Full version: Viktoriaplommonträd
Hansmoos
Problem med Viktoriaplommon.

Vi har ett ca 25 år gammalt Viktoriaträd, som under alla år har gett goda skördar, vartannat år större och vartannat år mindre. Men nu har det hänt något tråkigt.

I fjol gav trädet en mycket stor och god skörd, så normalt borde vi få en mindre skörd i år. Men blomningen i våras var kraftigt och följdes av en mycket god fruktsättning. Efter sedvanlig kraftig gallring såg det till att börja med mycket bra ut.

Men med början på försommaren visade sig hartsdroppar på de flesta frukterna. Efter en tid framträder blåa fläckar, som undan för undan täcker hela frukten och snart följes av monilla. Ett annat symtom är att den yttre delen på de flesta nytillväxta skotten vissnar och torkar ihop.

Det ser nu inte bättre ut än att praktiskt taget alla plommonen drabbas av detta. Hittills har vi försökt plocka upp så många som möjligt av de drabbade frukter och bränna dem.

Vi frågar oss nu, om trädet har drabbats av en obotlig sjukdom eller om det finns någonting att göra.
sad.gif
Åsa, mälardalen zon 2
Låter som ett ganska kraftigt angrepp av plommonvecklare då brukar det synas en liten seg gummidroppe som tränger fram ur larvens ingångshål. Angripna kart får en blåaktig färgton samt mognar och faller av i förtid. Jag vet inte om larven har hunnit ut vid denna tidpunkt men har du frukter som är drabbade och hänger kvar titta i dem ifall du hittar en köttröd larv med brunt huvud. Larven övervintrar på marken eller under bark på träd så det är bra att samla ihop skadade frukter så snart som man ser skador på dem då kan man vara ganska säker på att larven fortfarande finns kvar i frukten.

Monilian är en svampsjukdom som sprids ganska bra och frukter med en skada där exempelvis en larv har gått in brukar bli mer mottaglig för svampsjukdomar.


Att skotten torkar in kan bero på torka eller så kan det vara blom och grentorka som är en svampsjukdom, faktiskt sä är även det en typ av monilia fast av en annan art än den som går på frukterna. När det gäller blom och grentorka så är det enda man kan göra att såga bort sjuka växtdelar en bit in på frisk ved. Vet du med dig att det har varit varmt och torrt nu i sommar där du bor så är det troligtvis torka som är orsaken, har trädet haft gott om vatten så finns det stor risk att det är blom och grentorka. Blom och grentorkan brukar dock föredra surkörsbär men den kan även gå på andra Prunusarter + Äppelträd (fast på äpple blir symptomen lite annorlunda).
Hansmoos
Hej Åsa och tack för svaret.

Men jag undrar ändå:
Jag har öppnat ett större antal frukter i olika stadier av angrepp. Somliga frukter har bara ett par ingångshål, andra kan ha massor. Under de små ingångshålen kan man se millimeterbreda gångar, men de sitter omedelbart under skalet och går inte inåt mot stenen. Ingenstans har jag med blotta ögonen kunnat se något rörligt.

Angrepp av plommonvecklare på en del frukter har vi haft i alla år. De har oftast resulterat i för tidig mognad, de först mogna plommonen har nästan alltid hyst stora gångar och livliga röda larver. Men dettta har aldrig medfört några liknande rötangrepp, som vi kan se i år.

Och så har det funnits massor av bladlöss på plommonträdet hela våren, men så brukar det tyvärr också vara varje år.

Vår lilla trädgård ligger i Göteborg och här har vi inte drabbats av några extrema väderleksförhållanden som på andra håll i landet, någon torka har det inte varit frågan om.

Med vänliga hälsningar
Hans
KURT
Det behöver inte vara insektsangrepp, om trädet stressas tex av lusangrepp eller krafiga väderväxlingar kan det uppstå s. k . gummiflöde i form av droppar på plommonen.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon