Chamomille
Jag har en plättlagg, en pannkakslagg samt en voffellagg (?) i gjutjärn. Gamla som gatan och lika tunga. De har blivit rätt så rostiga. Nu tänkte jag hänga upp de på väggen som prydnad. Frågorna är: Hur får jag bort rosten och hur får jag de att hålla sig (bli) svarta och fina?
Fenja
Skura bort rosen med en stålborste och köp spisplattsvärta och smörj in dem med. Tänk dock på att svärtan kan färga av sig på väggen, så sätt en bit papper eller så som skydd.
Mvh
Fenja
*Stintan*
Men ta inte spissvärta om du tänkt dig att använda dom sen.
Heda
Om du vill kunna använda dom så gör du så här:

Skrubba bort ev lös rost med stålborste eller stålull....fetta in med olja (på insidan alltså), MYCKET olja...värm upp på spisen...låt svalna. skölj ur med KALLT vatten...upprepa tills ytan är fin igen...Gjutjärn är poröst och suger åt sig olja. En inoljad (mättad) rostar inte. Låt gärna stå med olja i i rumstemperatur i flera dygn och "svep runt oljan" upp på kanter och dylikt ibland.

Detta beror ju på HUR rostig den är förstås...om ytan går att få "slät" eller om rosten har ätit för mycket...
Pirum
Undersida och sidor kan med fördel smörjas in med linolja, som sedan får härda några veckor. Då blir den sidan "torr" och smetar inte av sig mot väggen. Hoppas jag. Linfröolja går även att ha i pannan, men, då får man nog skrubba rejält om man ska laga mat i den igen.
*Stintan*
CITAT (Pirum @ 12-05-2008, 21:18) *
Undersida och sidor kan med fördel smörjas in med linolja, som sedan får härda några veckor. Då blir den sidan "torr" och smetar inte av sig mot väggen. Hoppas jag. Linfröolja går även att ha i pannan, men, då får man nog skrubba rejält om man ska laga mat i den igen.


Men hur bra är det att ställa den på spisen efter den behandlingen?
Pirum
CITAT (Stintan43 @ 12-05-2008, 21:26) *
Men hur bra är det att ställa den på spisen efter den behandlingen?

Som sagt så får man nog skrubba bort linoljan om man skulle vilja använda prydnadsföremålet i matlagningen igen, även om jag nog tror den bränns/slits bort på undersidan. Fördelen med linolja som rostskydd är att den inte härsknar eller 'svettas' och kladdar, den härdar och bildar ett hårt och tunt lager som skyddar mot fukt och därmed rost.
Chamomille
Oh, tack för alla svar. Sambon sade också spissvärta, fast då kan man ju inte använda de igen. Inte för att vi skulle göra det kanske.. wink.gif Kanske ja. Man vet aldrig. Får testa med olja. Det är ganska mycket rost, fast det blir det ju fort med gjutjärn. Jag har faktiskt använt våffeljärnet en gång för många år sen. Fungerade otroligt bra, fast jag fick ta i med hårdhandskarna när jag skulle vända på järnet . Hujja va tungt det är.
Nåja, ska ta fram borste och olja i morrn. Tack för tips!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon