Skulle också spontant svara rugosorna... Har tyvärr inte tillagat dem själv, eftersom jag åtminstone när jag var yngre var allergisk mot nyponsoppa. Så jag har inte använt dem annat än till "klipulver" mot kompisar när man var liten, men jag minns att de var väldigt köttiga och lättrensade....
(Att Hollandican odlades för nypon var intressant- jag har en sådan, som jag utgått från var en gammal grundstam där ädelrosen gått ut, men det kanske inte behöver vara så, alltså? Huset är 100 år snart, och det har varit bebyggt här sedan järnåldern åtminstone, så det kan ju finnas en och annan planta av andra skäl än bara prydnadsodling... Ska titta närmare på nyponen i år!)
Har för mig att jag läst någonstans att de allra minsta nyponen, som på Rosa multiflora, inte skulle vara nödvändiga att kärna ur. Och med tanke på hur uscligt pilligt det skulle vara så vore det ju bra om det stämde.... Men det måste väl ändå bero på vad man tänker sig att göra av dem...?