Full version: Tomatsås
LadyG
såsen blir bättre av att få koka ihop en timma.

2 burkar krossade tomater
1 stor gul lök
3 morötter
2-4 gröna chili
2-4 vitlöksklyftor
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl tomatpure
Olja
Salt
Peppar
Socker
Saften av 1 citron

Hacka och bryn löken försiktigt i oljan, den ska inte ta färg – bara bli genomskinlig (det tar en tio minuter på låg värme). Tillsätt tomater, tomatpure, buljontärning, finchackad morot, finhackad chili (inklusive frön) och pressad vitlök. Låt koka upp och fortsätta småkoka på låg värme. Smaka av med salt, peppar och socker (gissningsvis ca 1 tsk salt, några varv på pepparkvarnen och en knapp msk socker) samt citronsaften. Låt koka vidare (under lock) ett bra tag.

Om man skippar chilin och istället tillsätter timjan, basilika och oregano så blir det hela mer italienskt. Lägg då med lite timjan och oregano från början – och tillsätt mer av dem + basilika precis när såsen ska serveras. Men man kan också ha i mera chili, och flera sorters chili, rökta varianter rekommenderas. Med mer chili kan lite mera socker behövas. Mörkt muskovadosocker istället för vanligt socker är också gott, speciellt till chili.

Utmärkt till spagetti, eller som sås över ett fiskblock man kokar i ugnen (bara häll den varma såsen över ett fiskblock du lagt i en ungsfast form och koka i ugnen, ca 40 minuter i 225°).

Med lite fler grönsaker i – rotfrukter som palsternacka eller kålrot, lite purjolök, en burk bomontibönor och en ordentlig dos persilja så får man en vego-chili (chili sin carne). Servera den med bröd till.

Dessutom är rester av såsen utmärkta att ha som tomatsås till pizza eller varma mackor – lite ost och en salamiskiva är allt som behövs därtill.

Minns inte var jag hittade receptet längre, men det är ett väldigt bra recept som går att använda till jättemycket.
Felicia
Låter jätte-gott, har skrivit ut det så ska jag prova någon dag.
KURT
Men byr gäärna krossade tomater mot hela tomater, de är godare (krossar man dem så krossas också de beska fröna), och "koka vidare (under lock) ett bra tag", kan gärna förlängas till mycket länge.
LadyG
CITAT (KURT @ 10-02-2008, 18:59) *
Men byr gäärna krossade tomater mot hela tomater, de är godare (krossar man dem så krossas också de beska fröna), och "koka vidare (under lock) ett bra tag", kan gärna förlängas till mycket länge.


Åhå, det där om fröna visste jag inte. Tack smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon