Jag odlade en del kryddor på min balkong förra året, och jag gjorde några observationer som kan vara till nytta.
De kryddor som jag odlade var: timjan, oregano, salvia, rosmarin, citronmeliss, basilika, grönmynta samt pepparmynta. Som odlingskärl använde jag mig av stora plastbackar (ca 40x60x40 cm) samt vanliga 10 liters-hinkar, allt köpt på Clas Ohlson för en spottstyver. Jag borrade inga dräneringshål i kärlen, utan lade bara ett tjockt lager lecakulor i botten, lite fiberväv ovanpå det och sedan fyllde jag på med jord. Man får vara lite försiktig så man inte övervattnar, men om de bara står någorlunda regnskyddade går det bra.
För att veta om man behöver vattna är det bara att sticka ner ett finger i jorden, den ska helst vara fuktig men inte blöt. Vissa örter, som timjan, vill egentligen ha väldigt väldränerad jord, men de funkar bra i vanlig också, bara var lite sparsammare med vattnet precis intill dem.
Jag köpte alla kryddorna i form av plantor stora som ett par knytnävar (a 35 kr stycket) från Plantagen. Man kan fröså en hel del, men att köpa plantor går fortare och lättare, och kostnaden är inte alltför betungande, särskilt inte om man betänker vad det skulle kosta att bara köpa motsvarande mängd färska kryddor i livsmedelsbutik.
Jag köpte och planterade ut mina örter efter att sista frosten var borta med god marginal, mot mitten/slutet av maj 2007, men om du har inglasad balkong kan du säkert börja tidigare. Se bara till att inte utsätta plantorna för frost. Basilika är särskilt köldkänslig, den kan du vänta lite längre med att sätta ut än de mer svenska örterna, som är tåligare.
I en av mina backar placerade jag två timjanplantor och en oreganoplanta, och de tre samsades ganska bra om utrymmet, och växte fint; jag brukade toppa av ett par nävar oregano och timjan varannan dag för matlagning, och det var knappt att jag kunde se att jag hade tagit av dem i alla fall.
I en annan back satte jag två rosmarinplantor, en salvia och en citronmeliss. Det visade sig snart att citronmelissen var
alldeles för livskraftig för sånt, den flyttade jag snabbt till en hink, där den växte till storleken av kalv inom loppet av några veckor. Salvian växte också betydligt fortare än rosmarinen, men genom att laga fläsk lite då och då hölls den på en bra nivå. Rosmarin växer hyfsat långsamt, så att sätta två plantor tillsammans kan ge en lagom mängd. Jag har funnit att den växer snabbare om man letar längs en kvist efter antydningar till förgreningar i den, och sedan plockar strax ovanför det, det stimulerar tillväxten av sidoskotten.
Basilika bör nog egentligen frösås, och gärna flera gånger under säsongen, mina fyra plantor växte inte i den takt jag ville skörda av dem, och vips hade det blivit pesto av alltihop.
Grönmyntan och pepparmyntan var löjligt lättodlade, de bara växte och växte. Något lömskt lagda var de också, de skickar ut marklöpare och försöker plantera sig själva i omgivande krukor, så var försiktig, annars har du snart bara mynta i örtagården

. Kan dock varmt rekommendera myntan, citron- och myntasorbet var den godaste glass jag smakat, och för den som gillar örttéer är mynta bra.
Som sammanfattning vill jag bara säga: det är lättare än man kan tro att få färska fina örter på balkongen, och underbart för alla matlagningsintresserade. Var inte rädd: odla!