Full version: Matbluffen
Netha
25 kilo kokt pasta eller 311 vältuggade knäckemackor om dagen.
Det krävs ofta enorma intag av butikernas omega-3-varor
för att få en dos som kan motsvara det hälsosamma omega-3-fettet i en enda liten sillbit.


Läs hela artikeln .. HÄR

Christoffer
Ja, det är mycket fuffens i matbranschen. Titta också på alla de bröd där mjölksyra är tillsatt istället för den mera tidskrävande surdegsprocessen.
Fast ägg med omega-3 verkar jag nog tro på. De smakar faktiskt fisk, även om den inte är så gott.
Netha
Jag har alltid sagt och gör så fortfarande ...
Ät så lite som möjligt av produkter som sägs vara berikade med diverse nyttigheter!

Naturlig råvara i alla former är att föredra.
Piccante
Vad jag förstod så är det skillnad på omega 3 från fisk (nyttigast) och från växtriket? Omega 3 från växtfett har inte samma egenskaper ändå maknadsförs det som lika bra. Jag har blivit lite lurad i så fall för jag har försökt att äta mycket avokado, linfrö och oliver då jag inte gillar sill. Dessutom tillsätts linfröolja och olivolja i mat med motiveringen att det tillför omega 3.
Netha
Gillar du inte lax el makrill? De har mycket av det goda omegafettet.

Minns att någon i recepttråden frågade om Jobs tårar .. där handlade det om en produkt som eg försämrats
men som sades var sååå bra och hälsosamt.

Många luras av nutidens alla olika hälsogurun som kan jämföras med
medium som ploppar ut som svampar ur jorden och lovar oss
att vi får kontakt med våra nära som dött bara vi betalar x antal kronor. rotfl.gif
Piccante
CITAT (Netha @ 22-02-2008, 23:43) *
Gillar du inte lax el makrill? De har mycket av det goda omegafettet.

Minns att någon i recepttråden frågade om Jobs tårar .. där handlade det om en produkt som eg försämrats
men som sades var sååå bra och hälsosamt.

Många luras av nutidens alla olika hälsogurun som kan jämföras med
medium som ploppar ut som svampar ur jorden och lovar oss
att vi får kontakt med våra nära som dött bara vi betalar x antal kronor. rotfl.gif

Jag är inte så förtjust i fisk men äter gärna oilver o avokado oavsett hur nyttiga de är yes.gif Men jag trodde ju att de skulle vara extra nyttiga. Det är ju vilseledande om man marknadsför produkter med växtfett som lika nyttiga om bara fiskolja innehåller rätt omega 3 fett.
rahmat2
CITAT (Markus_H @ 22-02-2008, 23:21) *
... Jag har blivit lite lurad i så fall för jag har försökt att äta mycket avokado, linfrö och oliver då jag inte gillar sill....

Inte heller senabssill till några öl?
Piccante
CITAT (rahmat2 @ 22-02-2008, 23:48) *
Inte heller senabssill till några öl?

näpp inte det heller, öl smakar urvriden skurtrasa sick.gif
Wilmer
Men, skärgårdssill, vitlökssill och så lättöl till det, mmmm. Ägg som SMAKAR fisk (var är kräksmilysen) varför inte då äta FISK?????
Alexander-VG-zon3
usch öl är hemskt och sill nee inte ätbart ,, lax däremot är gudomligt .

AnnammA
CITAT (flaxss @ 23-02-2008, 01:35) *
usch öl är hemskt och sill nee inte ätbart ,, lax däremot är gudomligt .

Här är en till som inte gillar öl...
Däremot gillar jag fisk av olika sorter, och äter fisk ofta.
Aqvakul
Aeta mkt fisk, trevligt men ganska dyrt om man vill aeta ngt annat aen sill och lax.....

Forsoeker aeta varierat och i maattliga maengder......
Gossen Ruda
Jag har alltid gillat fisk utom just sill pga den starka smaken men sånt går över bara man ger sig 17 på att äta det. Fast det skall helst vara olika kryddinläggningar. Har skippat torsken och sejen till förmån för makrillen för dom påstår att det skall vara nyttigt. Det kanske det är men gott är det iaf.
Aqvakul
CITAT (Gossen Ruda @ 23-02-2008, 09:54) *
Jag har alltid gillat fisk utom just sill pga den starka smaken men sånt går över bara man ger sig 17 på att äta det. Fast det skall helst vara olika kryddinläggningar. Har skippat torsken och sejen till förmån för makrillen för dom påstår att det skall vara nyttigt. Det kanske det är men gott är det iaf.

I laengden kan man ju faktiskt inte haalla paa och aeta saker som man inte tycker om bara foer att det anses nyttigt.......
Trädgårdsmästarn
Som Tjörnbo måste man äta sill, tyckte inte om det förr men nu älskar jag det. Färsk potatis med en sillebit = mums.
För att vara lite äcklig så säger jag precis som Mannerström att burkarna ska helst gått ett år över tiden för att vara riktigt möra.

Såg reklam om naturlig sälolja, nedmalda sälar eller vad är det? Sen undrar jag var man kan köpa Stewiamjöl, har letat runt lite utan att hitta det, gärna i Göteborgsområdet.

/Mikael
MariaS
JAg är fiskallergiker och passar mig därför VÄLDIGT noga för produkter med OMEGA-3 tillsatser. För det framgår inte alltid var deras omega3 kommer ifrån!
Har också problem med att äta ägg från kommersiella hönserier, eftersom det ofta finns fiskmjöl som tillsats i hönsfoder (trots förbud)
Nej här håller vi oss med rena råvaror, som vi själva förädlar i stekpannan.
Pirum
Fy för den lede, jag minns förr när fiskmjöl var vanligt som hönsfoder, och de ännu inte hade lärt sig dosera eländet korrekt, äggen smakade fisk, huuuu. Likaså finns det bröd med Omega 3 från fiskolja som smakar fisk, heter det inte Leva tro? Jag fick iaf ersätning från dem eftersom brödet var oätbart. Likaså finns det ett smörgåsmargarin, namnet undanflyr mig, som också är besudlat med fisksmak, allt för att få i oss Omega 3. Syftet må vara gott, men med sådan smak står jag inte ut.

I vilket fall, det tycks ju som att man genom att äta ekologiskt kan få i sig lite mer Omega-3 från mjölk exempelvis, än om man dricker fulmjölk. Men frågan är hur mycket, lika mycket som i fet fisk blir det ju inte. Själv tycker jag inte om fet fisk, får nöja mig med plattfisk och vitling ibland.
LadyG
CITAT
När SvD lät Analycen testa fettet i två olika Omega-3-ägg innehöll båda precis tillräckligt av de viktiga fett­syrorna för att koppla äggen till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, vilket båda producenterna gör. De halter av fiskfettet som garanteras på kartongerna är dock väsentligt lägre.

Men allra mest förvånande var att det betydligt billigare, vanliga ägget från Coop också innehöll en ganska hög halt av DHA, nästan i nivå med de särskilda omega-3-äggen.

Halten – 380 mg DHA per 100 gram – är i nivå med två omega-3-kapslar, ungefär samma som i öring och klart högre än i kött och mjölk från natur­betande djur.
../..
Christer Larsson, forskare vid Uppsala universitet, tycker att ägget har blivit orättvist behandlat.

–Tyvärr blev man panikslagna av kolesterolet, inte minst i USA, och det gav ägget dåligt rykte. Men studier har visat att om du minskar konsumtionen med ett ägg om dagen så sänks kolesterolet med bara 1 procent. Det allra mesta kole­sterolet kommer inte från maten utan bildas av kroppen själv.

Han understryker att vissa människor inte tål ägg.

–Det innebär helt klart ett problem för dessa människor. Men våra försök visar att för Svensson i medeltal förbättras snarare blodfetterna av att äta omega-3-ägg.

I Japan äter människor i snitt 340 ägg om året mot 240 i Sverige, ändå är japanerna mer för­skonade från hjärtsjukdomar. Christer Larsson tycker därför att det bör vara fritt fram att äta så många ägg man känner för inom ramen för en varierad kost.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_904611.svd

Nu äter jag iofs inte omega-3 kapslar men om jga gjorde det skulle jag nog välja att kasta dem och köpa ägg istället.
Solstorm
CITAT
För att vara lite äcklig så säger jag precis som Mannerström att burkarna ska helst gått ett år över tiden för att vara riktigt möra.


Fast det gäller nog inte inlagd sill utan matjesill. Man köper ett en burk matjesill då och då och ställer längst in i kylskåpet. Och äter den som man har haft längst, ett år eller så.

Inlagd sill är gudomligt gott, men inte vilken som helst. Den godaste lägger man insjälv, några mycket bra finns att köpa färdiga, men jag tycker att en del köpta smakar bedrövligt. Synd om dem som ska provsmaka och får en inläggning som smakar illa. Löksill och vitlöksill av ett märke med samma namn som en känd svensk popgrupp biggrin.gif är något bland det godaste man kan äta.
Netha
Dopp i kopp med färsk mandelpotatis och ABBa,s löksill och gravad lax... är en riktig festmåltid. tummenupp.gif biggrin.gif
Myosotis
CITAT (Pirum @ 23-02-2008, 13:51) *
Fy för den lede, jag minns förr när fiskmjöl var vanligt som hönsfoder, och de ännu inte hade lärt sig dosera eländet korrekt, äggen smakade fisk, huuuu...

Ja fy, det har jag också råkat ut för. Det värsta var en spettekaka som vi fick en gång och som smakade fisk... sick.gif
rahmat2
CITAT (Solstorm @ 23-02-2008, 21:53) *
Fast det gäller nog inte inlagd sill utan matjesill. Man köper ett en burk matjesill då och då och ställer längst in i kylskåpet. Och äter den som man har haft längst, ett år eller så.

Inlagd sill är gudomligt gott, men inte vilken som helst. Den godaste lägger man insjälv, några mycket bra finns att köpa färdiga, men jag tycker att en del köpta smakar bedrövligt. Synd om dem som ska provsmaka och får en inläggning som smakar illa. Löksill och vitlöksill av ett märke med samma namn som en känd svensk popgrupp biggrin.gif är något bland det godaste man kan äta.

Vad då för svensk popgrupp rolleyes.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon