Dottern gjorde den här och jag tyckte den var otroligt trevlig faktiskt för att vara matpaj.
Vanlig pajdeg:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör eller margarin
1 ½ dl mjölk
Köttfärsfyllning:
500 g nötfärs eller blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor (eller motsvarande pulver eller i glasburk)
3 msk tomatpuré
2 msk chilisås
1 msk soya
2 tsk chilipeppar
2 tsk spiskummin
2 tsk koriander
2 tsk curry
1-2 tsk salt
2 dl vatten
Täcke:
3 tomater
2 dl crème fraiche
4 msk majonnäs
150 g riven ost (ca 2-3 dl)
Gör så här:
Gör pajdegen: Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Låt matfettet bli rumsvarmt, dela det i mindre bitar och finfördela med fingrarna i mjölet. Häll i mjölken och rör ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Den behöver inte förgräddas.
Fyllning: Hacka löken. Stek köttfärs och lök samt pressade vitlöksklyftor tillsammans tills det fått lite färg.
Tillsätt tomatpuré, chilisås och soya. Strö på kryddorna: chilipeppar, spiskummin, koriander, curry och salt. Häll på vattnet. Låt puttra tills vattnet är nästan borta, ca 10-15 minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer av kryddorna. Häll köttfärsen i pajskalet. Skär tomaterna i mindre bitarna. Sprid ut dem över köttfärsen.
Blanda crème fraiche, majonnäs och riven ost. Bred ut över tomaterna.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 15 minter tills ytan fått fin färg.
Servera med grönsallad.