Chokladpaj
Tid: 2 timmar, 15 min
Du behöver:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
1 msk socker
2-3 msk vatten
Fyllning:
4 gelatinblad
3 dl mjölk
1 ägg
3/4 dl kakao
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
Servering:
Vispad grädde
frukt eller bär
Gör så här:
Gör pajdegen:
Låt matfettet bli rumsvarmt. Rör ihop mjöl, matfett och socker. Använd gärna elvisp så går det snabbt. Tillsätt vatten och rör ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen och låt stå i kylskåp 30 min.
Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225 grader i ca 15 min.
Gör fyllningen (fromage):
Lägg gelatinbladen i vatten.
Blanda mjölk, ägg, kakao och socker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning.
Ta av kastrullen från spisen och blanda ner vaniljsockret.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i chokladblandningen så att de smälter. Låt krämen svalna ett par minuter. Häll sedan krämen i pajskalet. Låt stå kallt till serveringen, dock minst en timme.
Servera med vispad grädde och frukt eller bär, t.ex. mandarinklyftor eller blåbär och hallon.
Mums vad gott! Här är en till god och väldigt onyttig chokladpaj:
Lyxig chokladpaj, 8 portioner
350 g mörk choklad, 70 % (går att ta hälften mörk block och hälften 70 procentig)
225 g osaltat Svenskt Smör (eller hälften margarin)
5 ägg
21/2 dl strösocker
100 g ballerinakex (jag har istället använt Mariekex, går även med Brago)
3 dl Vispgrädde
Värm ugnen till 160°. Smörj och mjöla en pajform med löstagbar botten.
Smält choklad och smör i en kastrull på svag värme. Vispa ägg och socker
med elvisp ca 5 minuter tills du fått en vit och skummig kräm. Vänd ihop
med chokladsmöret. Dela kexen i små bitar och blanda ner. Häll i pajformen.
Grädda chokladpajen i 40-45 minuter eller tills den precis har stelnat.
Servera kall eller ljummen med iskall vispad grädde och gärna lite frukt.
Servera gärna pajen dagen efter, så hinner den stelna till och bli lagom
geggig.
CITAT (kikalt @ 08-05-2008, 16:06)

Mums vad gott! Här är en till god och väldigt onyttig chokladpaj:
Lyxig chokladpaj, 8 portioner
350 g mörk choklad, 70 % (går att ta hälften mörk block och hälften 70 procentig)
225 g osaltat Svenskt Smör (eller hälften margarin)
5 ägg
21/2 dl strösocker
100 g ballerinakex (jag har istället använt Mariekex, går även med Brago)
3 dl Vispgrädde
Värm ugnen till 160°. Smörj och mjöla en pajform med löstagbar botten.
Smält choklad och smör i en kastrull på svag värme. Vispa ägg och socker
med elvisp ca 5 minuter tills du fått en vit och skummig kräm. Vänd ihop
med chokladsmöret. Dela kexen i små bitar och blanda ner. Häll i pajformen.
Grädda chokladpajen i 40-45 minuter eller tills den precis har stelnat.
Servera kall eller ljummen med iskall vispad grädde och gärna lite frukt.
Servera gärna pajen dagen efter, så hinner den stelna till och bli lagom
geggig.
Är inte detta radiokaka?
Vet ej vad Radiokaka är, den hette Lyxig chokladpaj på Norrmejeriers hemsida. God är den i alla fall.
mamamaggan
07-06-2008, 19:17
Nej det är inte radiokaka enligt det recept jag har. Den gräddas inte i ugn utan man gör i princip ischokladsmet som man varvar med mariekex och ställer i kylen så att det stelnar.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.