Full version: bergstomt
Jecar75
Vi har precis flyttat in i ett underbart hus från 1910.
Tomten består till största del av ett berg på ca 1000kvm med en ordentlig lutning.
Vi skulle vilja utnyttja den delen av tomten till något. En trappa upp till platån på toppen är redan planerad men hur bygger man odlingsterasser tex? Kan man som lekman göra det utan att allt rasar? Bör man anlita en expert? Finns det någon somgjort detta förut som kan ge oss tips?
Branten ligger i södersluttning och i lä så odlingsmöjligheterna borde vara oändliga men hur f*n ska vi gå till väga?smile.gif
tacksam för all hjälp, stöttning och hurrarop:)
Jessica i Göteborg
Fågelvägen
Hej Jessica! Grattis till din nya omgivning med ett riktigt HUS! bravo.gif 1910 kunde man bygga vackert. Du undrade om man behöver en expert för trädgården. Man kan göra massor själv! Men mitt bästa råd är nog att vänta en säsong och se vad som finns kvar av de förra ägarnas planteringar. Troligen har du en hel del stenpartiväxter på berget. De är svåra att få syn på nu när allt är i vila.

Ett sätt att få inspiration är att gå ut i naturen och titta hur berg och växtlighet samsas där. Eftersom berget sluttar åt söder är det kanske skärgårdens växtlighet (inte den djupa mossiga skogen) som liknar din trädgård mest.

Terrasser med buskar, perenner och stenpartier kring ett hus från 1910 låter perfekt. Också grusgångar och stenlagda plana ytor för trädgårdsmöbler passar väl husets stil. (Hoppas du inte har längtat efter trädäck?) Christina Ilminges bok "Bevara och sköta en gammal trädgård" kan ge idéer om vad som passar husets stil.

Terrasserna tycker jag skulle bli vackrast om ni kunde använda naturstenar, inte typ tumlad betong eller prefabricerade murblock, som ser alltför moderna ut. Det betyder att ni skulle behöva få stenarna högst upp så ni själva kan putta ner dem till önskat läge. Kan en lastbil tippa ett lass sten ovanför berget? Eller kommer en grävmaskin åt att lyfta upp dem? Att själv baxa stenar uppför ett berg är jättesvårt, speciellt om de är mer eller mindre runda. Har du tur finns det redan stora stenar på tomten. (Med stora menar jag inte fotbollsstora, utan ungefär från 70 cm långa till klippblock!) Man börjar längst nere med några av de största stenarna. Det sluttande berget ger stöd så risken att det hela rasar är inte stor. Om du inte använder murbruk eller betong kan stenarna röra sig lite och det hela sätta sig utan att det blir sprickor.

Dethär låter kanske värre än du tänkt dig? Men terrassarbeten kan faktiskt göras lite i gången, kanske bara en större sten i veckan, när andan faller på! Hoppas du tar massor av bilder!

Du kanske redan har tittat på min hemsida stenprojekt ?
skogstroll
CITAT (Fågelvägen @ 15-02-2008, 15:00) *
Ett sätt att få inspiration är att gå ut i naturen och titta hur berg och växtlighet samsas där.


bra tips! tummenupp.gif
Sommartjejen
Hej Fågelvägen

Vill bara skicka ett stort tack för länken till din hemsida. Har ju redan sett några bilder från din trädgård, men att få se fler var verkligen inspirerande. Hade nästa smile.gif bestämt mig för en mur med sprängsten, men att se färdiga projekt med växter gjorde att jag ”vill ha” ännu mer. Har läst att många tycker man ska ha stenar upp till 70 cm, men så vitt jag kunde se har du även använt lite mindre stenar. Blir inte det ostadig? eller är de så tunga att det blir stabilt?

Somartjejen med slänt- och terassfunderingar (men som bestämt sig för en stenmur)

Fågelvägen
Tack Sommartjejen för vad du skrev om min hemsida! Jag blev jätteglad yahoo.gif

Det stämmer att jag använt mycket mindre stenar också. "Man tager vad man haver". Vissa dagar lägger sig stenarna perfekt och stabilt med första försöket, andra dagar är det inget som passar ihop. Som övningar i TÅLAMOD och som konditionsträning är stenbyggen idealiska...

Det blir mycket vackrare med större stenar, men såklart är det lättare att hantera små sprängstenar än praktfulla naturbumlingar. En del av stenarna i terrassen är stora, ganska flata stenar, man ser bara kanten av dem. Jag har försökt vara noga med att stenarna lutar neråt/inåt och att det alltid finns småsten och grus som stöd inne i terrassen. Det är rätt pilligt måste jag medge.

Glädjen när en späd Campanula brer ut sig och blommar mellan de grå stenarna - belöning för allt slit!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon