|
Gokväll! Mumsar här på fystorkade, yoghurtdoppade jordgubbar!! Ååh gudvagott!!! Köpta på Willys, bland naturgodiset hittade jag dom! Kan man frystorka bär själv, hur? eller krävs det nån speciell apparat?! Mvh ZaraP!
Det går bra att torka skivade jordgubbar, med bra luftväxling och max +50 grader . T ex i en varmluftsugn, eller med en fläkt. Det blir inte riktigt som frystorkade, frukt och bär som innehåller mycket socker blir lite sega när man torkar .Men man kan inte frystorka själv, då skall man frysa dem riktigt kallt (normalt åtminstone -80 grader), och sedan torkar man i vakuum med en pump, så att vattnet kokar bort vid låg temperatur.
Visste väl att nåt så gott skulle vara lite för avancerat! Men tack för ditt svar, jag ska absolut testa ugnen... blåbär har man ju hört ska fungera också att göra så med! Å blåbär är ju oxå gott... Mvh ZaraP
CITAT (ZaraP @ 29-04-2008, 22:03)  Visste väl att nåt så gott skulle vara lite för avancerat! Men tack för ditt svar, jag ska absolut testa ugnen... blåbär har man ju hört ska fungera också att göra så med! Å blåbär är ju oxå gott... Mvh ZaraP Jag styckfryser hallon, björnbär och blåbär. De kan man suga på som karameller och de är lagom stora. Jättegott!
Rosmarin
30-04-2008, 09:59
CITAT (embees @ 29-04-2008, 22:13)  Jag styckfryser hallon, björnbär och blåbär. De kan man suga på som karameller och de är lagom stora. Jättegott! Styckfrysta bär är också vackert, gott och festligt som isbitar i drinkar! Smart när man vill kyla en dryck som helst inte ska spädas ut med det vatten som en smält isbit ger upphov till.
Jaa styckfryst har jag gjort förr, men frystorka är nytt för mig.. Men ni som torkat blåbär, är det som att torka svamp ungefär? För det brukar jag göra, trattisar bland annat... ååh nu längtar jag efter svamp oxå...!!  Bäst jag byter tillbaka till trädgårdsforumet för här bland recepten blir man bara hungrig!  Mvh Zara
Man kan torka all mat som man torkar svamp. Man bör inte ha alltför tjocka delar som skall torkas (jordgubbar bör därför skivas), och luftväxlingen är viktigare än värme. Alla frukter och grönsaker som är vattenrika, t ex tomater , blir mycket smakrikare om de torkas. Skall de sedan förvaras i rumstemperatur så måste de torkas riktigt torra (max 10-15% vatten), men man kan ju också använda torkningen bara som en del av tillagningen och låta torkning koncentrera smaken, och sedan förvara dem i kylen.
Hej igen! Ja åt ju häromdan torkade äppelringar, hemmagjorda och det var stor skillnad på dom och mataffärens måste jag säga! Nu ska jag testa att torka mer framöver!
Tänk på att endel grönsaker kan behöva förvällas lite innan man torkar, då stänger man av all enzymaktivitet. Äpplen och endel annan frukt kanske kan behöva doppa i citronsyra för att de inte skall mörkna så mycket.
Kurt ,du verkar sitta med mycket kunskap om torkning. Har du tips on någon/ några sidor om torkning. Jag köpte en tårkapparat i höstas och har testat det med lite kryddor under senhösten och nu på våren . Ser framemot att torka bär till egen choklad  Jag läste någonstans att man skulle spara torkade varor i kylen och det har jag gjort hittills med det lilla jag har torkat, men nästa höst kan det bli trångt i kylen om jag ska förvara allt där  Hur vet man att det är tillräckligt torrt ( 10-15 % ) för att kunna förvara i rumstemperatur ? och villka växter ska man förvälla ? Jag vill ju läsa allt om detta !
Man kan lägga i en glasburk, om det blir någon imma i den så är det inte tillräckligt torrt, och man behöver inte förvara i kylskåp. Den allra bästa boken är "Torkning av bär,frukt,grönsaker" av Sigri Sahlin , ev finns den bara på bibliotek och antikvariat.
Det är främst grönsaker som skall förvällas.
Tack KURT, jag ska fortsätta bomba biblioteket med mina udda bokönskningar  Det var bra att veta hur man kollar det där med imma ! Här ska det torkas...
Hej Har provat att torka en del frukt och grönsaker - både i torkmaskin och i ugn. Framför allt för att ta med på vandring, men även för att använda i matlagning och som godis hemma. Paprika, svamp, morötter, lök, äpplen mm har blivit bra. Fisk kommer jag dock hoppa över i framtiden  Tror de jordgubbar som du har köpt i affären som yoghurtgodis är just torkade. Frystorkade jordgubbar hittar du nog mer i flingor. Jordgubbar har jag provat att torka med torkmaskin. Blir gott. Borde funka lika bra i ugnen. Skivor behöver det nästan vara - men inte för tunna för då blir det som att tugga på små smaksatta pappbitar. Prova dig fram. Samma gäller även för mango - gott, men absolut inte i för tunna skivor! Kanske kan du prova att doppa i vit choklad efteråt - blir nog ganska nära yoghurtgodiset  Tips för den som vill torka i ugnen är att stoppa något som håller ugnsluckan lite på glänt så att mer fukt kan smita ut den vägen. Emma
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|