Full version: Påskmiddag
LadyG
Sitter och grubblar på vad man skulle kunna tänka sig att servera till påskmiddag, gärna något annorlunda och gott. Jag är betydligt mindre traditionsbunden när det gäller påskmaten än t ex julmaten. Ägg är förvisso gott och målade diton pryder sin plats, men nödvändiga tycker jag inte de är. Lax är också gott, men inte nödvändigt.

Hur är det med er? Finns det något ni inte kan vara utan till påskmiddagen?

Aqvakul
lammstek och någon slags kvargefterrätt från Estland (glömt vad den heter)
tettan
mmm, kvargefterrätt låter ju väldigt spännande.

kan man få syna den eller är det hemligt
Gunilla T
CITAT (Aqvakul @ 19-03-2008, 13:30) *
lammstek och någon slags kvargefterrätt från Estland (glömt vad den heter)

Menar du memma som man äter med grädde och socker på?
Aqvakul
CITAT (Gunilla T @ 19-03-2008, 13:35) *
Menar du memma som man äter med grädde och socker på?


nej, jag tror det är något annat, googlat utan framgång.......tyvärr
Monaxe
CITAT (Gunilla T @ 19-03-2008, 13:35) *
Menar du memma som man äter med grädde och socker på?

Memma är finskt, görs på malt, humle, pomerans, jäst etc, jättegott om man som jag vuxit upp med det varje påsk. Kan nog vara svårt att ta till sig som vuxen dock.
Magdis
CITAT (Aqvakul @ 19-03-2008, 13:30) *
lammstek och någon slags kvargefterrätt från Estland (glömt vad den heter)

Vad innehåller den mer än kvarg då?
Aqvakul
CITAT (Magdis @ 19-03-2008, 13:59) *
Vad innehåller den mer än kvarg då?

Vad svåra frågor ni ställer. Jag kan knappast ringa min svåger, som troligen opererar något hjärtsjukt barn idag.
Tror att det är typ mandel och vaniljsocker i...... confused.gif
LadyG
CITAT (Aqvakul @ 19-03-2008, 14:03) *
Vad svåra frågor ni ställer. Jag kan knappast ringa min svåger, som troligen opererar något hjärtsjukt barn idag.
Tror att det är typ mandel och vaniljsocker i...... confused.gif


Kvarg, mandel och vaniljsocker låter som ostkaka? smile.gif
Wilmer
Ägg som målas och sill är ett måste.
MariaÖrebro
Jag hatar kokta ägg, så för mig är det påskskinkan som är ett måste. Jag VET att det är som vanlig julskinka och att det bara gått några månader sedan man åt det sist, men det är bland det godaste jag vet!
skogstroll
För mej är det nog målade ägg, sill å köttbullar, öl och must smile.gif åsså mammas ägg-drink

Tänkte va lite påhittig o fixa lite lamm eller nåt i år, fast antagligen blir det bara en förkolnad kolbit... -cry-.gif
Wilmer
Jag gjorde lax-cheescake förra året, det var mumsigt!!
parksoffa
Påskhare är ett måste, och lamm, ägg,sill.
Magdis
CITAT (skogstroll @ 19-03-2008, 14:22) *
För mej är det nog målade ägg, sill å köttbullar, öl och must smile.gif åsså mammas ägg-drink

Tänkte va lite påhittig o fixa lite lamm eller nåt i år, fast antagligen blir det bara en förkolnad kolbit... -cry-.gif

Har du receptet på äggdrinken?

Lamm hade jag också funderat på men det brukar ju vara svindyrt...iofs kan man väl kosta på sig nåt någon gång. Det ska vi ha på långfredag i så fall. Laxrullar, påskskinka och ägg ska vi ha på påskbordet. Jag är inte så bra på att fixa påskmat tyvärr. Det liknar ett minijulbord mest. Sill också ja. Sen vet jag inget mer.
parksoffa
Äggdrink, är väll äggtoddy?äggula, socker och konjak.
Pirum
Köttbullar och påskmust under minst en måltid per dag under helgen, samt ett par kokta ägg till frukost på påskafton.
Bettis
Ägghalvor med något klet på, typ räksallad, kanske några peti???? kommer inte ihåg vad dom heter små formar som man kan fylla med något, räkost på tub och sedan en räka på toppen, en gång gröpte jag ur små tomater, delade dom först och fyllde dem (jäkla pilligt), inga måsten för mig men några små tips, kanske kommer på fler giggle.gif
Berith
CITAT (Aqvakul @ 19-03-2008, 13:30) *
lammstek och någon slags kvargefterrätt från Estland (glömt vad den heter)

När du pratar om kvargefterätt kommer jag osökt att tänka på:

Paschka
Koka upp 3 liter mjölk och tillsätt 1 liter filmjölk. Låt stå några minuter - mjölken skär sej och du kan ösa upp ostmassan, det ska bli ca 6 hg.

Arbeta ihop 150 g rumstempererat smör och 2 dl socker. Blanda ner 2 äggulor och rör så att smeten blir jämn. Tillsätt ostmassan, 1 hg hackad sötmandel, 1 ½ dl gräddfil, 1 tsk vaniljsocker, rivet skal av 1 citron och till sist en påse suckat.

Packa ner ostmassan i en skål (klä den gärna med plast för att lättare kunna lossa formen) och låt den stå svalt (minst) ett dygn.

(För att göra det lite lättare för sej kan man använda färdig ostmassa.)


Det var länge sen jag gjorde Paschka, måste jag nog testa nån gång igen. yes.gif
Bettis
Vad har man till??? är det en egen rätt?
Aqvakul
CITAT (Berith @ 19-03-2008, 17:33) *
När du pratar om kvargefterätt kommer jag osökt att tänka på:

Paschka
Koka upp 3 liter mjölk och tillsätt 1 liter filmjölk. Låt stå några minuter - mjölken skär sej och du kan ösa upp ostmassan, det ska bli ca 6 hg.

Arbeta ihop 150 g rumstempererat smör och 2 dl socker. Blanda ner 2 äggulor och rör så att smeten blir jämn. Tillsätt ostmassan, 1 hg hackad sötmandel, 1 ½ dl gräddfil, 1 tsk vaniljsocker, rivet skal av 1 citron och till sist en påse suckat.

Packa ner ostmassan i en skål (klä den gärna med plast för att lättare kunna lossa formen) och låt den stå svalt (minst) ett dygn.

(För att göra det lite lättare för sej kan man använda färdig ostmassa.)


Det var länge sen jag gjorde Paschka, måste jag nog testa nån gång igen. yes.gif


Berit - så heter det ju - du har räddat min dag!! tummenupp.gif kompiskram.gif
Berith
Kul att det var den du menade! tummenupp.gif

CITAT (Bettis @ 19-03-2008, 17:35) *
Vad har man till??? är det en egen rätt?

Nu satte du mej på det hala... g.gif Jag tror inte att jag äter nåt annat än vindruvor till...?

Anders, vad säger du?

Ser när jag söker på nätet att den också stavas Pasha.
Bettis
CITAT (Berith @ 19-03-2008, 17:50) *
vindruvor

confused.gif confused.gif vindruvor är det en dessert?

Det ska visst bli lite lättlagade rätter på Go)d Kväll idag (sa dom just)
Aqvakul
Man slevar i sig det som efterrätt - helt OK med lite frukt och bär till. Det är ganska mäktigt, men gott...
Bettis
CITAT (Aqvakul @ 19-03-2008, 17:56) *
Man slevar i sig det som efterrätt - helt OK med lite frukt och bär till. Det är ganska mäktigt, men gott...

Jaha, då förstår jag vindruvorna giggle.gif
Chamomille
CITAT (Bettis @ 19-03-2008, 17:29) *
Ägghalvor med något klet på, typ räksallad, kanske några peti???? kommer inte ihåg vad dom heter små formar som man kan fylla med något, räkost på tub och sedan en räka på toppen, en gång gröpte jag ur små tomater, delade dom först och fyllde dem (jäkla pilligt), inga måsten för mig men några små tips, kanske kommer på fler giggle.gif

Ere Croustades du menar? Dom är jättegoda att fylla med en svampstuvning... Eller räkstuvning... tongue.gif
Berith
CITAT (Bettis @ 19-03-2008, 17:58) *
Jaha, då förstår jag vindruvorna giggle.gif

giggle.gif Sorry, förklarar dåligt.
Bettis
CITAT (Chamomille @ 19-03-2008, 18:07) *
Ere Croustades du menar? Dom är jättegoda att fylla med en svampstuvning... Eller räkstuvning... tongue.gif

Så heter det ja whist.gif men om man tar dom minsta så kan man trycka i lite ost på tub, lätt och gott
Grå
Bar & Mat Mängder med småmums
Chamomille
CITAT (Bettis @ 19-03-2008, 18:09) *
Så heter det ja whist.gif men om man tar dom minsta så kan man trycka i lite ost på tub, lätt och gott

Jaa, Ost på tub är alltid gott! biggrin.gif Det har jag istället för smör på mackan... whist.gif
Solstorm
Omelett i ugnen med stuvning på krabba och sparris. Mmmm gott. Och så äggost förstås.
Mollis
Jag tycker att färsk spenat i någon form hör påsken till, antingen i en god omelett med lite vitlöksfärskost eller små små blad i en god sallad med körsbärstomater, parmesanost och lite vinägrett, eller en fiskrätt i ugnen på spenatbädd....
Alba
Påskmiddag....hm .....vi har ingen tradition av att äta någon speciell påskmiddag. Det blir lite god mat som det kan bli en helg men inget specifikt till Påsk.
Julmiddag är ju helt outstanding......den kan man ju aldrig vara utan.
mamamaggan
Har inga påsktraditioner längre förutom att vi brukar fixa en vitlöksspäckad lammstek. I påsk ska vi också äta någon laxgegga som jag såg recept på i en tidning ( rökt lax , philadelpiaost, creme fraiche mm ) . Kanske blir något kokt ägg men det blir det ju annars också .

Är inte så där bunden av traditioner längre , om jag fick bestämma så skulle vi inte ha t ex julskinka alls på julbordet. Tycker att det är skönt att bryta alldeles med traditionerna ibland.

Fast , sill och nubbe till midsommar det MÅSTE det vara ! laugh.gif
hobbe 00
Rökt lax, ägg och enl gubben min memmin sick.gif
Aqvakul
CITAT (mamamaggan @ 19-03-2008, 22:18) *
----------Fast , sill och nubbe till midsommar det MÅSTE det vara ! laugh.gif

Ja nån j***a ordning måste det ju ändå vara, eller hur? giggle.gif Glad Påsk på dig! kompiskram.gif
mamamaggan
CITAT (Aqvakul @ 19-03-2008, 22:32) *
Ja nån j***a ordning måste det ju ändå vara, eller hur? giggle.gif Glad Påsk på dig! kompiskram.gif



Ja visst måste det !

Glad Påsk på dig också! kompiskram.gif
ingrid fuxwall
Denna tråden blev man hungrig av
skogstroll
CITAT (Magdis @ 19-03-2008, 15:05) *
Har du receptet på äggdrinken?

Lamm hade jag också funderat på men det brukar ju vara svindyrt...iofs kan man väl kosta på sig nåt någon gång. Det ska vi ha på långfredag i så fall. Laxrullar, påskskinka och ägg ska vi ha på påskbordet. Jag är inte så bra på att fixa påskmat tyvärr. Det liknar ett minijulbord mest. Sill också ja. Sen vet jag inget mer.


jag kan be mamma om receptet på drinken! Här blev det lammfiol så slapp jag göra nåt i ugnen smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon