|
Margith
23-04-2008, 17:43
Visst var det väl munkarna som införde Kirskål till Sverige, för att äta upp den Men hur äter man den? Förväller man späda blad och äter som färsk spenat, eller kan man hacka ner den färsk i salladen, eller kokar man soppa på den?? Är det gott? Om nån skulle kunna tänka sig att gräva upp en liten tuva och skicka den till mig, så är jag intresserad. Jag betalar självklart portot, men jag betalar inte för tuvan Och, ja, jag är fullt medveten om vad det isf är jag tar in i min trädgård.
glassica
23-04-2008, 18:02
Oj....  hur mycket Kirs vill du ha????? Jag skulle kunna skicka stora flyttlådor med Kirs, så gott om det har jag... just nu, snart skall det väck!!! Allvarligt, jag kan skicka till dig, om du vill, skriv ett PM om du är intresserad så ordnar vi det!!! /// Jessica
Margith
23-04-2008, 18:48
Njaaah, jag hade nog inte tänkt mig flyttlådor... det räcker alldeles utmärkt med en liten tuva som ryms i en blomkruka Jag är ju mest nyfiken på hur den smakar. Och hur man äter den (Jag älskar att chockera goda vänner med konstiga växter i maten  )
Jag har inte så mycket som Jessica, jag får bara ihop till en liten sallad per gång . Tar man bladen när dom är späda funkar dom ungefär som babyspenat. Och precis som spenat är smaken rätt mild. Jag tar hellre min egen kirskål än köper 150 gram babyspenat för 20:- ! Det är riktigt gott att steka bladen i olivolja med hackad vitlök salt & peppar och gärna lite pinjenötter. Jag har emellanåt även blandat i lite olika örtkryddor jag haft i utekrukorna. Den franska dragonen var nog godast till  Vidare har jag provat att ha kirskål i köttfärssåsen i stället för basilika men det var att slösa. Gav ingen extra smak till anrättningen. Kirskål är faktiskt ett bra tillskott i hushållet. Näringsrikt och gratis.
glassica
24-04-2008, 08:36
CITAT (Margith @ 23-04-2008, 19:48)  Njaaah, jag hade nog inte tänkt mig flyttlådor... det räcker alldeles utmärkt med en liten tuva som ryms i en blomkruka Jag är ju mest nyfiken på hur den smakar. Och hur man äter den (Jag älskar att chockera goda vänner med konstiga växter i maten  ) Jag menade såklart att jag kunde skicka en liiiten tuva till dig om du vill!!!! Jag skulle aldrig få för mig att skicka lådvis, knappt skicka tuvor heller... men jag tror att du vet vad du gör så vill du ha lite, så har jag!!!! För mig är Kirskål ogräset från h-t, har total invasion och det är inte kul!!!! Men vi skall ta hem en grävare och gräva bort det.... Jag hade det under kontroll INNAN vi fick barn... men sen... gick det åt pipan, tiden räckte inte till längre!! Jaja...., Margith, hör av dig om du vill ha!! /// Jessica
Åsa, mälardalen zon 2
24-04-2008, 08:53
Soppa gör som med nässelsoppa smaksätt gärna med muskot.
Paj byt ut spenat i ett recept på spenatpaj mot kirskål även här gott att smaksätta med muskot.
Piroger: Blanda förvällda grovhackade kirskålsblad med en god riven ost, krydda med ex. peppar, muskot + kanske lite salt. Använd det som fyllning i smördegspiroger.
Margith
24-04-2008, 09:29
Tack för recepten och tack Jessica för att du kan tänka dig besväret med att skicka en tuva åt mig. Jag PM:ar dig. Här ska käkas kirskål i sommar
skogstroll
24-04-2008, 09:58
I senaste Allt om Trädgård står lite recept med bla kirskål
....*mållös* Kan man verkligen äta den "skiten"?? Det växer ju överallt, jag skulle kunna leva en hel sommar på det isåfall. Visst är det samma ogräs som kallas "Skånegräs"? Inte ens kaninerna vill ju ha det... Kanske ska jag prova att fräsa upp det med olivolja och pinjenötter till dem
glassica
24-04-2008, 11:06
CITAT (Grå @ 24-04-2008, 11:38)  ....*mållös* Kan man verkligen äta den "skiten"?? Det växer ju överallt, jag skulle kunna leva en hel sommar på det isåfall. Visst är det samma ogräs som kallas "Skånegräs"? Inte ens kaninerna vill ju ha det... Kanske ska jag prova att fräsa upp det med olivolja och pinjenötter till dem  *fniss* Blev full i grin när jag läste ditt inlägg, "Grå"!!!!!! Jag skulle inte heller behöva svälta precis.... och kaninerna äter inte det här heller... tyvärr.. då hade man ju haft nån nytta av de krabaterna... "Skånegräs" har jag aldrig hört... de enda synonymer jag känner till är kers, qualler, skvallerkål...
Kaniner brukar annars mycket gärna äta den unga kirskålen, och sedan man man ju i sin tur äta kaninen.
Åsa, mälardalen zon 2
24-04-2008, 14:12
Man brukar bara skörda och äta unga späda blad av kirskål tidigt på våren, de kan bli beska under sommaren.
+Det var inte munkarna som förde in växten den fanns redan i Sverige under vikingatiden.
Själv har jag ätit kirskålssoppa denna vecka med pannkakor som efterrätt.
*mycket skeptisk*
Men jag ska prova, nyfiken som jag är. Det som inte dödar härdar, heter det ju...
Margith
24-04-2008, 18:37
Grå: har du varit ute och snaskat i dig lite kirskål nu? Du har ju sån "tur" att du har kirskål i närheten. En annan stackare får importera den från södra Sverige  Så för att inte gå alltför hårt åt beståndet får jag väl vänta till nästa år innan jag kan testa Bees recept på kirskål  Stekt i olivolja med hackad vitlök och pinjenötter låter ju sagolikt gott. Naturligtvis ska vi vara nyfikna och prova, vi kanske går miste om världens höjdar-käk annars
Nåja, lite försiktig skulle i alla fall jag vara. Jag som aldrig sett kirskål IRL hittade plötsligt ett stort bestånd på mammas kompost. Den är nog inte helt ofarlig häruppe heller. Om jag lagade något av den? Nopp /Åsa
CITAT (Margith @ 24-04-2008, 19:37)  Grå: har du varit ute och snaskat i dig lite kirskål nu? Hehe, ja skojar du?? Jag var ju bara tvungen att smaka direkt när jag kom hem från jobbet. Betyg: HELT ok! Smakar som en blandning av spenat och ruccolasallat fast mycket mildare. Detta var dagens roligaste händelse - jag har tillochmed hyllat det i min blogg  Du fattar inte vad vi har svurit över detta ogräs i min släkt... Stort tack till dig Margith som startade denna tråd!
Margith
24-04-2008, 21:20
CITAT (Gåsis @ 24-04-2008, 19:52)  Nåja, lite försiktig skulle i alla fall jag vara. Jag som aldrig sett kirskål IRL hittade plötsligt ett stort bestånd på mammas kompost. Den är nog inte helt ofarlig häruppe heller. Om jag lagade något av den? Nopp /Åsa Nej absolut, om kirskålen bara får fäste är den nog samma helv-iska ogräs även i norra Sverige. Men den verkar inte vara så vanlig här, jag såg den första gången IRL för nåt år sen hos trädgårdsvän i Värmland. Men absolut, får någon lust att prova på den bara för att käka upp den: odla den i kruka!! Och Grå: tack för smaktestet. En blandning mellan spenat och ruccolasallad fast mildare, låter som nåt som jag nog äter upp innan plantan har en chans att föröka sig
Jag har nästan fått bort kirskål från trädgården,men utanför på kommunens mark växer den och frodas.Jag har varit ute och plockat nu i veckan för andra gången och gjorde en en stuvning av den,som spenat,jättegott. Kanske prova soppa eller steka ska kollar i AOT,den kom idag.När den växt upp ordentligt är den inte god längre.
rahmat2
24-04-2008, 21:53
Förutom Kirskål känner ni till annat i naturen som har används av människor som mat?
Kilmister
25-04-2008, 00:55
CITAT (rahmat2 @ 24-04-2008, 22:53)  Förutom Kirskål känner ni till annat i naturen som har används av människor som mat? Potatis, morötter, tomater t.ex. bra mot skörbjugg Men det var kanske inte så du menade
CITAT (rahmat2 @ 24-04-2008, 21:53)  Förutom Kirskål känner ni till annat i naturen som har används av människor som mat? Svinmålla, maskrosblad, Maskrosblommor (gärna friterade med en frityrsmet), våtarv, Harsyra, ängssyra, plister
*Stintan*
25-04-2008, 06:48
CITAT (rahmat2 @ 24-04-2008, 22:53)  Förutom Kirskål känner ni till annat i naturen som har används av människor som mat? Det finns en hel del ätbart, bär och svamp bl.a. Här finns en intressant sida men det gäller att veta vad man stoppar i sig så det inte blir oönskade effekter. Mat i naturen
Christoffer
25-04-2008, 07:17
Kirskål är gott, och faktiskt tycker jag bättre om de äldre bladen, eftersom de är skapare i smaken. Jag har mest använt den som färsk krydda. Torkade förlorar de i värde för mig. För mycket ger bubbel i magen, ungefär som av mycket tugg på stensötan. Och så är den ju kirskålen laxerande, även om det inte funkar på alla. CITAT (rahmat2 @ 24-04-2008, 22:53)  Förutom Kirskål känner ni till annat i naturen som har används av människor som mat? Massor, även om allt inte är så gott. Själv hoppas jag på att prova rötterna av säv i år, då det ska vara som en delikatess, och påminna lite om valnötter. Annars har vi ju vildpalsternackan. Hård rot och inte lika stor och god som den man köper, men fungerar bra, efter mycket kokning. Mållor är bra och näringsrika, brännässlor och vitplister likaså. Mållor får man ta massor av, för stekta förlorar de jättemycket i storlek. Våtarv är fint att ha som sallad. Färska rötter av Åkerfräken, fast då måste de tas på våren. Groblad, Svartkämpar. Roten av gåsört. Nötter av bok (varför finns inte de i affären, de är ju jättegoda!), hassel. Färska blad av daggkåpa (koka, de är jobbiga att tugga). Rot och blad av kärleksört. Penningörtens blad (jättegod som krydda), likaså löktravens (önskar att det fanns mer av den, men den förlorar helt sin goda smak som torkad, sägs dock att man ska vara försiktig att äta den i stora mängder, så helst ingen soppa på den skulle jag tro). Sommargyllen. Ängssyra (supergod som soppa, och smakar gurka, en mums-soppa från barndomen (tänk på oxalsyrainnehållet)). Kvanneroten till grytor är gott, men ta bara lite, då den är väldigt aromatiskt och skapar brum-brum i magen (riktigt bra för matsmältningen). Sedan finns ju alltid olika bär i naturen, och frukter. Äpplen smakar alltid godast från naturen, och så ska oxelbär tydligen vara goda att ha i bröd. De är rönnbärssläktingar, så det är dock risk (eller nytta) att de har laxerande verkan. Gullvivans blommor är ätliga, fast med tanke på att de inte blommar i så stora bestånd som vitsipporna, så kanske man ska låta de vara till enbart ögonförtjusning. Bredkaveldunets rötter går att äta och överleva på, men det är nog himla jobbigt att få rycka upp dem.
rahmat2
25-04-2008, 14:14
Tack så mycket, Christoffer! Det var många arter. Tänk om jag lyckas plocka några av dem. De är garanterad kemikaliefria iallafall. Smaken kan vi justera med hjälp av annat(allt ifrån vitlök till pepparpulver etc).
I senaste numret av "Allt om trädgård" (tror jag att det var...) fanns flera rescept på b bla pajj med Kirskål. Eller googla http://www.hittarecept.se/recept/kirsk%E5lVi har själva lite kirskål på landet som växer lite undanskymt vid ett träd och är vacker...
Samsara
25-04-2008, 20:31
Om min sköldpadda hade läst denna här tråden om kirskål så hade han nog velat byta ägare till en som hade det. Har aldrig sett en tokigare sköldpadda än han i Kirskål, jag letar för fullt efter Kirskål till han. Men det känns dom och söka efter någon som är villig och sälja eller ge bort till en, dom tror man är knäpp. Nu när man har fått kolonilott så vill man heller inte riktigt odla det eftersom det sprids som ogräs.
Det går ju att odla i kruka också.
rahmat2
26-04-2008, 08:49
Tack för de många arter ni nämnde. Det är säker kul att prova nån/några av dem.
Christoffer
26-04-2008, 18:56
Hur pass nyttig är förresten vårlökens (Gagea lutea) lökar? De smakar ok; mest stärkelse, men är de inte till någon nytta, då är det mer möda än nytta att få upp dem.
Kokade maskrosrötter med lite smör är mums.
Åsa, mälardalen zon 2
27-04-2008, 15:45
Lungrot kan man också äta men så himla många plantor brukar man inte hitta i naturen även om jag hittat några, så jag har sått dem i trädgården, nu är de jättefina att plocka av. Fröer säljs ofta under det engelska namnet som är finare än lungrot = Good King Henry.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|