Full version: Behöver hjälp med
MariaS
Finns det någon bra metod att översätta den amerikanska USDA-zon indelningen, till den svenska zonkartan?
USDA anger ju bara mintemperaturer, men inte odlingsförhållandena, som i den svenska zonindelningen. Och den svenska anger inga mintemperaturer i gengäld.

Sitter med en avhandling och försöker reda ut indelningarna.

Exempel: USDA zon 6, är zon 1-5 på svenska zonkartan och då är vi bara uppe i Örebro!
Piccante
Jag har sett en tabell någonstans där man kan jämföra zonindelningen och se vad de ungefär motsvarar, men minns inte var??? Fråga Flaxss, han har koll på amerikanska sajter och på forum för zonknäckare han vet nog var det finns.
Betty
CITAT (MariaS @ 14-02-2008, 14:57) *
Finns det någon bra metod att översätta den amerikanska USDA-zon indelningen, till den svenska zonkartan?/.....

Tror tyvärr inte det... Klipp från Wikipedia:
"US Department of Agriculture (USDA) har tagit fram en zon-karta för den nordamerikanska kontinenten. Systemet bygger på den kallaste medeltemperaturen för ett område och består av tio zoner:
  • Zone 3 (-35°F) (-37°C)
  • Zone 4 (-25°F) (-32°C)
  • Zone 5 (-15°F) (-26°C)
  • Zone 6 (-5°F) (-21°C)
  • Zone 7 (5°F) (-15°C)
  • Zone 8 (15°F) (-9°C)
  • Zone 9 (25°F) (-4°C)
  • Zone 10 (35°F) (+2°C)
Systemet är inte direkt översättbart till vårt svenska system då det inte tar hänsyn till värmeperiodens längd och intesitet. En växt-art som är anpassad för t ex ett inlandsklimat kan mycket väl klara extremt kalla temperaturer, men behöver motsvarandre varma och kanske långa värmperioder för att överleva."

RibesRubusVitis
Det enkla svaret är att man inte kan översätta zonerna rakt av, eftersom de flesta orter i USA har ett påtagligt inlandsklimat, vilket inga svenska har.
Vill du få ett hyfsat "jämförelsetal" skulle du behöva ange en "vinterzon" och en "sommarzon". Många amerikanska ställen har alltså både kallare vintrar och varmare somrar än normalorten i Sverige.
MariaS
Jag har både den svenska och den amerikanska zonindelningen. Men om vi t.ex. tar rosmarin som i skyddat läge överlever i svenska zon 2, så fungerar det definitivt inte i amerikanska zon 6 som täcker från inre skåne i söder till Örebro i norr.
Där jag bor är det zon 1-2 och rosmarinet överlever, men bara några kilometer bort är det både zon 3 och 4. Samtliga platser är märkta USDA zon 6 (-21) . Falköping 5 mil bort, har bertydligt kallare än -21 som kallast osv.
Rosmarinets odlingszon enligt USDA är zon 6-11 (-21till+4)
Alexander-VG-zon3
ska vi översätta rakt av i bara minitemp så är falsterbo usda z8(7b) jag har hos mig usda z7a-b(6b) . svensk zon 3 blir usda z6-5

sedan tar vi uppåt .

Den europiska usda zon översättnigen stämmer inte så bra över sverige

men i usa har dom ju varma och långa men även torra vintrar med tjock snö täcke ,,, vilket gör att alla växter inte passar för sverige fast dom kan växa och tåla kallare temp i usa ,, som canna den övervintrar i usda z8-7 i usa utan täckning , men inte i sverige inte ens i mildaste norden ( usda 9 ) . i usa kan dom ha en sommar temp på +30c +40c (extrema fall +50c ) medan det på vinter blir ner till -25c -50c . växer då en växt i det klimatet jag nyss skrev så tål den kanske inte -25c här i sverige .

ett annat exempel är att träd från Asien och Nordamerika vaknar vid temp ,, vilket gör dom såbara här då dom vaknar fel och sedan kan hela trädet dö vid -5c fast den ska tåla neråt -25c

dom naturliga skogarna i usa har faktiskt samma problem också som förra våren blev oändliga skogar svarta av sen frost .

angående rosmarin är den satt i usda zon 7-10 enligt seriösa odlare i usa ,, sen att det finns härdigare sorter som tål usda 6b och usda z7a-b kan man gå vidare på .

att rosmarin enbart tål zon 0-1(2) i sverige är att göra med fel vinterklimat jag skulle inte säga att rosmarin är härdig i mer än danmark och zon 0 och ev mildaaste områdena i norge . men i usa,medelhavsområdet tål den usda 7-10 utan större problem . och skåne har till större delen z8-7(6i norra ) därför tål rosmarin att överleva i skåne zon 0-1 .

och usda 10 får -1c till +4,4c usda z11 får över +5c vilket zon 11 även kan vara tropisk ,, rosmarin trivs enbart riktigt bra i usda z8ab till 10a .

här är en karta över usda zon
http://www.thegardenhelper.com/hardiness.htm

ni ser ju själva vilken mini temp ni har ,, sedan får man ju läsa för ´varje växt vad den kräver för att överleva den temp den anses tåla . behöver den 4månaders sommar med över +30c för att överleva -30c ja då är den kankse bara odlingsbar i zon 1-2
kräver den snus torr vinter för att överleva -20c -15c är den kanske inte odlingsbar nån stans i sverige .

så visst kan man få bra odlingsråd även från engelska sidor ,, bara man vet vad den kräver för vinter och sommar för att tåla en temp eller zon . och jag tycker inte att sveriges zonkarta ger nåt om odlings förhållanden , utan som jag skrev man får läsa för varje växt vad den kärver och trivs med och sedan testa själv vad som funkar .

att ha en sommar karta och en vinter karta för hela världen skulle vara bra ,, sol karta finns ju .

man kan ju även kolla i boken Botanican som har delat in hela världen i en zon .


Tosan
Någonstans har jag sett en karta där man delat in sverige i USDA-zoner... Men var? Undrar om jag inte googlade på USDA...
MariaS
CITAT (Tosan @ 14-02-2008, 22:03) *
Någonstans har jag sett en karta där man delat in sverige i USDA-zoner... Men var? Undrar om jag inte googlade på USDA...

Jo Botanica har delat in sverige i tre zoner, varav zon sex är just det problem som jag tidigare har beskrivit.
ingrids
En ny bok, Odla exotiskt i din trädgård, har den mest pedagogisk översikten jag någonsin sett över hur man översätter USDA-zoner till svenska förhållanden. 185 spänn på Bokus. Författaren, Ludvig Johansson, är medlem här under eget namn.
/I
Per-Erik
Hej!

Har en bok som är utgiven av The Royal Horticultural Society i Storbritannien och som heter Fruit av Harry Baker. På sidan 4 finns en färgad karta över Europa och USA + temperaturangivelser för respektive zoner. Är indelat i 10 zoner.
T.ex. spetsen på Florida och sydöstra + sydvästra Spanien och Portugal, södra delarna av Italien och sydvästra delarna av Grekland tillhör zon 10.

Tyvärr är färgerna inte riktigt bra och stämmer inte helt med karta och referensstaplarna. Står att the map of hardiness in North America was devised by the Arnold Arboretum of Harvard University in the USA. Kanske de har mer info på en ev. hemsida?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon