CITAT (skogstroll @ 19-01-2008, 17:10)

jag har en bit oxfilé som jag tänkte tillaga i ugnen... några tips på hur man får det saftig och god?

Om du inte redan har gjort den som kommer här ett bra tips på god oxfilé. Den bör vara fryst från början.
MARINERAD OXFILÉ
C:a 1½ kg fryst oxfilé.
KRYDDAD SALTLAG:
1 l vatten
1 dl salt
1 msk timjan
1 tsk socker
1 tsk krossad svartpeppar (eller mer om man gillar kryddor)
1.)Sätt ugnen på 100 ° . Lägg den frysta filén i en ugnssäker form och sätt in den i nedre delen av ugnen. Stick in en köttermometer när köttet tinat tillräckligt, efter c:a 1 timme.
2.) Stek köttet tills termometern visar 60 ° . Det tar ytterligare c:a 1-1½ timme beroende på köttets tjocklek.
3.)Koka upp ingredienserna till lagen och låt den svalna lite. Lägg det varma köttet i en bunke och häll lagen över. Täck över och låt stå kallt c.a 1 timme. (Med mindre eller tunnare bitar räcker ½ timme)
4.) Ta upp köttet och förvara det utan lag, annars blir det för salt.
5.) Skär köttet i tunna skivor (en smaksak) vid serveringen.
Jag lovar, detta är kalasmat! Jag brukar köpa en stor bit fryst filé och göra enligt receptet, sedan delar jag på filén och fryser in i lagom bitar till flera festmiddagar. ( för två)