De flesta fröer håller flera år. En del har kortare "livslängd" som tex dill och palsternacka. Lite beror på hur de sparas. Jag har mina i en lite svalare klädkammare. Frysen är inte så bra, om fröerna inte är absolut torra när de läggs in kan de fysa sönder. I genbanker förvarar man visserligen fröer i frystemperaturer men där har man full koll på fuktigheten.
Det värsta som kan hända är som sagt att de gror sämre och långsammare. Är det absolut "livsviktigt" att en viss sort ska gro ska man nog investera i nya fröer. Morotsfrö köper jag alltid lite nytt av för där finns ingen tid för omsådd om det går åt pipan med första sådden. Mina citronbasilikafröer från 1993 grodde lite klent i år (ska nog slänga den påsen nu om den inte är tom) men basilikan från 1998 grodde hur bra som helst. Äldsta tomafröet i år var Whippersnapper från 1998, och där har alla 3 fröerna som jag sådde grott. Bara som exempel.