JohannaR
Jag har tagit upp och samlat ihop de gamla hallonplantor som fanns lite här och var på vår äldre, misskötta tomt. Skotten är väldigt taniga men gav goda bär förra året (dock liten skörd). Nu har jag börjat gräva till hallonlandet. Tänkte jordförbättra med gödslad torvmull och kogödsel. Funderar på att täcka jorden med markduk och täckbark under plantorna men läste här på forumet att detta kanske gör det svårt för nya skott att ta sig upp. Stämmer detta? Annars vore det ju skönt att slippa rensa ogräs. Kanske räcker det att bara täcka med täckbark.

Jag hörde även att man bör ha någon form av rotspärr ca. 50 cm ner i marken för att undvika att hallonen sprider sig. Vad kan man använda för att skapa en sådan djup avgränsning? Jag tänkte använda en Everedge-kant (tror inte de är 50 cm djupa).

Tror ni att mina taniga hallonskott kommer att ta sig bara de får lite gödsel och omvårdnad eller ska jag köpa helt nya plantor. Vill ju vara lite ekonomisk (höga utgifter blir det ju när man ska rusta upp en gammal trädgård!) och jag tycker att plantorna såg friska ut förra säsongen.
Fenja
Jag tror inte att det är att rekommendera att lägga markduk i ett hallonland, det kommer ju nya plantor varje år som ska upp.
Dina plantor kommer säkert att fräscha till sig när de får ny jord och lite gödsel. Det viktigaste är dock att hålla det ogräsfritt så att de kan ta åt sig all näring.
Mvh
Fenja
KURT
Om man använder markduk så måste man ha hål som är stora nog så att de nya årsskotten kan komma upp. Frågan är också hur mycket jobb ni skall lägga ned på plantor som kanske inte ger bra med frukt? I bland kan det vara bättre att starta om med nya plantor, speciellt med hallon. Att gräva ner en rotspärr 50 cm ner i ett helt hallonland låter som ett mycket omfattande jobb!

Jag förstår inte varför så många upplever att det är problem med rotskott från diverse växter? Det brukar sällan vara problem att rycka upp eller skära av rotskott med en vass spade, i alla fall mycket mindre jobb än att gräva ner rotspärrar som kanske inte fungerar!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon