Full version: Odla lök
Discogiraffen
Funderar på en sak: jag vill ha lök i mitt köksland (röd och gul). Har sett att man kan köpa sättlök - fungerar de på samma sätt som potatis, alltså att det blir fler lökar av en lök? Annars känns det som en ganska dålig affär - köpa små lökar, peta ner dem i jorden och plocka upp dem när de blir större... När ni slutat skratta åt min dumma fråga, kanske ni kan ta er tid att svara... shy.gif Och medan jag har er uppmärksamhet: har någon testat att odla charlottenlök?
Åsa, mälardalen zon 2
Av gul och röd vanlig lök blir det bara 1stor lök av en liten sättlök man kan säga att sättlökarna är icke färdigväxta lökar som man plockat upp ur marken och sedan säljer man dem till folk som får fortsätta odlingen. Ju mindre sättlökar desto större lökar brukar man få i slutändan. Sättlöken får utsättas för kyla varken innan man planterar eller efter plantering då kan de lätt gå upp i stock, på många håll kan man idag köpa värmebehandlad sättlök för att risken för stocklöpning ska bli liten.

Av charlottenlök blir det dock flera lökar av en sättlök.
Stella-Polaris
liten lök blir större lök. dessutom måste man knipsa av ev blomstänglar
KURT
Om man är ute i god tid och förodlar, så kan man ju också så lök från frön.
Kryddan03
CITAT (Discogiraffen @ 09-02-2008, 11:26) *
Funderar på en sak: jag vill ha lök i mitt köksland (röd och gul). Har sett att man kan köpa sättlök - fungerar de på samma sätt som potatis, alltså att det blir fler lökar av en lök? Annars känns det som en ganska dålig affär - köpa små lökar, peta ner dem i jorden och plocka upp dem när de blir större... När ni slutat skratta åt min dumma fråga, kanske ni kan ta er tid att svara... shy.gif Och medan jag har er uppmärksamhet: har någon testat att odla charlottenlök?


Jag skrattar! a0a.gif Men, bara för att jag precis satt och funderade på samma sak och inte var riktigt säker på om jag vågade fråga här. blush.gif
thanks.gif för att du frågade det jag inte vågade.

Och tack till er som svarat. Hm, kanske skulle testa schalotten i år. g.gif
ingrid fuxwall
Kanske det kan tyckas vara en olönsam affär men ändå inte - det man själv odlat är ju så mycket godare än det som finns i affären och när den egna löken kan skördas brukar just lök vara ganska dyrt så min åsikt är att det lönar sig
Fågelvägen
Det finns ännu en ätlig lök: piplök, en perenn lök med runda vita typiska alliumblommor, älskad av humlor och bin. Lökstänglarna är som gräslök, men mycket tjockare, saftigare och starkare i smaken. En fördel är att piplöken kan skördas tidigt på våren, långt före gräslöken.

Hos oss i zon 2-3 är piplöken nu drygt 10 cm. En uppiggande (stark giggle.gif) inledning av grönsakssäsongen den 10 februari!
Eva i Västerås
Jag tycker färsk rödlök är så god, så jag brukar alltis sätta lite (ids inte så, jag har varken utrymme eller ork för det). Sedan sparar jag några till julens inlagd sill, bara för känslan. Längre än så brukar de just inte hålla sig.


Sedan sätter jag schalottenlök och vitlök. Schalottenlök håller sig mycket bättre än gul/röd lök. Schalottenlöken håller gott och väl att lagra över vintern. Jag har ätit fjolårets schalotter i juli året efter. Goda är dom också. Jag har haft både lila och gula (fråga inte om sorter). De gula håller sig bäst, och det är dom man brukar hitta som sättlök. Kom ihåg att spara egen sättlök, du behöver nog inte köpa mer.
Vitlöken sätter jag på hösten. Det är lite lurigt hur den klarar vintern i lagring. Ibland går det jättebra, ibland får jag kasta resterna i april. Men jag har vitlök som har historia tillbaka till 2:a världskriget, så den är något att vara rädd om.
Christa
Löken man skördar är ju väldigt mycket större än sättlöken så visst lönar det sig. Beträffande scharlottenlök så kan det ju vara ett komplement men de bli ju förhållandevis små så det är ganska träligt att stå och skala en massa lökar när man skall laga till något med mycket lök.
KURT
CITAT (Christa @ 11-02-2008, 19:33) *
Löken man skördar är ju väldigt mycket större än sättlöken så visst lönar det sig. Beträffande scharlottenlök så kan det ju vara ett komplement men de bli ju förhållandevis små så det är ganska träligt att stå och skala en massa lökar när man skall laga till något med mycket lök.



Om det lönar sig eller ej beror ju på vad man jämför med. Priset på sättlök, resp. priset på lök i handeln på hösten.
Eva i Västerås
Kurt - inte odlar jag lök för priset, då skulle det nog inte gå ihop.
Men smaken av färsk nyskördad lök på sensommaren slår allt man kan köpa.

Christa - Schalottenlöken är liten, och den är svårskalad. Hållbarheten kommer väl av att skalet är supersegt och tjockt. Men jag brukar fylla en skål med varmvatten och lägga i lökarna några minuter. Sen går det jättelätt att skala. Med kokande vatten är det som att "pluppa" mandlar, faktiskt.
Smaken är jättefin, hållbarheten suverän och man får egen sättlök. Jag tycker att det uppväger.

På min tidigare, stora tomt hade jag årsbehovet av lök. Gul och röd lök fram till jul och schalottenlök sen.
Nu har jag lite rödlök som sagt, men schalottenlöken vill jag inte avstå ifrån. Den gula löken har jag köpt i vinter.
noora
Jag brukar odla shalottenlök och rödlök. Rödlök för att det är gott när det är färskt och shalottenlök för at jag tycker att det är kul när man ser resultatet så konkret - när en liten lök blir sju små lökar :-)
eugenia
Prova också egyptisk luftlök. De får smålökar i toppen som man kan plantera och få fler. Fast det går långsamt om man vill ha många. De här lökarna är små som krusbär ungefär och jag tycker de passar att slänga ner i en maträtt utan att pilla med skalet. Råa är topplökarna lite beska men i maträtter: goda.
160kvm stort hus
Jag har odlat både charlotten, gul och röd lök. Och smaken överträffar absolut den man köper i affären... Dessutom är den starkare än köpelöken så man behöver inte använda lika mycket...
Christa
Tack Eva för tipset om skalningen!
myskmadra
Min piplök har inte vissnar ner ännu sen förra säsongen............. tummenupp.gif
Jag ska iår så ryska jättelökar runt 3-4 kg per styck! Återkommer med bilder blink.gif : crazy.gif
KURT
CITAT (Christa @ 13-02-2008, 18:17) *
Tack Eva för tipset om skalningen!



All lök skalas lättast under varmt vatten, precis som man bäst diskar baktillbehören i kallt vatten för att enklast bli av med degrester.
myskmadra
Skala inte bort för mycket! Låt de skal som är fräscha koka med i ett buljongkok.
Mycket av nyttigheterna i löken sitter i det yttre "skalet".
Bra tips med varmvattnet! Förkortar kanske tårflödet...............
Kryddan03
Man kan använda lökskalen till att färga garn och till att göra fina marmorerade ägg till påsk också. biggrin.gif
Eva i Västerås
Apropå tårar - En nackdel med schalottenlök är just att man gråter så fort man kommer nära den. De skarpa ångorna är tydligen mycket mer koncentrerade i scahlottenlök.
sofiaq
Är det någon som har provat att odla från frön? Är det för sent att börja nu? Skriv gärna om ni har några bra tips, jag har en påse frö jag tänkte testa.
KURT
CITAT (sofiaq @ 16-02-2008, 02:30) *
Är det någon som har provat att odla från frön? Är det för sent att börja nu? Skriv gärna om ni har några bra tips, jag har en påse frö jag tänkte testa.



Nejdå, man brukar börja förodla dem i mars, i södra Sverige kan en del sorter direktsås i april. Men utvecklingstiden skiljer sig åt mellan olika sorter. De små klena lökplantorna kan vara lite svåra att hantera, det är bäst om man vid omplantering kan flytta hela rotklumpen med jord.
sofiaq
Tack för snabbt svar!

Ska testa några på friland, och så förodlar jag nog några också för säkerhets skull. smile.gif

jannika
kan man inte ta en shalottenlök från affären och sätta? som man kan med potatis? ngn som gjort och kan beskriva kortfattat?

jennykarlsson
Hej. jag är ny men när jag kom förbi detta så var jag tvungen att dela med mig!

Ja du kan sätta lök från affären. jag har gjort det.
jag trodde inte det skulle funka.

Skär löken i halvor behåll roten och det som finns kvar. ta en kruka eller så den i trädgården.
behåll den överdelen ovan jord med roten ner. vattna den och låt den stå i solen. små knoppar kommer att växa och sedan en lök smile.gif

detta går att göra med de flesta grönsaker biggrin.gif



denna satte jag för 2 dagar sedan smile.gif
http://pre05.deviantart.net/0772/th/pre/i/...rpg-db7vg2f.jpg

http://pre04.deviantart.net/5f7f/th/pre/i/...rpg-db7vg2a.jpg

man sparar på sina pengar och väldigt roligt att se när det växer
hoppas detta hjälper andra med biggrin.gif
Stefulainen
Jag driver upp tomatplantor och chiliplantor från frön, men lök skulle jag inte orka fröså. Brukar plantera ungefär 1 kg gullök och en halv kilo rödlök. Det brukar räcka till nästa sommar för vår familj - beroende på hur vinterförvaringen lyckas.

I höstas knöt jag långa lökflätor som jag först torkade ute någon vecka och sedan tog in och hängde upp i köket. De flesta av lökarna klarade vintern utan att ruttna på detta sätt. Tidigare år har jag torkat dom ute och sedan satt dom i nätsäckar eller i lådor i en källare, men då brukar en större andel ruttna (beror även på hösten samt i vilket skede man sklördar löken). De lökar som eventuellt försökt blomma lönar det sig inte att försöka spara över vintern för de ruttnar nästan alltid. Dessa kan man i stället äta upp genast under sommaren.

Huruvida det är någon lönsamhet i detta vet jag inte, men det ingår många trevliga arbetsmoment i det hela :-)

subtitulo
CITAT (Eva i Västerås @ 11-02-2008, 10:06) *
De gula håller sig bäst, och det är dom man brukar hitta som sättlök. Kom ihåg att spara egen sättlök, du behöver nog inte köpa mer.


Men hur tar man egen sättlök?? Får det inte att gå ihop. Man ska ju äta löken xD ska man låta den gå i blom?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon