Full version: Surdeg
ingrid fuxwall
Hur gör Ni Er?

Den som finns på rågmjölspåsen fungerar inte för mig - den torkar bara sönder så jag skulle vara tacksam om någon kunde ge mig ett tips.

ingrid
kompostjord
Köp ekologiskt mjöl, gör den som gräddfil/cremefraich i konsistensen.
Så gör de på Riddarbageriet i Sthlm, och de kan det här.
Jag gör oxå så.
ingrid fuxwall
CITAT (kompostjord @ 12-12-2007, 22:09) *
Köp ekologiskt mjöl, gör den som gräddfil/cremefraich i konsistensen.
Så gör de på Riddarbageriet i Sthlm, och de kan det här.
Jag gör oxå så.

Detta gjorde mig inte mycket klokare.

Visst kan jag köpa ekologiskt mjöl - om de haft det i min lilla affär. Skulle jag blivit klokare då??

ingrid
kompostjord
Klokskap och mlöl har inget med varandra att göra men däremot den eventuella bakteriekultur som du vill åt, den lär vara något rikare i ekomjölet.

Blanda till en deg som har lös och rinnig konsistens.
Ha den i rumstemperatur till svalt i ett par dagar , kanske 3-4.
Mata degen, dvs blanda i lite mer mjöl och vatten varje dag.
När den börjat jäsa ska du förvara den i kylskåpet, annars kan den dö.
KURT
Rågmjöl brukar det aldrig vara något problem att få liv i. Undvik plaskärl, glas, keramik eller rostfritt är bättre. Se gärna tips på denna brödblog:

http://paindemartin.blogspot.com/
Mollis
CITAT (ingrid fuxwall @ 12-12-2007, 21:42) *
Hur gör Ni Er?

Den som finns på rågmjölspåsen fungerar inte för mig - den torkar bara sönder så jag skulle vara tacksam om någon kunde ge mig ett tips.

ingrid


Har du "Anna Mat"? Kolla där i så fall, det är bra. Annars säg till så kan jag lägga upp receptet, det är rätt mycket text så jag lägger bara upp det om du är intresserad.

Mvh
Mollis
kompostjord
Uj vilken fin deglänk, tack.
ingrid fuxwall
CITAT (Mollis @ 13-12-2007, 18:25) *
Har du "Anna Mat"? Kolla där i så fall, det är bra. Annars säg till så kan jag lägga upp receptet, det är rätt mycket text så jag lägger bara upp det om du är intresserad.

Mvh
Mollis

Tyvärr har jag inte den boken så jag tar tacksamt emot alla tips

ingrid

CITAT (kompostjord @ 13-12-2007, 17:37) *
Klokskap och mlöl har inget med varandra att göra men däremot den eventuella bakteriekultur som du vill åt, den lär vara något rikare i ekomjölet.

Blanda till en deg som har lös och rinnig konsistens.
Ha den i rumstemperatur till svalt i ett par dagar , kanske 3-4.
Mata degen, dvs blanda i lite mer mjöl och vatten varje dag.
När den börjat jäsa ska du förvara den i kylskåpet, annars kan den dö.

Tack då förstår jag thanks.gif
kompostjord
Min bästa surdegsbakbok är skriven av han på Riddarbageriet, den boken var det jag behövde för att få till den där 3dje dimensionen i bakeriet.
Var på en rest skola i veckan, skruvade till deras ugn lite och vipps så producerade vi högkvalitativt bröd.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon