Full version: Ostkaka
e_sedell
Hej!

Jag skulle vilja ha recept på en äktsvensk ostkaka. Jag tänkte se om det är så krångligt som man tror...
lavendel
Hej...hittade det här receptet:
Småländsk Ostkaka (8 port)



5 liter mjölk

1 dl vetemjöl

1 msk ostlöpe

4 st ägg

1 dl socker

4 dl vispgrädde

1 dl sötmandel, skållad & hackad

4-5 droppar bittermandelolja

------------------------------------



Rör ihop mjölet med lite av mjölken. Resten värms till 37 °C

Ostlöpen ska ned i redningen som sedan blandas i den ljumma mjölken.



Blandningen ystar sig på någon timme. Du kan röra om och låta stå ytterligare en halvtimme, innan du silar ifrån vasslen (som kan användas som degvätska vid bak osv)



Ägg och socker vispas innan grädden tillsätts. Mandel & olja till sist.

Vispa eller rör ostmassan jämn, och tillsätt smeten lite i sänder.



Häll i smord(a) form(ar) av cirka 2½ liters volym. Grädda i 175°C cirka en timme så att det blir bra färg osv.



Servera den inte för varm, bara lite ljummen. Gärna jordgubbssylt & grädde till.

Går mycket bra att frysa.

Så himla gott...snålvattnet rinner....fast jag vill nog ha ingefärs eller lingonpäron till....eller klarbärssylt....smaskens!!!!
Lavendel
lavendel
Om du tycker det förra var för krångligt...så minns jag att min mor gjorde om såna Frödinge ostkakor....blandade upp dem med grädde och äggulor...och lite mer bittermandel har jag för mej...kommer inte ihåg proportionerna men kanske 2-3 dl grädde och ett par äggulor till 1 kg ostkaka...lite osäker på detta men det märker man väl om konsistensen verkar bra....sen in i ugnen...vet inte ugnsvärme och tid...men antagligen samma som i grundreceptet!

Iallafall så blev resultatet supergott!

Lavendel...född och uppväxt som smålänning
e_sedell
Tack så mycket!
Det där måste prövas, lite bökigt kanske, men blir det gott så....

Den här diskitionen trodde jag var bortglömd för länge länge sen.....
Alexandra
Vad är ostlöpe och var köper man den?

hälsar en okunnig... rolleyes.gif
digitalkarin
Jag har keso i min!
Hannele
Ättika får också mjölkena att koagulera.
Äggost från Tjörn: http://www.tjorn.se/kof/kultur/aggost.html


Ostkaka av ägg

En god efterrätt för ca 12-15 personer. Jag brukar göra denna ostkaka till jul och midsommarafton. (Smaken är en blandning av traditionell ostkaka och kaffeost.)

1 liter råa ägg kläcks i en stor panna (ex.vis paltpanna). Vispa tillsammans med 1 msk 24% ren ättika. Tillsätt 4,5 liter standardmjölk. Vispa.

Låt sakta värma på spisen för att sedan skjuda och skära sig. Allt detta sker under omrörning. Under tiden skållas, skalas och rivs 200 g sötmandel. Detta blandas tillsammans med 1 dl strösocker. När osten skilts från vasslen tas pannan av från spisen och får stå i några minuter.

Klä en stor pastasil med tunn kökslinneduk eller gasväv. Finns även att köpa ostform på olika specialaffärer för köksartiklar.

Tag med en hålslev upp ostmassan och låt vasslen rinna av ordentligt. Lätt ner i formen. Tryck lätt så att vasslen rinner ut. Lägg ett lager med ostmassa och strö sedan ett lager med blandningen av mandel och strösocker. Varva ostmassa med socker/mandel tills allt är slut. Täck duken över och tryck några gånger. Ställ svalt över natten.

Innan servering tag bort duken så att kakans ovansida blottas. Sätt serveringsfatet på och vänd alltihop. Nu är det lätt att få en hel ostkaka genom att bara ta bort silen/formen och duken. Servera gärna med jordgubbs- eller hallonsylt.
Alexandra
Det verkar vara ett jättegott recept. Jag ska prova det till helgen, Hannele.
lavendel
Hej Alexandra!
Ostlöpe brukar finnas där mejerivarorna står i större matvaruaffärer....jag tror inte det bara är i Småland...har för mej att jag sett det här på nåt Hemköp!
Annars finns det säkert på Apoteket!
Hälsningar...Lavendel
Alexandra
Ett jättestort tack Lavendel!!!!!
Hälsningar
Alexandra
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon