|
Vita bönor 4dl vita bönor (cirka 300g) 1l vatten till kokning 1 gul lök 3-4 vitlöksklyftor 1 lagerblad 1 tsk Salt
Lägg bönorna i blöt i kallt vatten och förvara kallt i minst 8 timmar. Slå av blötläggningsvattnet. Häll bönor, vatten och det andra i kokgrytan och koka bönorna mjuka, det tar cirka en och en halv timme om det är medelstora bönor.
Chili con carne 1 sats vita bönor (se ovan) 400g nötfärs eller finstrimlat kött 2 msk smör eller olja 4 hackade gula lökar 4-6 vitlöksklyftor 2 tsk salt 4 röda chilifrukter (finhackade) 2 burkar krossade tomater (800g) 1 tärning buljong 4dl vatten 2 röda paprikor 2 gula paprikor (ev en skvätt tabasco om det är dålig fart på chilin)
Bryn köttet i smör eller olja och finfördela det. Tillsätt lök och vitlök och rör om. Krydda med salt, chili och rör om. Slå på tomater, buljong och vatten. Blanda och låt koka i cirka 20 minuter. Blanda i bönorna och låt puttra i 5 minuter. Tillsätt paprikan och puttra färdigt i 5 minuter.
Servera med generösa skivor vitt lantbröd.
Man kan byta vita bönor mot t ex kidneybönor eller vad man nu tycker om, eller blanda friskt för att få en färgglad chili con carne. Det går t o m att använda burkbönor, även om jag föredrar smaken på de egenkokade. Oftast gör jag dubbel sats så att det blir mycket chili i 10-litersgrytan, på det viset får jag portioner över som jag kan frysa in också. Lätt att tina och värma om man har bråttom med middagen!
skogstroll
10-01-2008, 11:57
Jag kan bara rekommendera det här receptet, fast man kan ju skippa spriten om man säger så... Annars är det DÖDSGOTT!!! Jag har provat flera gånger http://www.hornfeldt.se/chili.html
CITAT (skogstroll @ 10-01-2008, 11:57)  Jag kan bara rekommendera det här receptet, fast man kan ju skippa spriten om man säger så... Annars är det DÖDSGOTT!!! Jag har provat flera gånger http://www.hornfeldt.se/chili.html Deras variant av snabb-chili lät underhållande
Piccante
10-01-2008, 13:15
CITAT (skogstroll @ 10-01-2008, 11:57)  Jag kan bara rekommendera det här receptet, fast man kan ju skippa spriten om man säger så... Annars är det DÖDSGOTT!!! Jag har provat flera gånger http://www.hornfeldt.se/chili.htmlLåter intressant, ska nog testas någon gång när jag hittar alla chilisorter. Funderar oxå på att skippa Tequilan. Men annars brukar min chili vara nästan exakt som den i LadyG´s recept.
Tycker ofta det är dåligt styrka på affärernas chilifrukter, möjligen med undantag för habanero då. Det kanske beror på hur långt de får åka för att komma hit eller säsong eller något men drömmen vore ju att odla stark och fin chili själv, fast det har jag inte lyckats med hittils.
Nämen, så här ska riktig chili ätas!
Stek lök och piri-piri. Fräs färsen och häll i krossade tomater och bönor. Spiskummin, färsk koriander, vitpeppar, salt och chilikryddor. En gnutta citron, och vid tillgång andra örter som basilika m.m. Vitlök precis innan det äts, och förståss baka baguetter till!
Trevlig anrättning, men chili? Nix. Det ska vara bönor i en riktig chili con carne imho.  Å andra sidan är det en diksussion som är lika gammal som rätten själv, precis som tomaternas vara eller icke-vara.
Oavsett ingredienser så blir det oftast godare om det får koka ihop lite längre, minst 3 h, men man kan också ha det i ugnen vid 100 grader över natten.
Det kanske är därför chili con carne alltid är godare dagen efter?
Låter väldigt gott, hur många personer är receptet för?
CITAT (Bettis @ 18-02-2008, 14:36)  Låter väldigt gott, hur många personer är receptet för? Det är beräknat till 8 normalportioner, men vet man att det är storätare som ska spisa får man nog göra lite mer.
skogstroll
20-02-2008, 12:17
Finns det nåt som kan passa till chili för den envise som inte nöjer sig med bara bröd till? Potatis blir väl lite konstigt?
Har alltid ätit ris till chili.
CITAT (LadyG @ 18-02-2008, 15:24)  Det kanske är därför chili con carne alltid är godare dagen efter? Just det, och det gäller de flesta former av grytor, att man oftast kokar dem alltför kort tid.
skogstroll
20-02-2008, 16:27
Idag blir det då alltså chili  slurrp
CITAT (KURT @ 20-02-2008, 12:50)  Just det, och det gäller de flesta former av grytor, att man oftast kokar dem alltför kort tid. Det ska jag ha i åtanke när jag gör chili nästa gång, för det finns ju inget godare än chilin från dagen innan. Det är godare än nykokt chili till och med! Fast då måste man väl ha i mer vätska?
skogstroll
24-02-2008, 08:26
ja det blev ju riktigt gott, trots köttfärsen. Ramlade över lite torkad ancho och piripiri i affären, köpte två sorters bönor och körde i lite vitlök mmmm slurp
Åsa, mälardalen zon 2
24-02-2008, 09:50
Ingen mer än jag som brukar ha ner kaffe och choklad (kakaopulver eller riktigt mörk choklad) i chili con carnen???
Tobias80
24-02-2008, 11:41
Här är en favorit.. Texas Chili con carne
600g högrev i små bitar 150g strimlad bacon 3 hackade lökar 2 hackade vitlöksklyftor 2 tärnade röda paprikor 2 flaskor mörkt öl 2 msk finhackad jalapeno 1 msk chipotle paste 1 nypa mald kanel 1 tsk spiskummin 1 msk oregano matolja salt
Bryn kött o bacon i olja. Tillsätt lök, vitlök och paprika och fräs på låg värmet tills löken mjuknat. Häll på öl och låt koka upp. Skumma av och tillsätt resten av ingredienserna utom oreganon. Låt grytan småputtra under lock 2-2,5 timmar och tillsätt oregano mot slutet. Servera gärna med ris, tortillabröd och andra tacotillbehör.
smuleborg
27-09-2009, 23:00
Chili på mitt sätt, busenkelt och utan konstigheter:
Högrev eller motsvarande, skuret i strimlor (färsk) chili En hel vitlök Färska tomater eller en halv (hel till jättesats) burk Mutti hela tomater Smör och rapsolja Salt (Persilja, om det är säsong)
Skär och putsa köttet
Värm upp en (stor) stekpanna I med rapsolja Skala (den hela) vitlöken När pannan tystnat, i med vitlöken. Passa Ta bort vitlöken när den luktar nötaktigt och vitlöksklyftorna tagit färg, ös över i gryta
I med smör i stekpannan, het panna Ner med köttet när pannan tystnat Stek köttet i intervaller. Salta lätt. När det är färdigstekt (slarva inte med stekningen, brunt runtom), över med köttet i grytan (tillsammans med vitlöken)
När allt kött är i grytan med vitlöken, i med tomater, salta lätt Och vatten
Puttra på absolut lägsta värme, länge och väl, med locket lite på glänt
Späd med mer vatten (inte köpt buljong) om det skulle behövas
Efter typ en timme Strimla chilin, numera tar jag med frön och allt, i med den i grytan Puttra vidare på (absolut lägsta värme)
Smaka av, mer salt?
En gryta kan inte puttra för länge (på lägsta värme), den blir bara godare och godare
Pröva med sticka om köttet känns mört. Smaka av
När grytan tas från plattan: Ner med skuren bladpersilja (om det är säsong för det)
Tillbehör: Kanske potatis? Ett gott bröd? Om sommaren/hösten: En god grönsallad. Om vintern: En sallad på köpta borlottibönor eller egna frysta brytbönor?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|