|
Alexander-VG-zon3
20-12-2007, 17:27
hej hej
är det bara vi i skåne som har kanel och saftsoppa till julgröten ??
eller är det fler i sverige som äter det? ,, annars är det väl apelsin man har i . vilket jag aldrig har ätit julgröten med apelsin .
Piccante
20-12-2007, 17:59
På gröten äter man inte apelsin men på ris a´la Malta däremot  Saftsoppa låter myyyyyyycket godare att ha på
Alexander-VG-zon3
20-12-2007, 18:05
CITAT (Markus_H @ 20-12-2007, 17:59)  På gröten äter man inte apelsin men på ris a´la Malta däremot  Saftsoppa låter myyyyyyycket godare att ha på  det stavas faktiskt så här Ris ā la Malta kanel och saftsoppa är mycket godare
Risgrynsgröt med kanel och mjölk äter vi till julfrukost. Saftsoppa är länge sedan jag lagade, men det brukade vi förr ha till bastugröt (mannagrynsgröt)
Piccante
20-12-2007, 18:07
CITAT (flaxss @ 20-12-2007, 18:05)  det stavas faktiskt så här Ris ā la Malta kanel och saftsoppa är mycket godare Noga då..... risallamalta säger man ju ändå.
Alexander-VG-zon3
20-12-2007, 18:11
CITAT (Markus_H @ 20-12-2007, 18:07)  Noga då..... risallamalta säger man ju ändå. mmm eller hur  CITAT (Netha @ 20-12-2007, 18:05)  Risgrynsgröt med kanel och mjölk äter vi till julfrukost. Saftsoppa är länge sedan jag lagade, men det brukade vi förr ha till bastugröt (mannagrynsgröt) mamma köper det på konsum , vi är inte husliga i min familj . ,, fast hemma lagad är någ gott ,, du har inget recept?
ingrid fuxwall
20-12-2007, 22:12
När jag växte upp fick vi saftsås till risgrynsgröten - tänk om man skulle göra det i år! Tack för tipset!
myskmadra
20-12-2007, 22:26
Saftsås har jag inte smakat. Men lingonsylt till gröten är gott! Annars finns ju smöröga som jag tycker blir väl flottigt. Brukar man förresten inte få saftsås till risgrynspudding? Antagligen gjord på överbliven gröt...........
ingrid fuxwall
20-12-2007, 22:51
CITAT (myskmadra @ 20-12-2007, 22:26)  Saftsås har jag inte smakat. Men lingonsylt till gröten är gott! Annars finns ju smöröga som jag tycker blir väl flottigt. Brukar man förresten inte få saftsås till risgrynspudding? Antagligen gjord på överbliven gröt...........  I Göteborg fick vi saftsås till risgrynsgröten i Bamba
Jag har allti ätit saftsoppa till risgrynsgröt, men inte på julen. På julen ska det vara mjölk, kanel och socker.
Åsa, mälardalen zon 2
21-12-2007, 10:40
Saftsås har jag inte ens ätit sedan grundskolan då vi fick saftsås till den där hemska mannagrynspuddingen med russin i  . jag gillade varken mannagrynspuddingen eller saftsåsen så det var inte mycket man åt de dagar detta serverades.
myskmadra
21-12-2007, 13:34
I Göteborg fick vi saftsås till risgrynsgröten i Bamba Bamba?
Piccante
21-12-2007, 14:45
CITAT (myskmadra @ 21-12-2007, 13:34)  I Göteborg fick vi saftsås till risgrynsgröten i Bamba Bamba?  Bamba= skolans matsal Bambatant= skolbespisningskvinna märkligt uttryck som jag tror inte förekommer öster om Härryda men man hör det ofta i Gbg.
Wikipedia:
Bamba är ett kortare namn för "barnmatsbespisningen", skolmatsal. Bamba används i officiell svenska i Göteborgsområdet och även i stora delar av Västergötland, men även i Kiruna, Trollhättan och Bohuslän. Ordet bör inte ses som ett slangord, utan snarare som ett dialektalt ord. Ordet kan ha uppkommit ur ett slarvigt eller barnsligt uttal av "barnbespisning" men man har ännu inte helt otvetydigt lyckats fastställa ordets etymologiska uppkomst. Även om ordet bamba tidigast har belagts till 1957 antas det ha förekommit redan under 1940-talet. Ordet bambatant betyder följaktligen "person som jobbar med att laga mat, servera och sköta disken i en skolmatsal".
Krolliljan
21-12-2007, 15:34
CITAT (flaxss @ 20-12-2007, 18:11)  mmm eller hur  mamma köper det på konsum , vi är inte husliga i min familj . ,, fast hemma lagad är någ gott ,, du har inget recept? Så här gör jag: Blandar saft med vatten så att den är STARK. Det är en smaksak men jag tar dubbelt så mycket vatten som saft. Blandar i 1 msk potatismjöl per 0,5l. Värmer. Det ska inte koka . Det är färdigt när den första "kokbubblan" kommer. Naturligtvis saftsås till gröten eller Ris á la Maltan
anna_rispan
21-12-2007, 15:42
Mamma gjorde alltid saftsås till julgröten. Det ville hon ha. Jag provade det ibland.
Har också något svagt minne av att man fick det i skolan till julgröten.
Jag gör en soppa på katrinplommon ,russin och kanelstång,ett måste till risgröten på jul.
netaave
21-12-2007, 18:34
Ris á la Malta görs med saftsås enligt grundreceptet, vet inte varför apelsinris, som är kall gröt, vispgrädde, vaniljsocker och apelsinbitar felaktigt kallas Ris á la Malta ibland.
Vi hade alltid saftsås till Ris á la Maltan men så för några år sedan fick jag svartavinbärssaft outspädd, kanongott så efter det var jag såld.
CITAT (netaave @ 21-12-2007, 18:34)  Ris á la Malta görs med saftsås enligt grundreceptet, vet inte varför apelsinris, som är kall gröt, vispgrädde, vaniljsocker och apelsinbitar felaktigt kallas Ris á la Malta ibland. Hur menar du ... blandas saftsås i riset? I alla recept på nätet är ris med grädde och apelsiner, i en del står att den serveras med saftsås. När jag gick i skolkök för 48 år sedan fick vi kokbok, där står också att det ska vara ris med grädde och apelsiner likaså i Vår kokbok från 1973
Åsa, mälardalen zon 2
21-12-2007, 20:24
Japp de kokböcker jag har så ska det vara apelsin i men det står att man kan servera med saftsås. Så Svensk ris á la malta brukar innehålla apelsin.
F.Ö kommer ris á la malta från franskans Riz ā l'amande = ris med mandel och har inget med malta att göra överhuvudtaget. Det finns även en dansk variant som inte innehåller apelsiner utan som innehåller mandel och serveras med varm körsbärssås så jag antar att bor kokboksförfattaren åt danmark hållet kanske man har traditioner som utesluter apelsinen.
Siv i Bollnäs
23-12-2007, 21:44
Krolliljans recept på saftsås till Ris ā la Malta är helt OK och tilläggas kan att det vanligen är röd saft - helst rödvinbärssaft som ger den karaktäristiska smaken, även om någon ätit svartvinbärssaftsås till den också! Det kanske borde prövas! Dock är Apelsinris en helt annan efterrätt som med fördel görs på överbliven risgrynsgröt även den, men där man blandar i vispgrädde + bitar av apelsin eller mandarin. Jag har gjort Apelsinris och även Ris ā la Malta på vattenkokt ris (enligt kokbok) men det blev, ja just vattnigt och inte alls gott! Godast blir det av överbliven gröt under förutsättning att man inte haft på mer än ett uns salt i gröten kanske inte ens det.) Det verkar som om det finns vissa geografiska skillnader (och inte så små heller) när det gäller mat - från norr till söder och även från väster till öster! Kan någon upplysa mig om vad som menas med "kalvkorv" till exempel??? Ett slags bleksiktigt pålägg som tycks förekomma i Göteborg med omnejd men som jag aldrig hört talas om från Mälardalen och norrut...
Siv i Bollnäs
23-12-2007, 21:49
Jag glömde ju kommentera den ursprungliga frågan - hur vi äter julgröten! Där jag har bott och bor (från Mälardalen och till Hälsingland) har vi ätit julgröt med mjölk och med socker och kanel på. Överbliven gröt kan man sen göra efterrätter av de andra dagarna i jul: Ris ā la Malta eller Apelsinris. Siv
Piccante
23-12-2007, 23:31
CITAT (Siv i Bollnäs @ 23-12-2007, 21:44)  Krolliljans recept på saftsås till Ris ā la Malta är helt OK och tilläggas kan att det vanligen är röd saft - helst rödvinbärssaft som ger den karaktäristiska smaken, även om någon ätit svartvinbärssaftsås till den också! Det kanske borde prövas! Dock är Apelsinris en helt annan efterrätt som med fördel görs på överbliven risgrynsgröt även den, men där man blandar i vispgrädde + bitar av apelsin eller mandarin. Jag har gjort Apelsinris och även Ris ā la Malta på vattenkokt ris (enligt kokbok) men det blev, ja just vattnigt och inte alls gott! Godast blir det av överbliven gröt under förutsättning att man inte haft på mer än ett uns salt i gröten kanske inte ens det.) Det verkar som om det finns vissa geografiska skillnader (och inte så små heller) när det gäller mat - från norr till söder och även från väster till öster! Kan någon upplysa mig om vad som menas med "kalvkorv" till exempel??? Ett slags bleksiktigt pålägg som tycks förekomma i Göteborg med omnejd men som jag aldrig hört talas om från Mälardalen och norrut... Finns inte kalvkorv i hela landet?  Håller med om att det är blekt o ganska smaklöst, ska väl enligt namnet vara gjort på kalvkött? Men visste inte att det var någon lokalt pålägg. För att återgå till ursprungsfrågan så tycker jag att saftsås är gott. Sen var det en nyhet för mig att man skiljer på ris a la malta och apelsinris, tycker det är ungefär samma klet ändå. Har persoligen väldigt svårt för mat till utseende och smak påminner om tapetklister,men brukar av artighet tvinga i mig någon tesked när jag är bortbjuden  Den enda gröt jag äter är havregrynsgröt.
Hired-Gun
23-12-2007, 23:53
Vi kör med sirap...
På julafton varm risgrynsgröt med kanel och mjölk. När vi var små åt vi resterna dagen efter. Kall risgrynsgröt med outspädd röd saft till. Mmmmmm...
Lilla Birka
31-12-2007, 00:38
CITAT (Siv i Bollnäs @ 23-12-2007, 21:49)  Jag glömde ju kommentera den ursprungliga frågan - hur vi äter julgröten! Där jag har bott och bor (från Mälardalen och till Hälsingland) har vi ätit julgröt med mjölk och med socker och kanel på. Överbliven gröt kan man sen göra efterrätter av de andra dagarna i jul: Ris ā la Malta eller Apelsinris. Siv Men till Hälsinge ostkaka då, äter ni saftsås eller sylt?
Hälsinge ostkaka? Till farmors hemmagjorda ostkaka - hjortronsylt eller hallonsylt + grädde eller glass eller kanske alltihopa  e
Hans i Värmland
02-01-2008, 10:42
Hur kan någon slå ner på ris a la Malta och föredra havregrynsgröt istället, det är snudd på hädelse. Havregrynsgröt är ett klister som borde förbjudas som livsmedel. Risgrynsgröt är gott,rårisgröt ett nummer bättre och majsgröt-polenta är görgott
Lilla Birka
02-01-2008, 13:12
CITAT (emas @ 02-01-2008, 01:11)  Hälsinge ostkaka? Till farmors hemmagjorda ostkaka - hjortronsylt eller hallonsylt + grädde eller glass eller kanske alltihopa  e Är farmor från Småland eller Hälsingland? Hälsinge ostkaka är inte på något sätt lik den småländska.
CITAT (Lilla Birka @ 02-01-2008, 13:12)  Hälsinge ostkaka är inte på något sätt lik den småländska.  Hade jag ingen aning om  Om det finns fler ostkakeobildade så kommer här en länk att läsa vidare på. e
österlen
02-01-2008, 18:57
Hu! Har aldrig blivit bjuden på ris a la malta med apelsin här nere i skåne skulle nog inte falla i god jord hos dem jag känner.I vår familj har vi som tur är danskt påbrå så vi äter vår ris a la malta med körsbärssås eller björnbärssås. Vi äter för övrigt inte gröten som den är utan endast som ris a la malta,precis som dansken. Jag själv äter inte den färdigköpta saftsåsen då den enligt mitt tycke är rent för skarp i smaken.
anna_rispan
03-01-2008, 20:37
Det lät gott med körsbärssås till riset! Mums. O till dig som tvivlar på att apelsin o gröt skulle uppskattas som efterrätt. Har du provat? Det är gott. Det blir friskt. Risgrynsgröt är gott så jag tror att alla olika recept skulle funka för mig. Men först måste jag nog lära mig att göra risgröten. Köpt är inte lika god som den mamma kokade. CITAT (Siv i Bollnäs @ 23-12-2007, 21:44)  Krolliljans recept på saftsås till Ris ā la Malta är helt OK och tilläggas kan att det vanligen är röd saft - helst rödvinbärssaft som ger den karaktäristiska smaken, även om någon ätit svartvinbärssaftsås till den också! Det kanske borde prövas! Dock är Apelsinris en helt annan efterrätt som med fördel görs på överbliven risgrynsgröt även den, men där man blandar i vispgrädde + bitar av apelsin eller mandarin. Jag har gjort Apelsinris och även Ris ā la Malta på vattenkokt ris (enligt kokbok) men det blev, ja just vattnigt och inte alls gott! Godast blir det av överbliven gröt under förutsättning att man inte haft på mer än ett uns salt i gröten kanske inte ens det.) Det verkar som om det finns vissa geografiska skillnader (och inte så små heller) när det gäller mat - från norr till söder och även från väster till öster! Kan någon upplysa mig om vad som menas med "kalvkorv" till exempel??? Ett slags bleksiktigt pålägg som tycks förekomma i Göteborg med omnejd men som jag aldrig hört talas om från Mälardalen och norrut... Jag bor i sörmland och det finns ett bleksiktigt pålägg som egentligen inte smakar så mycket. men jag minns inte vad den kallas. inte kalvkorv i allafall.
Siv i Bollnäs
10-01-2008, 16:40
Har inte tittat i tråden på ett tag, men såg nu Anna Rispans inlägg om den bleksiktiga korven i Sörmland som inte heter kalvkorv! Det är nog samma bleksiktiga korv som finns här i charkdiskarna och kallas kokt medvurst! Hälsningar Siv
Piccante
10-01-2008, 17:16
CITAT (Hans i Värmland @ 02-01-2008, 10:42)  Hur kan någon slå ner på ris a la Malta och föredra havregrynsgröt istället, det är snudd på hädelse. Havregrynsgröt är ett klister som borde förbjudas som livsmedel. Risgrynsgröt är gott,rårisgröt ett nummer bättre och majsgröt-polenta är görgott Men havregrynsgröt är bra mat, äter det dagligen till frukost. Jag använder den fiberberikade sorten av havre. Inte alls klistrig o otäck i konsistensen, då har man kokat fel. Risgrynsgröt däremot känns som matris som man inte har kokat färdigt, klistrigt o slabbigt med hårda gryn i som smakar ve och fasa  Ris äter man kokt med soya o wokgrönsaker till inte med apelsin eller saftsås i någon halvfärdig variant.
Greta i Österbotten
10-01-2008, 17:52
I Österbotten äts julgröten antingen med socker och kanel eller med saftsoppa gjord av torkade blandade frukter som katrinplommon,äppel och russin.
vi äter saftsoppa, men inte på jul. Ja förutom den där plommon-russin soppan som Greta skriver om. Saftsoppa äter vi till mannagrynsgröt eller annan gröt. Så det är inte bara i sverige som det äts saftsoppa  Men julgröten äts nog oftast med socker och kanel.
zaaritha
12-01-2008, 23:55
Risgrynsgröt, kanel, socker o mjölk--var det på 50-talet, när jag var barn.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|