Idag blåste en kraftig gren av vårt plommonträd och det belv en skada på stammen. Hur skyddar jag stammen bäst?
Det finns massor av plommon på denna stora gren som fallit av, men de är inte mogna ännu. Kommer de kunna mogna även om grenarna (vi måste såga sönder den avblåsta stora grenen) inte sitter kvar på trädet?
Plommon som fyllde två spänner ramlade ner från trädet, finns det någon möjlighet att dessa kan mogna på något sätt?
/Åsa
Bästa sättet att skydda stammen är att såga av grenen på rätt sätt ovan nästa gren. Jag antar att det är toppen som brituts. Då är det nästa sidogren som kan hjälpa till med läkning av såret. Såga med japansk såg som ger ett blankt, skaprt snitt och lägg snittet lite snett ovan sidogrenen. Smeta inte på något eller lägg koppar på, det gör saken värre.
Om något av grenen sitter kvar och ni vill ha plommonen - stötta grenen så att den inte skadar andra grenar och vrid den så lite som möjligt. Om det finns näringsbanor kvar kan trädet klara att försörja frukten till de mognar. Grenen kan vara hel fnasig och ändå få fram försärjning åtminstone för en säsong.
Om ni sågar av grenen har plommonen mycket liten chans att mogna. Plommon eftermognar inte som tomater. De blir lite mjukare men inte godare.