Full version: Insynskydd
Nybörjare
Haloj,
är det någon som kan tipsa om hur man skulle kunna få insynskydd på skogstomt som mest består av höga tallar. Skogstomten ligger ute i stockholmsskärgård och jorden är obefintlig då det mest är klippor. Till detta är det lite smådåligt med vatten. All jord som skall användas måste tas ut säck för säck och våra ryggar klarar inte så mycket mer, (satsade på en köksträdgård får ett par år sedan som fick ytterligare jord i år).

De växter jag vill ha skall passa in i miljön, idag finns mest tall som sagt, lite gran, lite en, lite björk, lite asp (som jag försöker hålla till det minimala), en och annan rönn och ek. I år har en oxel rotat sig på vår tomt och även en lönn, ingen av dessa träd har jag tidigare sett på ön och de är inte planterade av oss men då vi tagit ner bra många tallar så har det så klart blivit ljusare och kanske lättare för andra växter att rota sig. Jag vill kunna hålla växterna på ca 2-4m höjd som max och jag vill ha dem mer sporadiskt planterade snarare än i form av häckar. Vad händer med tall och gran om man toppklipper dem? Fortsätter de att växa på höjden?

Jag har satt en snöbollsbuske, en fläder och en syrén för två somrar sedan, dessa ser ut att må hyfsat bra (dvs är gröna) men de växer inte direkt så de är fortfarande inget insynskydd trots att detta är tredje sommaren för dem. Plantorna är krukodlade och var i storleksordningen 40-60 cm när de planterades och är fortfarande samma storlek. Skall jag beskära dessa? Om så, när?

En växt jag sett som jag fastnat lite för är bollpil (tror att den hette så). Kräver den mycket vatten? Mycket sol? Växer den fort? Hur stor blir den? Kan man hålla den på 2-4m höjd? Passar den på en skogstomt?

Många frågor men jag är novis på detta och blir mycket glad för alla tips och råd jag kan få!

Ha det så trevligt i sommarvärmen smile.gif
Åsa, mälardalen zon 2
Pilar är törstiga växter och kräver ganska mycket vatten så jag tror inte bollpilen trivs speciellt bra i torr mark.

Gran och tall brukar inte vara så lyckade att toppbeskära, bättre isåfall att stamma upp ifall man vill ha mera ljus.

Ex. på lite mer torktåliga växter är:

Häggmispel (Amelanchier) finns i många olika sorter och höjder ca 2-6m går bra att beskära. Ätliga bär.

Berberis finns även den i olika sorter och storlekar 50cm-3m.

Rosenkvitten (Chaenomeles) finns i olika storlekar + sorter ca 50cm-2m. Ätliga sura frukter som passar bra till gelé är ofta inte självfertil utan det krävs flera plantor.

Havtorn (Hippophae) 3-5m, finns selekterade han och honplantor. Ätliga bär, det krävs minst en planta av varje kön för att man ska få bär.

Vresrosor finns en massa olika sorter och storlekar, det finns sorter som blir uppåt 2m höga.

Schersminer brukar klara torrare lägen och även de finns i många olika storlekar och sorter.

Olika trysorter (Lonicera) brukar också klara lite torrare växtplatser.

Viktigt är att se till så att växterna inte har rotsnurr har de det så skär man lite snitt i rotsystemet, växterna bör vattnas ordentligt första säsongen medans de etablerar sig extra viktigt är det med vattning ifall man planterar vår eller sommar. Höstplanterade växter som planteras sent när de är utan blad brukar ha hunnit etablera sig ganska bra när sommaren sedan kommer även om det inte är någon nackdel att även ge dessa lite rotblötor.


Angående jord: Ni har inte funderat på att skaffa en kompost för hushållsavfall även om ni bara är där ibland så blir det iallafall lite jord som ex. kan användas till att förbättra trädgårdslandet.
Anders zon III
CITAT (Nybörjare @ 30-07-2003, 16:04)
De växter jag vill ha skall passa in i miljön.../...Jag vill kunna hålla växterna på ca 2-4m höjd som max och jag vill ha dem mer sporadiskt planterade snarare än i form av häckar.

Det som ofta växer på tallmark är hassel. Det skulle se helt naturligt ut om du planterar oregelbundet och i grupper.
Allt tar tid på sig på mager och torr jord, du får göra det bästa med framförallt stödvattningar under sommartorka.
Oxel växer bra men långsamt hos mig i tallskog. Blir småningom högre men kan formas med sekatör till lämplig form, speciellt om det är riktigt soligt så att de inte strävar uppåt för starkt. Tål torka bra!
Hannele
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon