Pius
Är induktionshäll en bra grej?

Har förstått att man måste ha speciella kastruller, gjutjärn osv. Drar det mer ström än en vanlig spis, lättskött osv?

Pius
Ralf
nej drar mindre ström
snabbare att skifta tempratur, vara lika snabb som gasspis. Proffskockar vill gärna ha induktionsspis.
Tobb
CITAT (Pius @ 05-01-2008, 00:12) *
Är induktionshäll en bra grej?
Har förstått att man måste ha speciella kastruller, gjutjärn osv. Drar det mer ström än en vanlig spis, lättskött osv?
Pius


Det som är så underbart med dem är att kastrullen blir varm i ett litet kick och eftervärmen som blir efter är begränsad, även om spisen blir var då för att det har stått en varm kastrull på den. Vissa som gör reklam för den verkar vävda att den förblir kall.

Eftersom det är elektronik som sköter uppvärmninngen så sitter det några fläktar i spisen som kyler av det värmekänsliga, dock så har vi fläkt på gjutgärnsspisen i vårat korridorskök confused.gif

Tror att det bara finns 60cm och itne 70, vilket vi märkte när jag köpte ny spis till mamma trostar.gif Men det löste sig då vi köpte en 10cm extrabit där vi köpte spisen whist.gif

Om man ska byta platta går det jättebra, man byter bara och knäpper på den nya plattan och man har lika varmt där på ett kick.
Dock är det lite annorlunda att laga mat när man inte har eftervärme utan man märker hur det går hyffsat snabbt att ändra hur varmt det blir.

Om ni köper en spis så kan ni säker "grina" till er ett par kastruller som klarar induktion, annars så har jag sett att IKEA har väldigt bra utbud av matlagningskärl som klarar induktion, dock har vi inte hittat någon kaffepanna som är magnetisk. crazy.gif Gör inget för mig, men föräldrarna dricker kaffe.
Tips: ta med en magnet till affären om du är osäker på om man kan anvnda kastrullen till spisen. Ännu bättre om det står induktion på kastrullen

Gjutjärn fungerar utmärkt på ind. vi har i alla fall en klassisk gjujärnspanna och en stekpanna, och det är jättebra magnetism i dem.

Dock har jag märkt att vissa kastruller/pannor är lite benägna att "glida" om man rör i dem, då magnetismen verkar lyfta kärlet lite...?

Kolla gärna när ni köper spisen att hällen är lite högre än ytterkanten, då om man har någon stor kastrull/panna (dyl) kanske den riskerar att hänga på den kanten.

Men annars så är det en bra spis wink.gif

EDIT: får haka på din sign där lite Ralf wink.gif Skämt å sido, om man kollar på antal watt så drar den väll i storleksordningen i samma klass, men det är väll att man slipper värma upp så väldigt mycket mer än kastrullen och dess innehåll.

EDIT2: dock ska ni se till att ni har rätt alla fem polerna? 3-fas, jord och nolla framdragen till spisen, jag antar att det är likadant för andra ind. spisar också som det är med den som står hemma.

EDIT3: dock så finns det ju bredare hällar, men vi har en spis, kom på det efteråt smile.gif

EDIT4: Men när man ser i filmer och på tv så har typ de flesta gas som lagar mat i restauranger?
Gloriana
Med risk för att få skallen avklippt.....

Jag skulle aldrig i livet skaffa en induktionshäll pga att strålningen från den vida överstiger vilken mobilmast som helst enligt min man, elektrikern. Elektromagnetisk strålning har vi omkring oss hela tiden genom t ex tv, dator, klockradio eller trådlösa telefoner. Just sådana telefoner avråder man ju faktiskt barn att tala i för länge nuförtiden. Och enligt maken, som tycker det mesta är trams i varningsväg, är induktionsspisar värst av alla.

Jag är inte så orolig men just den däringa spisen avstår i alla fall jag ifrån. Även om det sägs att de ska vara bra :-).
Betty
Jag är jättenöjd med vår induktionshäll. Den är energisnål, snabb och jämn i värmen. Att vi fick lov att byta ut de flesta kastruller och pannor gjorde inget, kändes bara trevligt att få nytt och fräscht på den nya hällen. biggrin.gif
MariaS
Säger som Betty. JÄTTENÖJD! och det blev synbart bättre på elmätaren också. Definitivt lågenergi. Dessutom superenkel att hålla ren. Kokar man t.ex. ris som man vet brukar koka över, lägger man helt enkelt en tidning mellan platta och gryta, sen är det bara att slänga tidningen med allt klet i soporna. Man kan också torka med disktrasan utan att bränna sig, direkt efter matlagningen. Plattan är varm, men den bränner inte. I början var det dock lite svårt, eftersom allt går så fot. Man får liksom lära om på vissa saker. Det går inte bara att starta en platta och vända sig om, som med en vanlig spis, för då kokar det redan!
Matlagningen är som en dröm numera och jag ångrar mig INTE.

PS. Har en styvfar som är elallergiker, han har INTE märkt av något elektromagnetiskt fält från någon häll. DS
Bee
Jag både ställer in mig i hyllningskören och inte. Jag är fortfarande inte helt vän med min induktionshäll. Än. Det kommer väl vad det lider. Det käcka med snabbheten i uppkok tas ner lite eftersom den tar ner kokandet lika snabbt och så tar det en stund innan det bubblar igen. Totaltiden blir ungefär samma som tidigare. Jag håller fortfarande på att lära mig att koka potatis! JAg vill gärna koka upp och sen efterkoka på lagom värme, inte koka upp och sjuda.
Jag gillar att det är lätt att torka av när det kokar över. Jag lägger ingen tidning under (tack för tipset!) men jag är snabb med att torka runt kastrullen - det är mycket enklare än med den gamla hällen.
Jag är inte så säker på att jag skulle välja induktion med vad jag vet idag. Jag saknar tex mina gamla kastruller! Det blev ganska dyrt att köpa nytt och den kostnaden skall man nog ta med i beräkningen.
Till dig som pratade om kaffepannor: Jo, dom finns men dom är svindyra. Le Cruset (stavning?) tex eller Eva Solo. Den förra ligger runt 500 och Eva Solon runt 800. Jag behåller min vattenkokare ett tag till samt kör med separata kaffebryggare smile.gif
Tobb
CITAT (Bee @ 05-01-2008, 16:23) *
...Jag både ställer in mig i hyllningskören och inte. Jag är fortfarande inte helt vän med min induktionshäll. Än....

..Till dig som pratade om kaffepannor: Jo, dom finns men dom är svindyra. Le Cruset (stavning?) tex eller Eva Solo. Den förra ligger runt 500 och Eva Solon runt 800....



Tack smile.gif ska tipsa föräldrarna om dem smile.gif

Och det med att man inte gillar spisen riktigt i början, var så för oss också. Man måste läsa sig att laga mat på ett nytt sätt.
Min bästa popkornskastrull var i aluminium, en som bara hades till det, riktigt kupig botten, men blev de bästa popkornen. Dock nu så är det micropop som gäller, fattar inte riktigt hur det skulle funka att poppa på ind.spisen tongue.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon