Ättika får också mjölkena att koagulera.
Äggost från Tjörn:
http://www.tjorn.se/kof/kultur/aggost.html Ostkaka av ägg
En god efterrätt för ca 12-15 personer. Jag brukar göra denna ostkaka till jul och midsommarafton. (Smaken är en blandning av traditionell ostkaka och kaffeost.)
1 liter råa ägg kläcks i en stor panna (ex.vis paltpanna). Vispa tillsammans med 1 msk 24% ren ättika. Tillsätt 4,5 liter standardmjölk. Vispa.
Låt sakta värma på spisen för att sedan skjuda och skära sig. Allt detta sker under omrörning. Under tiden skållas, skalas och rivs 200 g sötmandel. Detta blandas tillsammans med 1 dl strösocker. När osten skilts från vasslen tas pannan av från spisen och får stå i några minuter.
Klä en stor pastasil med tunn kökslinneduk eller gasväv. Finns även att köpa ostform på olika specialaffärer för köksartiklar.
Tag med en hålslev upp ostmassan och låt vasslen rinna av ordentligt. Lätt ner i formen. Tryck lätt så att vasslen rinner ut. Lägg ett lager med ostmassa och strö sedan ett lager med blandningen av mandel och strösocker. Varva ostmassa med socker/mandel tills allt är slut. Täck duken över och tryck några gånger. Ställ svalt över natten.
Innan servering tag bort duken så att kakans ovansida blottas. Sätt serveringsfatet på och vänd alltihop. Nu är det lätt att få en hel ostkaka genom att bara ta bort silen/formen och duken. Servera gärna med jordgubbs- eller hallonsylt.