Full version: Nypon&äpple-marmelad
Betty
Hittade detta recept på en finsk ros-sight...

Nypon-äppelmarmelad

500g nypon (alla rugosanypon passar bra, men de ska vara ljusröda-röda, mörkröda är för mogna)
500g sura äpplen
2 - 3 dl vatten
500g socker
saften av 1/2 citron
Nyponen halveras längs "ekvatorn" så går de lätt att rensa med (skaftet av) en liten sked, och delas i 8 delar.
Äpplena skalas, klyvas, befrias från kärnhus och delas i små bitar.
Den skurna frukten kokas sakta under lock i 25 min., finfördelas t.ex. med mixer innan socker och citronsaft tillsättes och kokningen fortsättes i 15 min. Hälles kokhet i glasburk, som skall stå öppen tills innehållet kallnat. Om man därefter täcker ytan med smält konserveringsvax (paraffin med lagom lite paraffinolja i duger bra) och stänger burken först sedan vaxet svalnat så håller marmeladen fast i rumstemperatur hur länge som helst.
Hannele
Detta recept får jag nog spara, har egna äpplen och nypon! wub.gif
Cilla
...och vildaplar eller gamla helt obeskurna äppelträd ger bäst marmelad, paj och -kaka!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon