På samma sätt som man använder nässelvatten för att stärka och göda grönsaker och växter, har jag läst att man ska kunna använda vatten efter blötlagd åkerfräken (equisetum arvense). Det ska visst vara särskilt bra mot svampsjukdomar och allmänt stärka växternas motståndskraft, genom sitt kisel och andra ämnen. Eftersom jag har haft så mkt problem med skorv på potatis, blev jag intresserad av detta.
Där jag bor finns förmodligen ingen åkerfräken, men kärrfräken (e. palustre) och ängsfräken (e. pratense) ska finnas (lite svårt att kolla så här års, tror jag). Är det någon som använder åkerfräkenvatten och märkt nån positiv effekt av det? Och vad tror ni i så fall om de andra fräkenarterna - skulle de ha sämre näringsinnehåll, eller gå lika bra att ta till tror ni?
tacksam för idéer om detta
Eklo
Har inte testat, men eftersom vi har detta i överflöd, kan det vara värt att testa. Ska prova direkt nu till våren.
Det vore väl roligt om vi kunde utbyta erfarenheter av våra fräkenexperiment. Låt oss ta upp tråden i sommar! Och du har väl lyckan att ha just åkerfräken i närheten - så kan jag testa med de andra (om jag hittar dem framåt våren, har inte riktigt fattat var de växer här ikring än).
En idé vore ju om man kunde odla fräken i potatislandet, mellan raderna...
eklo
Här växer åkerfräkenet överallt där vi lagt ut stenmjöl. Faktum är att det är det enda som växer där OCH I STORA MÄNGDER. Jag räknar nog in ca 100kvadrat med heltäckande åkerfräken!
Jösses, det är väl allt man kan säga när man sitter här och suktar...
mvh Eklo
Snigelhatare
02-01-2008, 01:40
Jag gör nässelvatten, där brukar jag lägga i lite åkerfräken också.
Hej
Har köpt torkad åkerfräken på hälsokosten o kokat upp vattnet ihop ,sedan har det fått stå och dragit därefter silat i ett kaffefilter,spätt och sprutat min begonior förebyggande mot mjöldagg som de får lätt på hösten.
Jag tycker att de har klarat sig bra men kan inte säga att det beror på det.
Medel mot mögel och svamp av Åkerfräken:
Fyll en stor gryta med åkerfräken och koka stormigt i minst 10 minuter, innan dess frigörs inte kislet som är det verksamma ämnet. Sila och spraya på de drabbade växterna. Förebyggande tidigt på våren i övrigt upprepade gånger tills angreppet är över. Frys det som blir över i lagom stora porttioner. Eller torka fräken för kommande behov.
Som gödslevatten vet jag inget om det, men eftersom kislet inte frigörs utan kokning så... men det kan väl vara nyttigt pa andra sätt kanske.
Jag tror inte att de andra fräkensorterna är lika effektiva, när så är brukar man rekommendera användning av dem.
Mvh
Fenja
Väcker tråden till liv igen, eftersom detta är det enda som växer friskt här just nu. Så EKLO, du är välkommen hit att skörda hur mycke du vill!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.