Full version: Bjudmat på juldagen?
Archos
Vi äter julbord som vanligt på julafton men vi får gäster dagen efter. Tänkte att alla förmodligen ätit julbord redan så att bjuda på julbordsrester känns inte så roligt. Har haft kalkon ibland på juldagen men vill prova något annat.

Några förslag på vad man kan bjuda på på juldagen?
ingrid fuxwall
Varför inte äta julbord?
Även om gästerna åt julmat på julafton så var det ju inte Er.

ingrid som brukar göra så
Mollis
En god lammstek med vitlök kanske? Eller hel ugnsbakad lax?

//Mollis
Castea
CHRISTMAS MEAT PIE (Julpaj med malet kött), 6-8 pers

Degskal:

Denna degsats ska delas i två delar – en del är till pajbotten och en är till pajlock!

7 dl vetemjöl
1 tsk salt
120 g kallt smör, skuret i bitar
8 msk olja
4-6 msk mjölk

Fyllning:

800 g mager fläskfärs
5 dl vatten eller mild buljong
1 riktigt stor finhackad lök
2 stora pressade vitlöksklyftor
Salt och nymalen vitpeppar efter smak
1-2 stora potatisar
2 tsk torkad salvia
0,5 tsk malen kryddnejlika

Pensling:

1 ägg, lätt uppvispat med 4 msk mjölk

Kavla ut degen, klä formen och låt den stå i kylskåpet en halvtimme. Kavla ut locket.

Lägg färsen i en tjockbottnad kastrull tillsammans med buljong, lök, vitlök, salt och peppar och låt puttra under lock 30-40 min. Rör om ett par gånger. Dra kastrullen från värmen och skumma av allt fett. Det ska finnas ungefär 1 dl sky kvar i kastrullen. Fyll på med buljong eller vatten om det behövs.

Koka under tiden potatisen med litet salt. Häll av vattnet, ånga av potatisen och mosa den med elvisp direkt i kastrullen. Blanda potatisen, salvia och nejlika väl med köttet. Smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 225°. Häll fyllningen i formen. Pensla kanten med litet vatten, täck med deglocket, kläm ihop och krusa kanten. Skär några hål för ångan. Pensla med äggvisp. Grädda i nedre delen av ugnen 30-35 min, tills skalet är gyllenbrunt.

Kanongott! tummenupp.gif



elleave
Kall vit glögg med is och citron och pepparkakor med mögelost.

Skinkstek, julmustkyckling eller lax kanske?

Såg safftransinkokta päron i en tidning häromdan, det såg riktigt läckert ut! smile.gif

netaave
Julbordet är ju rätt mängdigt i sig så varför inte bjuda på något lättare, skaldjur t.ex.
Det här är jättegott tillsammans med ett gott bröd




HUMMERSALLAD MED MANGO OCH AVOKADO I LIMEDRESSING

6 PERS



3 humrar eller andra skaldjur ca 100 gr/pers

1 stor hackad mango, eller 1 pkt fryst tärnad

1 stor skivad avokado

8 cm finstrimlad purjo

1 fint hackad röd paprika

flingsalt och nymald svartpeppar

Ciabattaskivor, olivolja, flingsalt.

Dressing:
Saft av 1 lime
½ dl olivolja
1 tsk flyt honung
salt och sv.peppar

Tag bort skalen från hummerstjärtarna och lyft ur köttet.
Avlägsna den svarta strängen som löper längs med stjärten.
Skiva stjärten i fina bitar.
Blanda med övriga ingredienser.
Salta och peppra efter smak.
Vispa ihop dressingen och slå den över salladen.
Rör om och låt stå i kyl 15 min.
Fördela salladen i höga glas med kloköttet överst.
Servera med ugnsrostade skivor av ciabatta, med lite olivolja och flingsalt på.

Man kan byta ut hummern mor kräftstjärtar och räkor. Båda finns att köpa i lag. Då behöver man inte ens skala.

Vill du ha nån mer rätt så gör några kycklingspett i ugnen, kan serveras kalla med en pasta - eller potatissallad.
En röra på oliver och feta är gott till.


Archos
Tack för tipsen! tummenupp.gif

Man kanske kan göra så att man tar något av era förslag för de som redan lessnat på julmat och även ställer fram lite från julbordet. Blir nog bra tror jag!
ingrid fuxwall
CITAT (Archos @ 03-12-2007, 21:35) *
Tack för tipsen! tummenupp.gif

Man kanske kan göra så att man tar något av era förslag för de som redan lessnat på julmat och även ställer fram lite från julbordet. Blir nog bra tror jag!

Efter julhelgen kan du väl berätta för oss vilken meny du valde och om den var uppskattad
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon