fått en gyllenbryn yta. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar tills de svalnat.
Tack så jättemycket! Hoppas att det kommer fler tips! Saffransskorpor är gott!
Tittar ni förresten på Leilas jul? Lite väl sockersött program kanske men visst blir man sugen på att baka (och att äta upp alla smaskigheter!!).
Jag brukar göra en massa julgodis, blaa: Chokladtryffel, minst ett par olika varav en med apelsinsmak, finns recept på arlas sida. Snickersgodis (jordnötssmak) sedan en godis med krossade polkagrisar+kokkosflingor+smält vit choklad som man klickar ut i knäckformar, ja, osså måste man ju ha knäck förstås. Dajm har jag gjort något år. Kola kan man göra med olika smak, tex macca eller mint.
CITAT (Harvey @ 29-11-2007, 18:13)  Jag brukar göra en massa julgodis, blaa: Chokladtryffel, minst ett par olika varav en med apelsinsmak, finns recept på arlas sida. Snickersgodis (jordnötssmak) sedan en godis med krossade polkagrisar+kokkosflingor+smält vit choklad som man klickar ut i knäckformar, ja, osså måste man ju ha knäck förstås. Dajm har jag gjort något år. Kola kan man göra med olika smak, tex macca eller mint. Mmm, tackar för jordnötstipset! Har varit inne på sidan och kikat på receptet. Såna ska vi ha!
Ja, jordnötter är gott, därför skall jag prova nåt nytt iår. Fudge. Hittade olika recept, men det är marshmallows, choklad och jordnötter i. Kan det bli bättre..? Den jag skall prova heter "Rocky road fudge".
marshmellows pistagenötter hackas blandas i smält blockchoklad gott och lätt att göra, klicka ut på bakplåtspapper
russsin hasselnötter mandel hackas blandas med smält blockchoklad klicka ut på bakplåtspappe
marsipan blandas med Bayles och rullas till små bollar som doppas i smält blockchoklad
*Ulrica*
30-11-2007, 09:17
Jag gör världens enklaste men ändå supergoda och eleganta godis:
Mandelmassa rullas till kulor, ca, 2 cm i diameter. Smält blockchoklad och ploppa ner några kulor i taget, fiska upp direkt och placera på bakplåtspapper. Kyl, förpacka och ge bort eller ät!
Vill man göra det mer avancerat kan man ta hälften mandelmassa och hälften nougat eller trycka in en valfri nöt i mandelmassan eller dekorera kulorna med vit choklad etc. etc. går även utmärkt att färga mandelmassan med karamellfärg eller smaksätta den med div.
Ví har bakat jordnötstryffeln från Arlas hemsida men de blev alldeles för mäktiga ... Inte skulle jag vilja kalla det för tryffel heller.
kantarell
07-12-2007, 15:41
Jag gör en variant av Ulricas kulor men använder ca hälften riven mandelmassa och hälften finhackade/mixade fikon (utan skaft), blandat med lite apelsinjuice till lagom konsistens. Denna kladdiga massa rullas till bollar (ett tips till rullningen är att ha lite vatten på händerna som när man rullar köttbullar) och doppas sedan i mörk choklad. Muuums! PS Jag har nyligen fått höra av barnmorskan att jag gissningsvis kommer gå upp ca 6-7kg till innan "det är dags". Frågan är om hon räknade med julen eller inte...  Nejdå, jag SKA vara någorlunda disciplinerad! DS För min del kanske årets första julgodistillverkning blir av i helgen. Lycka till med era praliner!
anna_rispan
07-12-2007, 17:18
Marsipanlimpa....Jag har fått för mig att jag skrivit om den förr?
Man behöver marsipan, nån likör eller punsch, diverse torkade frukter. tex dadlar, fikon russin, florsocker. Detta blandas ihop och fromas till en limpa. Sedan ska den penslas med smält blockchoklad. Låter det intressant så letar jag efter exakt recept.
netaave
16-12-2007, 00:11
Dom här va enkla att göra och goda Cocosgodis a´la Bounty 1,75 dl florsocker 100 gram cocos 100 gram mjukt smör/margarin 1 tsk vaniljsocker 1 tsk vispgrädde 80 gram ljus blockchoklad Kladda ihop allt. Rulla bollar, doppa i smält blockchoklad. CITAT (Felicia @ 28-11-2007, 18:40)  I hemmets journal fanns detta recept på chokladtryffel som dom hade som julklappstips. Jag tänkte göra dom men byta ut likören mot lite finhackad chili. Smakade såna en gång, Chilitryffel, och dom var så himla goda, rent beroendeframkallande Mörk Chokladtryffel200 g mörk choklad helst över 70% kakaohalt 2 dl vispgrädde 50 g smör 1 dl siktat florsocker några korn salt 2 msk god likör Kakaopulver Värm grädden med choklad och smör tills det smält. Blanda ner det siktade florsockret, saltet och likören. Låt smeten svalna, forma bollar och rulla i kakao. Gjorde dessa med hallonlikör, jösses va goda dom blev
Jag brukar alltid göra den här enkla och jättegoda kolan till jul. Man kan strunta i kakaon om man vill få ljusa kolor, smaksätta med pepparkakskrydda (lite kanel och kardemumma blev gott) så får man pepparkakskola, lägga i 1 msk nescafe så blir det kaffekola... Låt fantasin flöda..! Man gör den i mikron och det går på några minuter.
"Mikro-kola"
50 g margarin 3/4 dl vetemjöl 3/4 dl sirap 1 msk kakao 1 1/4 dl socker
Blanda allt i en hög värmetålig skål (kaffekanna till elbryggare är bra). Tillaga på full effekt i en minut. Rör om och fortsätt tillagningen utan lock i ytterligare 2 - 4 min. Gör kulprov för att se när den är klar. Häll upp på smörpapper och låt stelna. Skär, klipp i lagom bitar och slå in i smörpapper.
Lycka till!
Här kommer världens enklaste hemmagjorda godisrecept!
Smält blockchoklad, mörk eller ljus. Blanda i russin klicka lagom stora klumpar på bakplåtspapper.
Smält blockchoklad, mörk eller ljus. Blanda i nötter, valfri sort, klicka lagom stora klumpar på bakplåtspapper.
Köp färdig kola Doppa i smält choklad. (Jättefuskit jag vet! Men gott... egna samvetet lägger gränserna på hur hemgjorda de är)
Smält blockchoklad Blanda i kokosflingor, klicka på plåt.
Skär nougat i rutor, doppa i smält choklad.
Osv osv så långt fantasin räcker...
Godiset brukar vara jättepoppis!
Glöggkokta sviskon (katrinplommon)
Lägg en påse sviskon i en skål och häll på glögg av valfri karaktär till det täcker sviskonen. Lägg på en tallrik och kok upp i micro (alt i kastrull på spisen). Låt svalna och ställ i kylen över natten. Doppa de kalla avrunna sviskonen i smält mörk blockchoklad.
Blir väldigt saftiga och mycket rika på smak!
Inga från Närke
19-12-2007, 23:16
Jag brukar ta en ljus och en mörk blockchokladkaka och 1 pkt cocosfett och dela det i bitar i en skål och värma i vattenbad sedan ställer jag små knäckformar i aluminium, går även med vanliga pappersformar men de tippar lättare, på en plåt och häller i smeten. Ställer dem sedan i kylen, sedan kan du plocka ner dem i en burk när de stelnat. Enkel godis som jag kallar för Ischoklad men det är ju inte riktigt samma, innehåller även en del onyttigheter men det hör ju julen till.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|