Louise i Göteborg
06-08-2003, 14:01
Mina första försök att odla skedde på en kolonilott. Ung och grön i alla avseende ville jag ha en KRYDDTRÄGÅRD. Ett besök i plantskolan utan några kunskaper alls utom enkel läsförmåga resulterade i en gamander. Inte visste jag vad det var men den stod på hyllan med den stora skylten KRYDDVÄXTER och troligen var den billig.
Växte lite halvfisigt.
Tre trägårdar senare fann den till slut sin plats. Mycket tort läge och full sol så växer den så det står härliga till.
Form och storlek som lavendel, vintergröna mörkgröna runda blad, rosa blomspiror. Blommar nu.
Ännu har jag inte hittat någon köks-användning för den stackarn.
Rekomenderas!
Gammander är inget att ha som krydda i matlagning.
Den användes för att göra en drog och var verksam mot diverse åkommor såsom astma,hosta,njurbesvär,reumatism och gikt. Den ska även vara allmänt stärkande.
Förr då det luktade illa i stugorna så ströddes denna växt på golvet för doftens skull.
Gör sig nog bäst som marktäckare eller i stenpartier/mur och full ös med solsken.
Magdalena
07-08-2003, 06:33
Läste någonstans att gamander kan användas till kryddning av viner och likörer!
säkert bra till de som har besvär enligt ovan.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.